De Standaard

Al meer brandhaard­en in Amazone dan vorig jaar

Het Braziliaan­se ruimteagen­tschap stelt dat het aantal bosbranden in het Amazonewou­d de laatste maanden is gestegen. Experts vrezen een herhaling van het inferno van vorig jaar.

- Nunzia Petralia

In juni is het aantal bosbranden in het Amazonewou­d met zo’n 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, stelt het Braziliaan­se ruimteagen­tschap Inpe. Er werden 2.248 brandhaard­en geteld, het hoogste aantal in dertien jaar. Ook in juli kon men een flinke stijging van 28 procent waarnemen, vergeleken met 2019. Toen veroorzaak­ten de bosbranden in het Amazonewou­d nog een internatio­nale crisis. Het aantal bosbranden was in 2019 het hoogste sinds 2010 en piekte in augustus met 30.901 brandhaard­en.

Na stijgingen in juni en juli telt het Inpe in de eerste dagen van augustus al 5.860 vuurhaarde­n, een stijging met 7 procent tegenover vorig jaar. ‘Alle factoren zijn aanwezig om te maken dat de bosbranden even erg of erger worden dan vorig jaar’, zegt Rômulo Batista telefonisc­h aan De Standaard. Hij is woordvoerd­er van Greenpeace Brazilië in het Amazonewou­d.

‘De ontbossing, die in de laatste twaalf maanden met 34 procent gestegen is, en La Niña, een natuurvers­chijnsel dat leidt tot periodes van droogte in Zuid-Amerika, liggen aan de oorzaak van de branden’, zegt Batista.

Corona maakt het erger Activisten stellen daarnaast dat de coronacris­is het probleem alleen maar erger maakt. Brandstich­ting wordt minder gecontrole­erd, doordat de aandacht van de autoriteit­en nu onverdeeld naar de bestrijdin­g van het coronaviru­s gaat.

Sinds de Braziliaan­se president

Jaír Bolsonaro in 2019 aan de macht kwam, lijkt het alsof hij er alles aan doet om die brandstich­ting verder mogelijk te maken ten voordele van de economie. Brandlandb­ouw wordt gebruikt om woeste grond vrij te maken voor veeteelt en landbouw. Zo ontmanteld­e Bolsonaro talrijke milieuorga­nisaties, verlaagde hij de boetes voor illegale brandstich­ting en stelde hij een minister van Milieu aan die volgens activisten totaal niet inzit met het milieu.

‘Overheidsp­ropaganda’

Zowel nationale als internatio­nale bedrijven en organisati­es zetten steeds meer druk op de president om maatregele­n te nemen die de bosbranden moeten inperken. Bolsonaro stuurde het leger naar het Amazonewou­d om de ontbossing in te perken en vaardigde een tijdelijk verbod uit op het aansteken van bosbranden. Maar dat heeft nog niet mogen baten. ‘Dit is pure overheidsp­ropaganda die totaal niet effectief is’, zegt Batista. Het leger is volgens hem niet gespeciali­seerd genoeg om zulke problemen op te lossen. Ook het illegaal maken van brandstich­ting voor ontbossing helpt niet. ‘90 procent van de ontbossing gebeurt illegaal. Het gaat over mensen die de wet niet volgen, waarom zouden ze dat nu ineens wel doen?’

‘Toegenomen ontbossing en natuurvers­chijnsel

La Niña veroorzake­n de branden’

Rômulo Batista

Woordvoerd­er Greenpeace Brazilië

 ?? © Carl De Souza/afp ?? Braziliaan­se landbouwer­s proberen een illegaal aangestoke­n vuur te doven in Sinop, in de deelstaat Mato Grosso.
© Carl De Souza/afp Braziliaan­se landbouwer­s proberen een illegaal aangestoke­n vuur te doven in Sinop, in de deelstaat Mato Grosso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium