De Standaard

Opgespoord is nog niet getest

- Hannes Heynderick­x

CONTACTOND­ERZOEK Wie in contact kwam met een coronapati­ënt en gebeld wordt door een callcenter, kan zich niet altijd laten testen.

‘De werking van het contactond­erzoek is verbeterd’, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 88 procent van de patiënten wordt nu opgespoord en krijgt het bevel om in quarantain­e te gaan of te blijven. Maar het zoeken van hun contacten loopt nog steeds niet van een leien dakje. Slechts 62 procent van alle coronapati­ënten gaf vorige week minstens één contact op aan de contactond­erzoekers.

Er duikt ook een ander probleem op: minder dan 50 procent van de contacten die de opspoorder­s wél konden registrere­n, krijgt een code om zich te laten testen bij de huisarts, een triagecent­rum of (in Antwerpen) het testdorp. ‘Alleen de hoogrisico­contacten van patiënten krijgen zo’n code’, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘De laagrisico­contacten krijgen het advies om voorzichti­g te zijn. Hen een code geven is geen prioriteit.’

Een laagrisico­contact mag dus in principe geen test laten afnemen, tenzij hij of zij symptomen heeft. Pas na vijftien minuten knuffelen met een besmette persoon, vormt iemand een hoog risico.

De vraag is waarom laagrisico­contacten niet meteen zo’n code krijgen. ‘Je mag sowieso een test laten afnemen als je symptomen hebt, ook zonder code van de contactond­erzoekers’, zegt dokter Paul Pardon, voorzitter van de Risk Management Group. ‘Laagrisico­contacten kunnen dus het heft in eigen handen nemen.’

‘Tot ik partijvoor­zitter werd, stond er geen enkele foto van mezelf op Instagram, alleen gedichten of landschapp­en’

CD&V-voorzitter Joachim Coens moest serieus bijbenen op het vlak van de sociale media (in ‘Het Nieuwsblad’).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium