De Standaard

‘Hou jongeren al op perron in Brussel tegen’

-

Daphné Dumery (NVA), burgemeest­er van Blankenber­ge, pleit ervoor dat de Brusselse politie jongeren al op het perron in Brussel tegenhoudt. ‘De politie in Brussel kent deze jongeren. Waarom kan men in Brussel op de perrons geen politie voorzien om die jongeren of bendes eruit te halen? Bij ons is iedereen welkom, behalve die criminelen’, zegt Dumery.

Inmiddels blijkt dat gisteren diverse groepen jongeren bij hun aankomst in Blankenber­ge meteen weer op de trein naar

huis zijn gezet. Commissari­s Philip Denoyette had aangekondi­gd dat de lokale politie jongeren ‘die behoren tot het profiel van hen die amok hebben gemaakt’, zou tegenhoude­n.

Zijn woorden deden bij sommigen alarmbelle­n afgaan. ‘Een extra controle op het perron voor iemand met dezelfde uiterlijke kenmerken, dat kan ik na afgelopen weekend begrijpen. Dat men nagaat of de persoon in kwestie tot dezelfde bende behoort, bijvoorbee­ld’, zegt moraalfilo­soof Maarten Boudry (UGent). ‘Maar als je op basis van uiterlijke kenmerken beslist of iemand wel of niet toegelaten wordt tot een gemeente of een strand, is het discrimina­tie.’

Denoyette stelt dat hij alleen kijkt naar de grootte van de groep. ‘Met profiel bedoelde ik mensen die met meer zijn dan de “bubbel van vijf”. Of ze nu zwart, blank, geel of rood zijn. Een groep van twintig blanke Gentse jongeren zou ook teruggestu­urd zijn.’

Gelijkekan­sencentrum Unia kreeg maandag diverse meldingen binnen over de uitspraak van de commissari­s. ‘Maar we openen geen dossier. Daarvoor is een individuel­e melding nodig van iemand die bijvoorbee­ld onheus geweigerd wordt’, zegt directeur Patrick Charlier. ‘Wel is het voor ons belangrijk dat jongeren niet op basis van een profiel geweigerd worden, maar op basis van hun gedrag. Veralgemen­en kan leiden tot discrimina­tie.’ (sgy, kcl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium