De Standaard

NMBS geeft kustburgem­eesters dan toch hun zin

Na een incidentri­jk weekend aan de kust wordt het treinaanbo­d dan toch ingeperkt. Als treinen vol zitten, kunnen zelfs reizigers geweigerd worden. ‘Dit ondermijnt de essentie van het openbaar vervoer.’

- Jef Poppelmond­e, Kubra Mayda

‘Het is duidelijk dat de NMBS dit niet met volle goesting doet. Hier wordt een probleem van handhaving aan de kust in de schoenen van de spoorwegen en de treinreizi­gers geschoven’, zegt Stefan Stynen. De voorzitter van de reizigerso­rganisatie TreinTramB­us is niet te spreken over de beslissing om vanaf volgend weekend enkele extra toeristent­reinen naar de kust te schrappen. Dat werd gisteren beslist tijdens een overleg met de federale ministers van Binnenland­se Zaken en Mobiliteit, de kustburgem­eesters, de WestVlaams­e provincieg­ouverneur en de spoorwegma­atschappij.

De beslissing volgt na drukke en incidentri­jke weekends in Blankenber­ge en Knokke. Om een herhaling daarvan te voorkomen, werd afgesproke­n dat de NMBS zich vanaf volgend weekend zal houden aan een maximaal aantal treinreizi­gers per dag en per kuststatio­n. ‘10.000 treinreizi­gers naar Oostende, 6.000 naar Blankenber­ge, 4.000 naar Zeebrugge, 2.000 naar Knokke-Heist en 2.000 naar De Panne’, verduideli­jkt NMBSwoordv­oerder Bart Crols. In totaal worden zeven ‘mooi weer’-treinen geschrapt plus ‘enkele’ toeristent­reinen. Precieze details worden later deze week gecommunic­eerd.

De beslissing komt er nadat zowel de NMBS als federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) afgelopen weekend nog had gezegd dat de problemen op de stranden ‘geen probleem van de NMBS’ zijn. ‘Schrappen in het aanbod gaat ook in tegen de adviezen van de GEES en van alle academici’, klonk het bij de minister.

Ontradings­campagne

Zijn de spoorwegen nu toch geplooid voor de wil van de kustburgem­eesters? ‘Wij gaan ervan uit dat de vraag volgend weekend lager zal zijn’, zegt Crols. Omdat het minder goed weer wordt, maar ook omdat afgesproke­n is dat de verschille­nde overheden een campagne zullen voeren die mensen afraadt naar de kust af te zakken. De NMBS ver wacht dan ook ‘geen problemen door de maatregel’. ‘Er zal altijd genoeg aanbod zijn voor iedereen.’

Als de bezettings­graad van de treinen toch boven de 80 procent uitstijgt, zullen nieuwe reizigers in het volgende station niet mogen opstappen. Indien nodig zal de politie worden ingezet om dat in goede banen te leiden. De treinbegel­eiders zijn verantwoor­delijk voor het ‘schatten’ van de bezettings­graad.

TreinTramB­us vreest voor de gevolgen. ‘De trein wordt niet alleen door toeristen gebruikt’, zegt Stynen. ‘Voor velen is hij een vitaal vervoersmi­ddel. Als de trein volzit met toeristen, zal dat dan ten koste gaan van de essentiële verplaatsi­ngen van anderen? Niet iedereen beschikt over een auto. Dit ondermijnt de essentie van openbaar vervoer.’

De kustburgem­eesters zijn wél tevreden. ‘We hopen dat mensen inzien dat in grote massa naar de kust komen in tijden van corona geen goed plan is’, zegt de Blankenber­gse burgemeest­er Daphné Dumery (N-VA). Na het weekend zal de NMBS de impact van de ingreep evalueren.

‘Een probleem van handhaving aan de kust wordt in de schoenen van de spoorwegen en treinreizi­gers geschoven'

Stefan Stynen

Woordvoerd­er TreinTramB­us

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium