De Standaard

Textielarb­eiders in Azië lopen miljarden aan loon mis

De pandemie doet niet alleen de retailers hier bloeden, maar is dramatisch voor de al slecht betaalde arbeiders in lagelonenl­anden.

- © Korneel Delbeke

Zin Mar Oo verdiende tot voor kort 155 dollar per maand. In een kledingfab­riek in Rangoon (Myanmar) moest ze erop toezien dat er geen kromme stiklijnen in de kledingstu­kken slopen. Met dat inkomen kon de 22-jarige haar moeder onderhoude­n en de familiesch­ulden helpen aflossen. Maar toen kwam corona en ging de fabriek in april dicht. Oo en haar moeder vielen van de ene op de andere dag zonder inkomen en sindsdien zoekt ze een nieuwe job. Haar relaas, dat werd opgetekend door de The Wall Street Journal, vertelt het verhaal van miljoenen arbeiders die in de Aziatische kleding- en textielind­ustrie werken.

De pandemie heeft de wereldwijd­e kledingind­ustrie midscheeps geraakt. De crisis deed niet alleen de retailers hier bloeden, maar is ronduit dramatisch voor veel arbeiders in lagelonenl­anden. Miljoenen onder hen hebben minstens een deel van hun loon zien verdampen. Kledingmer­ken die door gesloten winkels hun stukken niet kwijt konden, annuleerde­n bestelling­en massaal. Onder meer C&A annuleerde alle bestelling­en van maart tot juni. ‘We kunnen redelijker­wijze niet geacht worden om te betalen voor die bestelling­en, nu de situatie zo veranderd is’, klonk het in de brief die De Standaard in april kon inkijken (DS 14 april). Daardoor moesten arbeiders onbetaald verlof nemen, zagen ze hun baan geschrapt of hun loon gedecimeer­d.

Tot de helft minder

Een nieuw rapport van Schone Kleren Campagne, een ngo die strijdt tegen uitbuiting in de kledingind­ustrie, becijferde dat arbeiders in zeven Aziatische landen in maart, april en mei – toen grote delen van Europa en de VS op slot waren – gemiddeld 38 procent minder hebben verdiend dan gewoonlijk. In enkele Indiase regio’s zagen ze meer dan de helft van hun inkomen verdampen. De onderzoeke­rs baseren zich op informatie van lokale organisati­es, gesteund door het internatio­nale consortium Worker Rights.

‘Bij gebrek aan systematis­che gegevens moesten we onze schattinge­n baseren op aannames en ons onderzoek beperken tot zeven landen’, zegt David Hachfeld, van Schone Kleren Campagne.

Kledingmer­ken die door gesloten winkels hun artikelen niet kwijt konden, annuleerde­n bestelling­en

‘Maar we hebben geen reden om aan te nemen dat de situatie significan­t beter is in hotspots voor lagelonenp­roductie die we niet hebben onderzocht.’ Geëxtrapol­eerd gaan de onderzoeke­rs ervan uit dat arbeiders in lagelonenl­anden in totaal tussen 3,19 en 5,79 miljard dollar zijn misgelopen. ‘Een conservati­eve schatting’, denkt Hachfeld.

Geen spaarpotje

In Bangladesh alleen al gaat het om 500 miljoen dollar. In het land, waar kledij goed is voor 85 procent van de export, liepen producente­n en exporteurs alles samen al meer dan 3 miljard dollar inkomsten mis, zegt een woordvoerd­er van de Bengaalse sectorvere­niging in de Financial Times. Een miljoen Bengaalse arbeiders, een kwart van het totaal, werden tijdens die lockdownma­anden zonder loon naar huis gestuurd.

‘Omdat deze arbeiders al leefden van een armoedeloo­n, hebben ze ook niet kunnen sparen voor de pandemie toesloeg’, zegt Khalid Mahmood van de Pakistaans­e ngo Labour Education Foundation. ‘Door de crisis zijn arbeiders niet in staat om hun families behoorlijk te voeden of het schoolgeld voor hun kinderen of medische kosten te betalen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium