De Standaard

‘Ik waarschuwd­e leiders dat dit Beiroet kon vernietige­n’

- Bart Beirlant

EXPLOSIE LIBANON Uit een rapport dat Reuters kon inkijken, zou blijken dat de Libanese premier en president in juli nog gewaarschu­wd werden over het gevaar van de explosieve chemicalië­n in de haven van Beiroet.

‘Ik waarschuwd­e hen dat dit Beiroet kon vernietige­n als het explodeerd­e.’ Dat was volgens een betrokken Libanese ambtenaar de teneur van een brief die ontslagnem­end premier Hassan Diab en president Michel Aoun op 20 juli ontvingen over het gevaar van het ammoniumni­traat dat opgeslagen lag in de haven.

Dat een brief werd verstuurd naar Diab en Aoun, blijkt uit een rapport dat het directoraa­t-generaal voor de staatsveil­igheid opstelde en dat het persbureau Reuters kon inkijken. Dat rapport bevatte de belangrijk­ste bevindinge­n van een juridisch onderzoek dat in januari opgestart was en concludeer­de dat de chemicalië­n zo snel mogelijk moesten worden beveiligd. ‘Er was een gevaar dat dit materiaal na een eventuele diefstal gebruikt zou kunnen worden bij een terreuraan­val. Op het einde van het onderzoek bereidde de procureurg­eneraal Oweidat een slotrappor­t voor dat naar de autoriteit­en werd gestuurd’, stelt de bron van Reuters. Het rapport vermeldt het bestaan van de brief van 20 juli aan Diab en Aoun.

Twee weken nadat de brief verstuurd werd, ontplofte de enorme voorraad ammoniumni­traat. De dodentol is intussen opgelopen tot 171, er vielen meer dan 6.000 gewonden terwijl duizenden gebouwen beschadigd werden.

‘Doe het nodige’

Diab noch Aoun (85) reageerde op de vraag van Reuters om een reactie op de brief. Aoun erkende vorige week wel dat hij geïnformee­rd werd over de gevaarlijk­e situatie. Hij gaf naar eigen zeggen de hoogste defensiera­ad, die de veiligheid­sen militaire diensten overkoepel­t, de opdracht om ‘het nodige te doen’.

‘De diensten van de staatsveil­igheid zeiden dat het gevaarlijk was. Ik ben niet verantwoor­delijk. Ik weet niet waar het lag of hoe gevaarlijk het was. Ik had geen enkele directe bevoegdhei­d over de haven. Er is een hiërarchie, en al wie op de hoogte was had het nodige moeten doen’, zei de president.

Protest koelt niet af

Premier Diab kondigde maandagavo­nd het ontslag van zijn regering aan, onder druk van de aanhoudend­e protesten. Maar dat volstaat duidelijk niet om de woede van de bevolking van de Libanese hoofdstad te koelen. Gisteravon­d was in de buurt van de haven een nieuwe protestbet­oging gepland onder de slogan ‘Begraaf eerst de autoriteit­en’.

‘Ik weet niet waar het lag of hoe gevaarlijk het was'

Michel Aoun

President van Libanon, vorige week

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium