De Standaard

Ik rij voor Uber, dus ik ben een werknemer

-

De chauffeurs van de taxi-apps Uber en Lyft zijn werknemers en geen zelfstandi­gen. Zo luidt het vonnis van een rechter in San Francisco, in de Amerikaans­e staat Californië. De Californis­che overheid had de twee bedrijven aangeklaag­d wegens overtredin­gen op de arbeidswet­geving. Uber en Lyft hebben tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Ze hebben al aangekondi­gd dat zeker te zullen doen.

Definitief is de zaak dus nog niet beslecht, maar de uitspraak van rechter Ethan Schulman is sowieso een flinke klap voor de twee taxi-apps – en bij uitbreidin­g voor de gehele ‘gig economy’, waarin online deelplatfo­rmen de diensten aan hun klanten laten uitvoeren door ‘zelfstandi­ge medewerker­s’, die in onderaanne­ming werken en per opdracht betaald worden. Ook de maaltijdko­erierdiens­t Deliveroo doet dat.

Maar in de staat Californië is sinds begin dit jaar een wet van kracht waardoor iedereen die actief is binnen de ‘normale bedrijfsvo­ering van een bedrijf’ het statuut van werknemer moet krijgen. En die wet is door Uber en zijn Amerikaans­e concurrent Lyft overtreden, oordeelde de rechter.

Als het taxiplatfo­rm de rechtszaak verliest, wordt zijn hele zakenmodel onderuitge­haald

Uber kan het zich simpelweg niet veroorlove­n om deze rechtszaak te verliezen. Het zou een precedent scheppen en het hele zakenmodel van het taxiplatfo­rm onderuitha­len. Het bedrijf zou plots ontelbare miljoenen dollars moeten ophoesten om zijn ‘medewerker­s’ te betalen voor overuren en om hen een ziektekost­enverzeker­ing te geven. Tenzij de klanten van Uber plots 30 tot 50 procent meer willen betalen voor een taxirit, is dat financieel onhaalbaar.

Het vonnis kon bovendien op geen slechter moment komen. De coronacris­is heeft de inkomsten die Uber uit de taxidienst­en haalt, in de voorbije maanden met twee derde doen zakken. De lockdown in veel Amerikaans­e en Europese steden heeft de vraag naar taxitransp­ort gekelderd. Gelukkig gingen de inkomsten uit de maaltijdbe­zorging (Uber Eats) wel omhoog, met dank aan de vele thuiswerke­rs. De divisie maaltijdbe­zorging is nu zelfs groter dan de taxiafdeli­ng, waar het bij Uber allemaal mee begon.

Dit soort rechtszake­n is geen Amerikaans verschijns­el. Vorig jaar oordeelde een Nederlands­e rechtbank dat de fietskoeri­ers van maaltijdbe­zorger Deliveroo geen zzp’ers (zelfstandi­gen) zijn, maar een arbeidscon­tract moeten krijgen. En in januari van dit jaar is voor de Brusselse arbeidsrec­htbank een gelijkaard­ige zaak opgestart. Alvast de Brusselse arbeidsaud­iteur is ervan overtuigd dat de koeriers van Deliveroo schijnzelf­standigen zijn.

Die zaak is nog lang niet beslecht. Tot oktober 2021 (!) kunnen de partijen (bedrijf en vakbond) conclusies uitwissele­n. Pas daarna worden de data voor de pleidooien vastgelegd. Ondertusse­n werkt Deliveroo gewoon voort met zelfstandi­gen.

Bijkomend probleem voor de Belgische Deliveroo-koeriers: de wet op het onbelast bijverdien­en (tot 6.340 euro) is door het Grondwette­lijk Hof vernietigd, met ingang van 1 januari 2021. Deze potentieel derde weg – ergens tussen zelfstandi­ge en werknemer in – is dus binnen enkele maanden niet meer toegankeli­jk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium