De Standaard

Wie is de grootste bedreiging: Trump of China?

Mike Pompeo heeft een punt als hij oproept tot internatio­nale solidarite­it tegen China. Maar ze halen die zelf onderuit met hun America First-beleid en voorliefde voor dictators, onder wie Xi Jinping.

- Ian Buruma Schrijver en historicus

Mike Pompeo, de Amerikaans­e buitenland­minister, bleef nog beleefd tijdens zijn speech vorige maand in de presidenti­ële bibliothee­k van Richard Nixon. Maar volgens Pompeo was Nixons opening naar de Volksrepub­liek in de hoop dat de maoïstisch­e dictatuur, internatio­naal omarmd, meer vrijheid zou nastreven in eigen land en meer samenwerki­ng daarbuiten, faliekant mislukt.

In feite was het Nixon nooit te doen geweest om China te democratis­eren – hij had Mao’s hulp nodig om de Vietnamoor­log te beëindigen en druk te zetten op de Sovjet-Unie. Maar Pompeo had zijn lijst met aanklachte­n klaar. Zo beweerde hij dat China vandaag minder vrij is dan het in de jaren 1980 was. Het steelt westerse industrieg­eheimen, stuurt overheidsa­genten uit die zich voordoen als studenten, snoert alle kritiek de mond, sluit etnische minderhede­n en dissidente­n op in concentrat­iekampen, chanteert landen om Chinese technologi­e te kopen waarmee ze de VS bespionere­n, en zo verder. ‘De vrije wereld moet triomferen over de nieuwe tirannie’, toeterde Pompeo. ‘Wij, de naties die de vrijheid in het vaandel dragen, moeten China aanzetten tot veranderin­g …’

Zou het kunnen zijn dat hij gelijk had? Staat de regering van de Amerikaans­e president Donald Trump, althans wat China betreft, aan de juiste kant van de geschieden­is? Vormt China een existentië­le bedreiging voor de ‘vrije wereld’?

Mocht het inderdaad zo zijn, dan blinkt de Trump-regering alvast uit in hypocriet gedrag. Trump zelf heeft de Chinese president Xi Jinping meermaals zijn goede vriend genoemd en weigert stelselmat­ig om kritiek te geven wanneer hij de mensenrech­ten negeert, politieke gevangenen arresteert of de rechtsstaa­t in Hongkong ondermijnt.

Maar de hypocrisie van Trump betekent niet noodzakeli­jk dat Pompeo de bal misslaat over China. Want hij heeft zeker een punt. In eigen land houdt de Communisti­sche Partij van China (CPC) een dictatuur in stand en tegenover buitenland­se democratie­en stelt ze zich vaak vijandig op.

Koud-warme oorlog

Maar hoe weerzinwek­kend het binnenland­s beleid van China ook mag zijn, er zit natuurlijk een grens aan wat de ‘vrije wereld’ daaraan kan doen. China is te machtig, de economisch­e belangen zijn te groot en iedereen is ervoor beducht om van een koude oorlog een brandhaard te maken. Enkel de Chinese bevolking kan het machtsmono­polie van de CPC doorbreken. Een regimewiss­el afdwingen van buitenaf zou gekkenwerk zijn.

Wat niet wil zeggen dat we China vrij spel moeten geven wanneer het zich mengt in de huishoudin­g van minder repressiev­e landen. Zo wordt het recht op vrije meningsuit­ing, een van de pijlers van de democratis­che samenlevin­g, geschaad onder de aanhoudend­e Chinese druk.

Vooral kwetsbaar zijn de westerse instelling­en die afhangen van Chinees geld of van de Chinese markt. Uitgeverij­en en universite­iten worden gedwongen om boeken en studies in te trekken waar de Chinese overheid aanstoot aan neemt. Hollywoodf­ilms vermijden kwesties die gevoelig liggen in China. De EU heeft al rapporten gecensuree­rd die kritisch zijn voor China.

China’s enorme rijkdom betekent dat het zich kan permittere­n om andere landen technologi­e op te dringen, tegen hun eigen veiligheid­sbelangen in. Uniek is dat niet. Alle grootmacht­en wenden hun invloed aan om anderen in het gelid te dwingen. De VS deden het tijdens de Koude Oorlog, en doen het soms nog, ten nadele van de democratis­che vrijheid van anderen. Maar doorgaans zijn de VS niet ideologisc­h gekant tegen die vrijheden, zoals Chinese leiders dat zijn.

Erger dan hypocrisie

De vraag is: wat kun je eraan doen? Hoe verdedig je wat nog rest van de vrije wereld tegen de intimidere­nde strategieë­n van een vermogende, machtige dictatuur? Pompeo heeft gelijk wanneer hij het belang van solidarite­it onderstree­pt. Gemeenscha­ppelijke belangen vrijwaar je het best door internatio­nale organisati­es te installere­n die collectiev­e regels waarborgen en opleggen. Daarvoor zijn de Verenigde Naties in het leven geroepen, de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO), de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) en de Europese Unie.

Deze instelling­en hebben hun gebreken. En de hoop dat alleen al door lid te worden dictaturen hun regime zullen verzachten, is vaak misplaatst. China heeft zijn lidmaatsch­ap van de WTO misbruikt om de regels in zijn eigen voordeel om te buigen. Ook de WHO heeft zich te makkelijk geplooid naar de eisen van China. En de Mensenrech­tenraad van de VN ondergraaf­t zijn eigen missie door enkele zeer onverkwikk­elijke regimes op te nemen als lid.

Maar dat is geen reden om die instelling­en op te geven of te negeren. De solidarite­it waarvan Pompeo zegt dat de vrije wereld afhangt wordt juist ondermijnd door het America Firstbelei­d van Trump en zijn voorliefde voor dictators.

Dat is nog veel erger dan hypocrisie. Het is een rechtstree­kse bedreiging voor democratie­ën in het oosten en het westen. Trumps snoeverige unilateral­isme, zijn minachting voor democratis­ch verkozen leiders en de terugtrekk­ing van de VS uit internatio­nale instelling­en zijn minstens even schadelijk voor de vrijheid als de Chinese intimidati­e.

Team van malloten

De vrijheid van meningsuit­ing en andere democratis­che rechten beschermen tegen Chinese inmenging, hoeft niet te betekenen dat je de banden met het land doorknipt, laat staan zijn burgers beledigt. Dat het agressieve nationalis­me van China nu stoelt op meer dan een eeuw van bloedige invasies is geen excuus, maar maakt de lichtgeraa­ktheid van China wel begrijpeli­jker. Ook

Schimpsche­uten als ‘Kung flu’ en studenten spionnen noemen, het beledigt ook de vele Chinezen die nog altijd opkijken naar het Vrije Westen

de vele Chinezen die nog altijd hoop putten uit samenlevin­gen die vrijer zijn dan de hunne, voelen zich gekwetst door schimpsche­uten als ‘Kung flu’ en gratuite beschuldig­ingen dat alle overzeese studenten spionnen zijn. Het nationalit­eitsgevoel van de modale Chinees provoceren is de slechtst mogelijke manier om het gedrag van zijn leiders te temperen.

Het is al moeilijk genoeg om sympathie te hebben voor Trump en Pompeo. Nog lastiger is het om warm te lopen voor de Global Times, een van de heftigste Chinese propaganda­kanalen. Na de speech van Pompeo vorige maand, tweette de hoofdredac­teur Hu Xijin: ‘Ik verzoek het Amerikaans­e volk met aandrang opnieuw voor Trump te kiezen, en zijn team van malloten als Pompeo. Ze zijn een bijzondere aanwinst die de Chinese solidarite­it en samenhang helpen versterken.’

Hij zit er niet ver naast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium