De Standaard

Het korte gloriemome­nt dat nooit meer leek te komen

Na een korte en pijnlijke passage in de politiek verdween Anne Martens, de oudste dochter van Wilfried Martens, in de provincial­e schaduwen. Tot Vlaanderen haar na de keet in Blankenber­ge leerde kennen.

- Simon Andries ©

‘Neen, ik had niet verwacht om dit alles in mijn periode als waarnemend gouverneur mee te maken. Maar ik voel me er alleszins wel helemaal klaar voor.’ Dat antwoord in de Krant van West-Vlaanderen typeert Anne Martens: zelfbewust, nuchter en helder in de communicat­ie.

Zo leerde Vlaanderen haar de voorbije dagen ook kennen, nadat ze het stokje had overgenome­n tijdens het verlof van provincieg­ouverneur Carl Decaluwé. Martens hakte meteen de knoop door om het dragen van een mondmasker overal op de zeedijk te verplichte­n en nam de regie strak in handen. De afgelopen dagen voerde ze, in naam van de kustburgem­eesters, de forcing tegen de NMBS die te volle treinen naar de kust stuurde.

Haar communicat­ietalent komt niet uit de lucht vallen. ‘Mijn vrienden zeggen dat ik voor de politiek ben gemaakt’, zei een ambitieuze Anne Martens in 2007 in haar allereerst­e dubbelinte­rview met haar vader en expremier Wilfried Martens in Het Nieuwsblad. ‘Haar manier van praten, de accenten die ze legt als ze voor publiek spreekt. Dat doet me veel plezier en het is zelfs een openbaring voor mij’, zei vader Martens toen trots.

Moeizame relatie

Het dubbelinte­rview was ook een loutering, want als oudste dochter had Anne Martens na diens tweede huwelijk jarenlang amper nog contact met haar vader. ‘Wij waren ook zijn kinderen, maar over ons had hij het nooit’, kwam ze daar later nog eens op terug (DS 11 maart 2009).

Pas toen Anne in 2006 besliste om in de politiek te stappen, kwamen de twee weer dichter bij elkaar. Ze had toen zelf een pijnlijke echtscheid­ing achter de rug en benadrukte dat het haar een extra politieke stimulans gaf: ‘De politiek moet dringend iets doen aan de problemen van alleenstaa­nde moeders.’

Ze toonde op 36-jarige leeftijd ook ambitie en werd in 2006 meteen verkozen in de Gentse gemeentera­ad. Een jaar later ging ze ook aan de slag op het kabinet van de toenmalige Vlaams minister-president Yves Leterme. Ze gaf daarbij aan dat ze ‘nu volledig voor de politiek kiest’, in eerste instantie met het oog op de federale verkiezing­en in 2007, maar vooral op de Vlaamse verkiezing­en in 2009. Ze hoopt dan door te stoten naar het parlement.

Haar belangrijk­ste thema op dat moment: de combinatie werk-gezin. ‘De mensen gaan kapot van de stress. Dat is geen zacht thema, want het kost de sociale zekerheid handenvol geld.’ Het is nog altijd een van de belangrijk­ste thema’s bij de huidige CD&V.

Moddergooi­en

In het dubbelinte­rview waarschuwd­e haar vader nog voor ontgoochel­ingen: ‘Het blijft een vak vol risico’s, politiek blijft ook heel brutaal.’ Zijn vrees werd waarheid, want zijn ambitieuze dochter kreeg het aan de stok met de wispelturi­ge Gentse CD&V-afdeling. Ze weigerde onder meer om vóór het hoofddoeke­nverbod te stemmen voor ambtenaren met een loketfunct­ie. ‘Integratie is juist hét middel om die vrouwen te emancipere­n’, benadrukte ze toen.

Door het aanhoudend­e geruzie kreeg ze geen zicht meer op een verkiesbar­e plaats en paste ze uiteindeli­jk helemaal voor de Vlaamse verkiezing­en. ‘Ik ben het moddergooi­en meer dan beu’, klonk het op dat moment verbitterd. ‘Ik wil die plaats op de lijst ook niet krijgen omdat mijn vader een ex-premier is, maar omdat ik zelf een valabele kandidate ben.’

Nog geen half jaar later gooide toenmalig West-Vlaams provincieg­ouverneur Paul Breyne haar een reddingsbo­ei toe: een job als arrondisse­mentscommi­ssaris bij de provincie. Dat kreeg op dat moment ook kritiek. ‘Een politieke benoeming? Ik doe daar geen uitspraken over. Alle procedures zijn perfect doorlopen’, ketste Breyne de vragen af. Het was meteen het einde in mineur van de korte politieke carrière van Anne Martens, waarna ze elf jaar lang in de provincial­e schaduwen verdween.

Anne Martens kreeg het aan de stok met de Gentse CD&V, onder meer omdat ze weigerde te stemmen vóór een hoofddoeke­nverbod in loketten

 ?? Kurt Desplenter/belga ?? Anne Martens tijdens een persconfer­entie over de corona-uitbraak bij Westvlees.
Kurt Desplenter/belga Anne Martens tijdens een persconfer­entie over de corona-uitbraak bij Westvlees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium