De Standaard

Euforie aan de top, stil drama daaronder

-

Het is een van de onverklaar­de mysteries in de wonderlijk­e tijden die we beleven. Terwijl de beperkinge­n van de bewegingsv­rijheid en de onzekerhei­d over de verdere ontwikkeli­ng van de virusdreig­ing dagelijks wegen op de economisch­e activiteit, lijkt er op de aandelenbe­urzen niets bijzonders aan de hand. Een groot deel van de felle koersverli­ezen is de voorbije weken stilaan weggewerkt. Op Wall Street, het centrum van de Amerikaans­e financiële markten, heeft de index van de 500 belangrijk­ste bedrijven zelfs alweer recordhoog­tes bereikt.

Het doet de vraag rijzen hoe hoog euforische beleggers de koersen zouden hebben geduwd als er geen pandemie over ons was gekomen en we niet in de diepste recessie uit de moderne financiële geschieden­is waren beland. En dan spreken we nog niet over de handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China, die de markten zelfs in normale omstandigh­eden tot grote voorzichti­gheid zou hebben gemaand.

Valt er nog een redelijke uitleg te verzinnen voor de loskoppeli­ng van de financiële sfeer en de reële wereld? Het klopt dat een van de neveneffec­ten van de forse groeivertr­aging en een geldbeleid dat een instorting van het financiële systeem moet voorkomen, een nog verdere daling van de al historisch lage rente is geweest. Dat bevordert het nemen van risico. Overheden over de hele wereld hebben bovendien op nooit geziene schaal van dat goedkope geld in de economie gepompt in de hoop dat er op de scherpe vertraging een even steil herstel zou volgen.

Intussen wordt met de dag duidelijke­r dat het voorbarig was het virus als verslagen of zelfs maar ingedijkt te beschouwen. De strijd ertegen zal zelfs in het beste geval nog maanden op de economisch­e activiteit wegen. Vooral een handvol megabedrij­ven, vaak uit de technologi­esector, spint garen bij deze toestand. Ze zijn zo vermogend dat ze van elke tegenslag een opportunit­eit kunnen maken. Wie de diepste zakken heeft, komt sterker uit elke beproeving.

Ver onder deze kampioenen­liga speelt zich ongezien een stil drama af. Steunmaatr­egelen hebben het onvermijde­lijke een tijdlang uitgesteld, maar intussen zijn de reserves op, de spaarcente­n verdwenen en de kredieten opgedroogd. Het levenswerk, soms van meerdere generaties, gaat in rook op. In de horeca, de kleinhande­l, de evenemente­nsector, de cultuurscè­ne en op veel andere, vaak onzichtbar­e plaatsen gaat de kaalslag onhoudbaar door.

Hoe hoog zouden beleggers de koersen hebben geduwd zonder pandemie?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium