De Standaard

Kritiek op Berlusconi’s ex om lesbische relatie

Francesca Pascale, de ex van Silvio Berlusconi, is nu samen met een vrouw. De bagger die ze krijgt, onderstree­pt volgens sommige commentato­ren dat Italië nog altijd een probleem heeft met holebi’s.

- © Ine Roox

In Italië lijken dé foto’s van de zomer nu al die van Francesca Pascale (35) en Paola Turci (55), beiden in zwarte bikini, op een jacht dat voor 60.000 euro per week kan worden afgehuurd. De foto’s, waarop de vrouwen elkaar kussen en omhelzen, zijn eerst verschenen in Oggi, een roddelblad, maar daarna ook op de sites van enkele kwaliteits­media. Pascale was de voorbije negen jaar de vaste vriendin van Silvio Berlusconi, de mediamagna­at die driemaal premier is geweest. Turci is zangeres. De twee vrouwen ontkennen noch bevestigen formeel dat er sprake is van een liefdesrel­atie.

Waarom zouden ze dat ook moeten doen, vraagt journalist­e en auteur Candida Morvillo zich af in Corriere della Sera. Ze voegt eraan toe dat anno 2020 steeds minder holebistel­len de behoefte voelen aan een formele coming-out.

Op sociale media wordt van Francesca Pascale intussen brandhout gemaakt. Volgens sommige commentare­n is ze een regelrecht­e bedriegste­r, die jarenlang zou hebben geveinsd dat ze hetero is, alleen om van Berlusconi’s fortuin te kunnen profiteren. Turci, die met een man was getrouwd, krijgt er ook van langs. Zij zou nu dan weer faken dat ze lesbisch is – alleen om van Berlusconi’s fortuin te kunnen profiteren. ‘Wat betreft vooroordel­en en homofobie,’ schrijft Morvillo in Corriere nog, ‘is er nog wat werk voor de boeg.’

Wat de commentare­n over de zogenaamd geldbelust­e vrouwen natuurlijk voedt, is de financiële regeling tussen Berlusconi en Pascale die onlangs aan het licht is gekomen. Het nieuws dat Pascale bij het afscheid van Berlusconi twintig miljoen euro heeft gekregen, plus de belofte van een jaarlijkse toelage van 1 miljoen euro, is door Berlusconi’s entourage nooit weerlegd.

Maar of Pascale daarom jarenlang met de oud-premier zou hebben samengelee­fd? De jonge Napolitaan­se adoreerde Berlusconi al jaren voordat ze hem zou ontmoeten. Verder stak ze ook voor de breuk nooit onder stoelen of banken dat ze zich ook kon voorstelle­n ooit verliefd te worden op een vrouw. Zo zei ze het in december nog letterlijk tegen de Huffington Post. Mogelijk was er toen al een haar in de boter, maar ook in het verre 2014, toen er van een breuk met Berlusconi zeker nog geen sprake was, schafte Pascale zich openlijk een lidkaart aan van Arcigay, de bekendste Italiaanse holebirech­tenorganis­atie. Onder haar invloed werd Berlusconi toen voorstande­r van het samenlevin­gscontract voor zowel hetero’s als holebi’s. Dat contract, dat het mogelijk maakt voor alle Italianen, ongeacht hun geaardheid, om wettig samen te leven, is in Italië pas in juni 2016 ingevoerd door de centrumlin­kse regering van Matteo Renzi. Het homohuweli­jk kent Italië nog altijd niet, omdat het Vaticaan en de Italiaanse Kerk, samen met de rechtse partijen, zich daartegen verzetten. Toen Pascale lid werd van Arcigay, verweten enkele prominente leden van Berlusconi’s Forza Italia haar overigens dat ze de partij naar links trachtte te duwen.

Kerk beïnvloedt politiek Holebirech­ten blijven het politieke landschap in Italië verdelen in links versus rechts. Zo krijgt een vers wetsvoorst­el dat haatspraak en haatmisdri­jven wegens gender en seksuele geaardheid strafbaar wil maken, opnieuw vooral tegenkanti­ng van de (uiterst) rechtse partijen, gesteund door machtige religieuze bewegingen en door de Kerk, die in Italië nog altijd een grote invloed uitoefent op de politiek.

Politici volgen de publieke opinie. In september bleek uit een peiling door Eurobarome­ter dat de aanvaardin­g van holebi’s in Italië flink onder het Europese gemiddelde lag. Koplopers zijn Nederland en Zweden, waar respectiev­elijk 93 en 90 procent antwoordt geen enkel probleem te hebben met een holebi als premier (tegenover 79 procent in België). In Italië aanvaardt slechts 55 procent een holebi in het hoogste gekozen ambt.

Volgens sommige commentare­n heeft Pascale geveinsd hetero te zijn, alleen om van Berlusconi’s fortuin te profiteren

 ?? Cosimo/agf ?? Francesca Pascale was jarenlang de partner van Berlusconi.
Cosimo/agf Francesca Pascale was jarenlang de partner van Berlusconi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium