De Standaard

B-Fast mag niet meer uitrukken naar buitenland

-

CIVIELE BESCHERMIN­G B-Fast, het Belgische ‘search and rescue’-team, kwam vorige week níét in actie na de ramp in Beiroet. Het team blijkt geen internatio­nale licentie meer te hebben.

België heeft geen hulpteam naar Beiroet gestuurd, waar vorige dinsdag een gigantisch­e explosie in de haven plaatsvond. Volgens minister van Buitenland­se Zaken Philippe Goffin (MR) gebeurde dat omdat Libanon het team niet nodig had, maar bronnen in Knack zeggen dat B-Fast in feite wegbezuini­gd is. Het is niet meer gemachtigd om buiten de landsgrenz­en aan ‘search and rescue’ (SAR) te doen, klinkt het. Onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Griekenlan­d, Tsjechië en Turkije stuurden de afgelopen dagen al SAR-teams naar Beiroet. De eerste honderd uur na een ramp zijn cruciaal om nog levenden vanonder het puin te halen.

De vrijwillig­ers van B-Fast kregen donderdag wel de vraag om eventueel te vertrekken, maar groen licht kwam er niet. SP.A

Jan Bertels

Kamerlid Jan Bertels zegt in Knack dat de federale regering eind vorig jaar, bij de her vorming van de civiele beschermin­g, het team wegbezuini­gd heeft. ‘België maakt zich belachelij­k: we beloven iets wat we niet meer hebben. Het ergste is dat we het zelf niet weten. De voorbije dagen hebben medewerker­s van verschille­nde kabinetten elkaar opgebeld om te weten te komen of dat search and rescue-team nu wel of niet nog bestaat. Dat is toch onwaarschi­jnlijk’, klinkt het scherp.

Geert Gijs, de voormalige coördinato­r van B-Fast, bevestigt in Knack dat het search and rescueteam wel nog bestaat, maar alleen in eigen land ingezet kan worden. ‘Sinds eind 2019 heeft B-Fast geen internatio­naal kwaliteits­label of certificer­ing meer en mag het niet meer uitrukken naar rampen in het buitenland.’

Gijs betreurt dat we op deze manier ‘unieke expertise aan het verliezen zijn’.

‘Verschille­nde kabinetten belden elkaar om te vragen of B-Fast wel of niet nog bestaat’

SP.A-Kamerlid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium