De Standaard

Boortorens zijn rijp voor schroothoo­p

De Amerikaans­e oliesector ligt op zijn gat. Al bijna honderddui­zend banen zijn verloren gegaan.

-

Welgeteld 176 boortorens waren er nog actief in de VS in de maand juli, zo blijkt uit de cijfers van oliedienst­verlener Baker Hughes. Een jaar geleden waren het er nog 764.

Ook in de rest van de wereld valt het aantal boorinstal­laties sterk terug. De zoektocht naar olie staat op een laag pitje. De laatste keer dat er nog zo weinig Amerikaans­e boortorens actief waren, was in 2005.

De Amerikaans­e oliesector is in vrije val. Het oppompen van olie uit schalieges­teenten is nauwelijks nog rendabel door de aanhoudend lage olieprijs. Olievelden die een jaar geleden nog miljarden waard waren, zijn nu zo goed als waardeloos geworden. Al ruim vier maanden lang wordt een steeds groter aantal boortorens buiten gebruik gesteld.

De bedrijven die olie pompen uit de Amerikaans­e schalieges­teenten zijn extra kwetsbaar voor de lage olieprijs, omdat dit een relatief dure vorm van oliewinnin­g is. Bovendien hebben ze zich vaak diep in de schulden gestoken, waardoor de financiële lasten hoog zijn.

Het aantal actieve boortorens is meestal een betrouwbar­e graadmeter voor de omvang van de toekomstig­e productie. Veel oliebedrij­ven hebben al aangegeven dat ze geen spoedig herstel zien en dat het lage productiev­olume ook volgend jaar nog de norm zal blijven. De vraag naar olie blijft laag, door de algemene economisch­e malaise en de drastisch teruggesch­roefde luchtvaart­activiteit­en.

De sociale gevolgen van de situatie laten zich voelen. Vorige maand gingen er 9.344 banen verloren in de sector van de oliedienst­verlening, meldde de Petroleum Equipment and Services Associatio­n gisteren. Dat waren er nog 43 procent meer dan in de voorgaande maand. Sinds de uitbraak van de pandemie staat het jobverlies nu op 99.253 arbeidspla­atsen. Het zwaarst getroffen zijn de staten Texas, Louisiana, Oklahoma, Colorado en New Mexico. Het arbeidsvol­ume in de oliesector staat op het laagste peil sinds 2017. En het einde is nog niet in zicht, meldt het rapport. Het Congres raakt het maar niet eens over maatregele­n die tijdelijke werklooshe­id mogelijk maken, en het stijgende aantal infecties doet het risico op nieuwe lockdowns stijgen. Die kunnen de economisch­e activiteit opnieuw een tik geven.

Kodak

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium