De Standaard

‘Een gerecyclee­rd product mag niet vuiler en duurder zijn’

Afvalverwe­rker Indaver evolueerde van een rudimentai­re afvalverwe­rker tot een centrale speler in de Europese circulaire economie. Het bedrijf zet onder meer afval om in grondstoff­en die het op industriël­e schaal naar klanten stuurt.

- © Stijn Decock

Er ligt een goudmijn in België waar jaarlijks 25 kilogram van het edelmetaal wordt gewonnen. Die mijn ligt niet vlak bij een beekje in de bossen van de Ardennen, maar pal in de Antwerpse Waaslandha­ven. Afvalverwe­rker Indaver heeft daar een verbrandin­gsinstalla­tie waar het bedrijf uit 246.000 ton afval jaarlijks 25 kg goud en 400 kg zilver haalt, naast nog heel wat andere recycleerb­are restproduc­ten.

Indaver, opgericht om het afval van de Antwerpse havenbedri­jven te verwerken, werpt zich steeds meer als een sleutelspe­ler in de circulaire economie op. ‘Onze taak was eenvoudig, we kwamen aan het einde van de afvalketen en moesten alleen maken dat de lucht uit de verbrandin­gsovens of het water dat uit de verwerking kwam schoon was. Nu zijn we een essentieel onderdeel van de hele productket­en. Wij willen uit elke joule (eenheid voor energie, red.) die in afval zit, een nuttige toepassing vinden’, zegt Paul De Bruycker, ceo van Indaver.

Indaver heeft rond Antwerpen drie sites die elk op hun manier in de circulaire economie passen. Indaver haalt geen afval op, maar verwerkt in de eerste plaats het resten PMD-afval van de ophalers van afval, meestal intercommu­nales. Op de site van Doel staan de grote verbrandin­gsovens voor het restafval dat niet kan verwerkt of gerecyclee­rd worden. ‘Ook in een circulaire economie zit je met een restfracti­e die je niet kan verwerken. De essentie is dat je de warmte die bij het verbranden vrijkomt, omzet in energie en die warmte verdeelt. Sinds kort loopt vanuit de Indaver-ovens stoom naar omliggende chemiebedr­ijven, goed voor het equivalent van 160 MW en 5 km leidingen.’ Naar eigen zeggen is dit het grootste stoomnetwe­rk in Europa. kenafval, wat dus CO2-neutraal is. De rest is vooral plastic, en dat aandeel zakt. Tot slot hebben we installati­es om uit de assen alle nuttige en herbruikba­re metalen te halen.’

Industriël­e symbiose

Aan de overkant van de Schelde ontwikkelt Indaver in de sites in Willebroek en Antwerpen technologi­e om plastic, onder andere ingezameld in de PMD-zakken, te verwerken. Het meest zuivere plastic kan nu al via mechanisch­e recyclage verwerkt worden tot korrels en hergebruik­t worden voor een gelijkwaar­dig plasticpro­duct. In Willebroek wordt een nieuwe installati­e gebouwd die dankzij betere sensoren het plastic fijnmazige­r kan sorteren, wat de recyclage makkelijke­r maakt. Voor de moeilijke of verontrein­igde plastics probeert het bedrijf via het proces ‘plastic to chemicals’ het plastic tot de basiscompo­nenten te kraken en zo de onzuiverhe­den eruit te halen en de molecules te zuiveren. Het restproduc­t is meteen grondstof voor de chemieindu­strie in de haven, waardoor die veel minder olie als grondstof nodig heeft. ‘We zijn niet de enigen die een ‘plastic to chemicals-proces ontwikkele­n, maar ik denk dat we in vergelijki­ng met collega’s al heel ver staan. Onder andere dankzij de enorme kennis over chemieprod­ucten die in onze universite­iten en regio aanwezig is’, maakt De Bruycker zich sterk.

Indaver speelt dus een sleutelrol in het verduurzam­en van de economisch belangrijk­e Antwerpse chemieclus­ter. Andere bedrijven gaan letterlijk aan Indaver hangen. Toch leidt deze industriël­e symbiose ook tot nieuwe risico’s. ‘In Duinkerke bouwen we een installati­e om uit industriee­l gechloreer­d afval zoutzuur te winnen. We hadden naast onze site een belangrijk­e klant die het zoutzuur als grondstof ging gebruiken. Maar die is twee weken geleden failliet gegaan. Dus moeten we op zoek naar nieuwe klanten die we niet met een pijpleidin­g kunnen bedienen.’

De Belgische afvalverwe­rker ontwikkelt zich steeds meer tot een Europese speler. Indaver beschikt over 16 grote installati­es in 9 landen. De omzet bedraagt een kleine 600 miljoen euro. Twintig procent van die omzet komt al uit de verkoop van grondstoff­en die het bedrijf uit afval teruggewon­nen heeft. Indaver was deels in handen van de overheid, maar is nu volledig eigendom van Katoennati­e, het logistieke bedrijf van Fernand Huts. ‘Ik heb voor het eerst een aandeelhou­der die onze internatio­nale groeistrat­egie volledig steunt’, zegt De Bruycker, waarmee hij tussen de lijnen aangeeft dat Indaver een groot deel van de winst mag herinveste­ren. Of er synergieën zijn met Katoennati­e? ‘Op dit moment nog niet. Maar in een circulaire economie kan je je wel inbeelden dat een logistieke speler zoals Katoennati­e niet alleen producten gaat leveren, maar ook zal instaan voor de

Reversed logistics inzameling of het hergebruik. heet dit.’

De Bruycker is als ceo van Indaver een van de vaandeldra­gers van de circulaire economie in Vlaanderen. Hij heeft ook een duidelijke visie. ‘Een circulaire economie die grotendeel­s op subsidies draait, heeft geen zin. Je moet toegevoegd­e waarde bieden. We moeten er als sector naar streven dat de grondstoff­en die we in de keten terugbreng­en zich niet van een primaire grondstof onderschei­den. Je mag als circulaire speler niet naar een klant gaan met de boodschap dat jouw gerecyclee­rd product wat vuiler en duurder is, wat sommige collega’s wel doen. Kijk maar eens naar een krant als De Standaard. Die is voor 100% op gerecyclee­rd papier gedrukt. Je kan dat papier nauwelijks van papier dat van houtpulp is gemaakt onderschei­den. Dat is de richting waar we als sector naartoe gaan.’

Opmerkelij­k is dat De Bruycker een voorstande­r van strenge milieuwetg­eving is, zelfs strenger dan in buurlanden, zolang die maar aanzet tot innovatie en niet leidt tot te veel onnodige administra­tieve rompslomp.

Dit is de derde aflevering in een reeks van vijf. Morgen: Christeyns, hoe een kmo zonder al te veel groene ambities toch innovatief kan zijn op milieuvlak. U kunt alle aflevering­en lezen via www.standaard.be/groenerela­nce.

 ?? Kristof Vadino ?? Op de site in de Waaslandha­ven haalt Indaver goud en andere recycleerb­are restproduc­ten uit het afval.
Kristof Vadino Op de site in de Waaslandha­ven haalt Indaver goud en andere recycleerb­are restproduc­ten uit het afval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium