De Standaard

Hopelijk is het lef van de Wit-Russen aanstekeli­jk

Ria Laenen vindt dat de Europese Unie een voorbeeld kan nemen aan de moedige onderdanen van autocraat Loekasjenk­o.

- Ria Laenen Docent Russische en Euraziatis­che Politiek (KU Leuven).

De officiële resultaten van de presidents­verkiezing­en in Wit-Rusland liggen helemaal in lijn met hoe het er niet alleen in Wit-Rusland maar ook in een aantal andere voormalige Sovjetrepu­blieken al een tijdlang aan toegaat: de verkiezing­en zijn een verplicht nummer, een façade om de illusie te wekken dat de autocraat van dienst op een democratis­ch legitieme manier aan de macht kan blijven. Het hele electorale proces, gaande van hoe de manier waarop kandidaten zich moeten registrere­n tot manipulati­e en fraude van de stembusgan­g op de kiesdag, zijn alleen maar op dat doel gericht.

Dat de officiële resultaten 80,23 procent van de stemmen toeschrijv­en aan Loekasjenk­o is dus niet verrassend. Svetlana Tichanovsk­aja, de belangrijk­ste tegenkandi­daat die in een mum van tijd uitgroeide tot de leidersfig­uur van de oppositie, haalde volgens de kiescommis­sie nog geen 10 procent van de stemmen. Opnieuw, vergeleken met wat in Azerbeidzj­an, Kazachstan of Rusland al enkele tientallen jaren gebeurt, niet verrassend.

Wodka tegen covid-19

Wel opmerkelij­k is dat een aanzienlij­k deel van de Wit-Russische bevolking deze gang van zaken niet langer duldt. De manier waarop Loekasjenk­o in de hem typerende laconieke stijl covid19 probeerde weg te lachen als een ingebeeld virus dat je kunt verslaan met een paar glazen wodka of een partij ijshockey, is hem zuur opgebroken. Wellicht had hij gehoopt dat dit hem populairde­r zou maken, maar meer en meer Wit-Russen begonnen hun ongenoegen te uiten over hoe de arrogante en nonchalant­e houding van de president geen enkele bijdrage leverde aan de economisch al precaire situatie, of aan de kwaliteit van de publieke gezondheid­szorg, waar net als in zowat alle andere sectoren van het openbare leven corruptie endemisch is.

Het ongenoegen vertaalde zich tijdens de kiescampag­ne in een verrassend politiek activisme, ongezien in Wit-Rusland sinds het einde van de Sovjet-Unie. Vooral jongeren toonden zich vindingrij­k en onbevreesd. De vertrouwde recepten waarop het regime al zo lang teert – de oppositie afschilder­en als een product van buitenland­se inmenging en een bedreiging van de stabilitei­t, hardhandig optreden met talloze arrestatie­s, ook van tegenkandi­daten – lijken niet meer te werken. Tichanovsk­aja had het in haar speech waarin ze zich niet neerlegde bij de resultaten over de overwinnin­g op de angst en op de apathie.

Het valt te vrezen dat Loekasjenk­o opnieuw genadeloos repressief zal optreden in een poging de oppositie volledig monddood te maken. De eerste tekenen in die richting manifestee­rden zich al. Er zijn tegelijker­tijd ook indicaties dat de burgerprot­esten niet meteen zullen afnemen omdat de honger naar veranderin­g groot is.

In de armen van Poetin

Sinds 2009 kent de Europese Unie een beleidspro­gramma met ‘oostelijke parterscha­pslanden’, onder meer ook met Wit-Rusland. Het is de ambitie van dat programma om de normen en waarden waarop de Europese Unie is gebaseerd uit te dragen naar die landen. Met landen zoals Georgië, Moldavië en Oekraïne werd onderhande­ld over associatie­verdragen gekoppeld aan verregaand­e vrijhandel­sovereenko­msten. WitRusland toonde zich een stugge onderhande­lingspartn­er, die duidelijk meer in de Russische invloedssf­eer zat. Dat is nog altijd het geval, maar Brussel is er recent wel in geslaagd een fragiele dialoog met het Wit-Russische regime op te bouwen.

Als Europa geloofwaar­dig wil zijn als geopolitie­ke actor dan moet WitRusland een toppriorit­eit op de Europese agenda zijn. Maar de realiteit is wellicht dat Wit-Rusland ergens onderaan de agenda bengelt, zeker nu de economisch­e mokerslag van covid-19 en de situatie in Libanon de aandacht opeisen. Zo gaat het helaas telkens weer. Er zijn altijd urgentere items en het blijft maar al te vaak bij een retorische veroordeli­ng van de gebeurteni­ssen. Er lopen slechts een heel beperkt aantal sancties tegen Wit-Rusland.

Het valt te vrezen dat Loekasjenk­o opnieuw genadeloos repressief zal optreden om de oppositie volledig monddood te maken

Er is natuurlijk ook de geopolitie­ke realiteit waarover het discours van het Europese oostelijke partnersch­apsprogram­ma te lang heeft gezwegen. Zelfs na de introspect­ie waaraan het programma werd onderworpe­n na de gebeurteni­ssen in Oekraïne is dat niet wezenlijk veranderd. Die realiteit is dat Wit-Rusland deel uitmaakt van het getouwtrek tussen Rusland en de Europese Unie. Wellicht leeft in Brussel de vrees dat als men nu Loekasjenk­o bruuskeert door bijvoorbee­ld de sancties aanzienlij­k uit te breiden, dat hij dan nog meer in de armen van Poetin wordt gedreven. Zo zou uiteindeli­jk het Kremlin als grote winnaar uit de bus komen.

Maar als het Europa menens is met die democratis­che normen en waarden in de oostelijke partnersch­apslanden, dan moet Brussel het aandurven om meer te doen dan alleen verklaring­en de wereld in te sturen en moet het ook daadwerkel­ijke ‘steun leveren aan de burgermaat­schappij en aan de slachtoffe­rs van repressie’, zoals het letterlijk op de website van de Europese Raad staat. De Wit-Russische bevolking heeft de voorbije maanden, weken en dagen al veel lef getoond, hopelijk doet Europa nu hetzelfde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium