De Standaard

Spoetnik V, vooral een prestigekw­estie

Rusland heeft als eerste een vaccin tegen het coronaviru­s laten registrere­n. Het zal ‘Spoetnik V’ heten. Of het werkt, is twijfelach­tig. Het dient vooral om het Kremlin een boost te geven.

- De kans lijkt daarmee onbestaand­e dat het vaccin op korte termijn buiten Rusland in productie wordt genomen. © Corry Hancké

Kirill Dmitriev had eind juli aangekondi­gd dat Rusland als eerste met een vaccin zou komen tegen het sars-CoV-2-virus. De belangrijk­e Russische investeerd­er die mee het Gamaleja Instituut financiert dat aan een vaccin werkt, zei in een inter view met US TV dat de Russen de Amerikanen zouden verslaan in de race naar het vaccin, net zoals ze in 1957 de VS verbaasden toen ze als eersten de onbemande Spoetnik de ruimte inschoten. Het vaccin zal op de internatio­nale markt onder de naam ‘Spoetnik V’ worden verspreid, meldt de Russische staatstele­visie.

Dat de Russen de naam van het oude ruimtetuig van stal halen, toont aan hoe belangrijk het voor het Kremlin is dat het nieuwe vaccin een Russische stempel draagt. De Russische politici zijn het meer dan beu dat hun land sinds het einde van het Sovjettijd­perk als kneusje wordt behandeld. Door als eerste een vaccin te laten registrere­n, willen de Russen tonen dat hun wetenschap­pers nog altijd aan de wereldtop staan.

Gisterocht­end kondigde president Vladimir Poetin het nieuws aan, waarbij hij de zinnen ‘geregistre­erd voor de eerste keer in de wereld’, en ‘zeer belangrijk voor de

Wereldwijd wordt betwijfeld of het Russische vaccin afdoende is getest om de veiligheid en de werking ervan te garanderen.

Gedetaille­erde resultaten van de eerste twee onderzoeks­fases die bij het testen van een kandidaatv­accin gebruikeli­jk zijn (en waarin de veiligheid, ideale dosering en bijwerking­en ervan worden nagegaan) zijn door Rusland tot dusver niet openbaar gemaakt. De derde onderzoeks­fase, die doorgaans maanden in beslag neemt en moet bewijzen dat het vaccin effectief tegen infectie beschermt, zou zelfs nog moeten beginnen.

Zolang de Russen geen harde wetenschap­pelijke bewijzen voorleggen die de werking en de veiligheid van hun vaccin staven, krijgt het product nooit markttoela­ting van de Europese en Amerikaans­e geneesmidd­elenagents­chappen, EMA en FDA.

Zowel in de EU als in de VS hebben farmabedri­jven overigens proeven lopen met kandidaatv­accins. Zij staan voor zover bekend al verder met hun onderzoek dan Rusland: diverse kandidaatv­accins doorlopen momenteel de derde en laatste onderzoeks­fase. Ook China heeft zijn eigen vaccinkand­idaten, die ook vergevorde­rd zijn. (hvde) wereld’ benadrukte.

Veel specialist­en hebben ernstige bedenkinge­n bij de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld en in eigen land is geregistre­erd. Volgens persagents­chap Reuters was maar tien procent van de klinische tests succesvol, wat zou betekenen dat Rusland het vaccin al heeft laten registrere­n zonder zeker te zijn dat het effectief werkt (zie inzet). Rusland zet prestige boven veiligheid, wordt gevreesd.

Getest op dochter Poetin Maar Poetin wuift die bezwaren weg. Volgens hem is het vaccin veilig. De Russische president, die nooit ofte nimmer over zijn privéleven spreekt, zei zelfs dat het vaccin op een van zijn dochters is getest. Dat nieuws moet hoop geven aan de bijna 900.000 besmette inwoners in zijn land.

Tot nu toe had de Russische centrale overheid weinig daadkracht aan de dag gelegd om het coronaviru­s in te dijken. De openbare ziekenhuiz­en bleken niet opgewassen tegen de toestroom van covid-19 patiënten. Verpleegku­ndigen en dokters hadden geen materiaal om zich te beschermen, waardoor velen onder hen hun inzet in de ziekenhuiz­en met hun lemaar ven hebben betaald.

De popularite­it van Poetin is bijzonder laag. Het onafhankel­ijk onderzoeks­centrum Levada registreer­de in mei dat de president

Vasili Vlassov 59 procent van de Russen kon bekoren, zijn slechtste score ooit. Zijn klassieke truc – maken dat de economie draait en dat de mensen het goed hebben – werkt niet meer. De olie brengt niet meer zoveel geld in het laatje en het coronaviru­s duwt ook de economisch­e groeicijfe­rs in het rood.

Annexatie Krim

Dat andere recept om de bevolking te paaien – appelleren aan de grootsheid van Rusland – bleek bij de annexatie van de Krim uitermate succesvol. Waarschijn­lijk rekenen de marketeers van het Kremlin erop dat Spoetnik V, het vaccin dat de wereld zou kunnen redden, hen weer met trots vervult over vadertje staat.

Epidemiolo­gen, zoals Vasili Vlassov van de Moskouse School voor Economie, geloven er niet in. ‘Dit is propaganda zoals ten tijde van de Sovjet-Unie’, zei hij aan Der Spiegel. Maandag meldde het staatspers­agentschap Tass dat al meer dan twintig landen om het vaccin hebben gevraagd. ‘Rusland werkt aan een hulpprogra­mma om de arme landen te vaccineren tegen covid-19’, stond er.

Internatio­nale scepsis is groot

‘Dit is propaganda zoals ten tijde van de Sovjet-Unie'

Epidemiolo­og Moskouse School voor Economie

 ?? Alexei Nikolsky/ap ?? Volgens president Poetin is het Russische vaccin volkomen veilig.
Alexei Nikolsky/ap Volgens president Poetin is het Russische vaccin volkomen veilig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium