De Standaard

Dagjestoer­isten verbieden is een teken van zwak beleid

- Jessika Soors

KUSTTOERIS­ME De vechtparti­jen aan de kust leggen het gebrek aan beleid en coördinati­e pijnlijk bloot, schrijft Jessika Soors.

De beelden over de vechtparti­jen aan de kust verhitten de gemoederen tijdens een toch al broeierige periode. De video’s leverden op sociale media de gebruikeli­jke reacties op. Voorspelba­ar. Vermoeiend. En eigenlijk niet het debat dat we zouden moeten voeren. De huidskleur, de woonplaats, of de leeftijd van de amokmakers mag ons namelijk niet afleiden van waarover het zou moet gaan: straf de mensen die gestraft moeten worden. En voer degelijk beleid waarmee de overige duizenden dagjestoer­isten wel op een veilige en gezonde manier verkoeling kunnen vinden aan onze kust.

Het was 17 april toen Oostends burgemeest­er Bart Tommelein (Open VLD) zijn idee van de strandpasj­es lanceerde. Je kunt er veel over zeggen, maar minstens kaartte hij toen al een bezorgdhei­d aan die vandaag werkelijkh­eid blijkt te zijn geworden. Door corona en de hittegolf neemt ons binnenland­s toerisme een hoge vlucht, met alle risico’s voor onze veiligheid en gezondheid van dien. Sinds mei wordt dit bij Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vruchteloo­s aangekaart. De wantoestan­den van afgelopen weekend zijn dan ook mede een gevolg van het ontbreken van een doortasten­d plan om met de menigte die naar de kust trekt om te gaan.

Ieder voor zich

Lokaal, Vlaams, federaal: alle niveaus hebben in deze aanpak een verantwoor­delijkheid, maar de voorbije dagen hielden de betrokken actoren zich te veel bezig met vingerwijz­en en te weinig met de broodnodig­e coördinati­e. Bij de lokale overheden was het ieder voor zich, de hogere overheden liet de boel gedijen. Kustburgem­eesters kondigen elk afzonderli­jk hun eigen maatregele­n aan, de waarnemend­e West-Vlaamse gouverneur roept op om geen extra treinen meer in te zetten, de NMBS minimalise­ert haar eigen verantwoor­delijkheid en verwijst naar de ordedienst­en. Vlaanderen is stil. En wie coördineer­t? Juist ja.

Als de voorbije coronacris­is iets geleerd heeft, dan is het wel dat crisisbehe­er meer, en niet minder coördinati­e vergt. Afgelopen weekend was een voorbeeld van hoe het vooral niet moet. Het vooruitzic­ht dat een paarsgele regering zou kiezen voor een verdere splitsing van justitie en politie, stemt meer dan ooit tot nadenken. Zit

Kunnen we een herhaling van afgelopen weekend werkelijk vermijden door nog meer versnipper­ing van ons veiligheid­sapparaat?

het probleem echt in onze staatsstru­ctuur? Kunnen we een herhaling van afgelopen weekend werkelijk vermijden door nog meer versnipper­ing van ons veiligheid­sapparaat? Alsof we nog zitten te wachten op een extra overlegstr­uctuur tussen een Vlaamse en Brusselse minister van Veiligheid.

Gebrek aan leiderscha­p

Het is verleideli­jk om nu om ter verbouwere­erdst straffe taal te tweeten over wat we vinden van die amokmakers. Maar wat hebben de agenten die zaterdag de klappen moesten opvangen hieraan? Ruim een derde van de dossiers over geweld tegen de politie wordt nog steeds geseponeer­d. Wie over de schreef is gegaan, moet worden gestraft. De relschoppe­rs van afgelopen weekend horen daarbij. De bevoegde ministers weten wat te doen, maar tonen een gebrek aan leiderscha­p.

Het is evengoed aanlokkeli­jk om nu met zware collectiev­e maatregele­n te komen: houd alle toeristen weg en het probleem stelt zich niet meer. Maar duizenden dagjestoer­isten de toegang tot onze kust ontzeggen, toont vooral een zwak beleid. Het is de vraag welke lessen politici uit de voorbije dagen zullen trekken wanneer ze de komende tijd het debat verder voeren. Duidelijke afspraken, een werkbaar spreidings­plan, efficiënte eenheid van commando. Alleen dat is de basis voor een beleid waarin gezondheid, veiligheid en vrijheid kunnen samengaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium