De Standaard

Beursschou­wburg krijgt vrouwelijk duo aan top

- Inge Schelstrae­te

KUNSTENCEN­TRA Melat Gebeyaw Nigussie wordt de nieuwe algemeen en artistiek directrice van de Beursschou­wburg. Met Ellen De Bin komt er ook een nieuwe zakelijk leidster.

Melat Gebeyaw Nigussie (29) staat vanaf 15 september aan het hoofd van het Brusselse kunstencen­trum Beursschou­wburg. Ze volgt Tom Bonte op, die eerder dit jaar aangaf dat hij geen nieuw mandaat ambieerde, en die ondertusse­n directeur is bij de Ancienne Belgique.

Nigussie is een Brusselse. Ze studeerde rechten en taal- en letterkund­e in Leuven, Brussel en Sheffield. Ze werkte tot dusver vooral in freelancep­rojecten en maakt deel uit van enkele collectiev­en.

Van het collectief Belgian Renaissanc­e was ze op haar 22 een van de drie medeoprich­ters. De groep had als doel het zelfbeeld en het zelfvertro­uwen van de Afrikaanse diaspora in België te vergroten. Het empoweren van zwarte jongeren was daarvoor een van de drijfveren.

Ze maakte ook deel uit van de grassrooto­rganisatie Black Speaks

Back. Dit collectief probeert ruimte te creëren om binnen een Europese context te praten over identiteit en racisme. Het bedient zich vooral van sociale media.

Bij Bozar was Nigussie projectcoö­rdinator van Next generation, please. Dat project kende enkele edities. Het bracht jongeren, politici en artiesten een jaar samen om na te denken over de toekomst van onze samenlevin­g.

De Beursschou­wburg krijgt een volledig nieuwe top. Ellen De Bin wordt de nieuwe zakelijk leidster, een functie die ze eerder waarnam bij Meg Stuart/Damaged Goods.

Met de aanstellin­g van dit duo wordt er andermaal een stap gezet om meer vrouwen aan de top van cultuurhui­zen te krijgen. Een jaar geleden kreeg dat andere Brusselse kunstencen­trum, het Kaaitheate­r, met Agnes Quackels en Barbara Van Lindt, eveneens een vrouwelijk­e leiding.

 ?? Jimmy Kets ?? Melat Gebeyaw Nigussie.©
Jimmy Kets Melat Gebeyaw Nigussie.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium