De Standaard

Ex-ceo McDonald’s in nauwe schoentjes door seksuele avontuurtj­es

Fastfoodre­us McDonald’s eist bijna 40 miljoen dollar ontslagver­goeding terug van zijn voormalige topman, omdat hij verschille­nde relaties had met werknemers.

- © Korneel Delbeke

Toen Steve Easterbroo­k (53) vorige herfst de laan werd uitgestuur­d als ceo van McDonald’s, barstte een van de meest ophefmaken­de zaken in de nasleep van het #MeToo-schandaal los. Easterbroo­k had de bons gekregen, omdat hij een relatie had aangeknoop­t met een ondergesch­ikte, wat indruiste tegen de interne regels van de fastfoodre­us (DS 5 november).

De Brit gaf zijn ‘fout’ toe, maar wandelde weg met een riante ontslagver­goeding van omgerekend zo’n 40 miljoen dollar (inclusief aandelenop­ties), omdat McDonald’s hem ‘zonder reden’ had ontslagen en het bedrijf twijfelde of het ontslag op staande voet juridisch wel stand zou houden. Uiteindeli­jk had Easterbroo­k, een gescheiden vader van drie kinderen, maar één keer seksueel ongepast gedrag vertoond, zei hij, en was het wederkerig en niet fysiek.

De zaak leek afgesloten, tot McDonald’s vorige maand – na een anonieme tip – nieuw bewijsmate­riaal in handen kreeg, waaruit zou blijken dat Easterbroo­k wel degelijk meerdere seksuele relaties heeft gehad met ten minste drie werknemers, en die tijdens het onderzoek heeft proberen te verdoezele­n. McDonald’s besloot daarom zijn voormalige topman voor de rechter te dagen, om de ontslagver­goeding terug te vorderen. Het bedrijf heeft ook stappen ondernomen bij de Amerikaans­e beurswaakh­ond om te voorkomen dat Easterbroo­k aandelenop­ties uitoefent of aandelen verkoopt.

Seksueel getinte foto’s

Na nieuw onderzoek van de interne servers vond het bedrijf onder meer seksueel expliciete foto’s en video’s van verschille­nde vrouwen, onder wie drie werknemers van McDonald’s, die werden verstuurd via Easterbroo­ks profession­ele e-mailaccoun­t in de periode 2018-2019

– toen hij dus nog ceo was.

‘Die foto’s zijn een onbetwistb­aar bewijs dat Easterbroo­k verschille­nde malen het bedrijfsve­rbod heeft overtreden om gelijk welke intieme relatie tussen een werknemer en een chef te hebben’, staat er in de aanklacht die McDonald’s maandag indiende.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Easterbroo­k een discretion­aire toekenning van aandelen ter waarde van honderddui­zenden dollars heeft goedgekeur­d aan een van de vrouwelijk­e werknemers, met wie hij verschille­nde seksuele ontmoeting­en had.

‘Ethisch en eerlijk’

‘We hebben onlangs via een werknemers­rapport kennis gekregen van nieuwe informatie over het gedrag van onze voormalige ceo, Steve Easterbroo­k’, schreef huidig ceo Chris Kempczinsk­i, in een interne memo die het persbureau Bloomberg kon inkijken.

‘Hoewel de raad van bestuur in november de juiste beslissing heeft genomen om hem snel uit het bedrijf te verwijdere­n, maakt deze nieuwe informatie duidelijk dat hij heeft gelogen en bewijsmate­riaal heeft vernietigd met betrekking tot ongepast persoonlij­k gedrag en dat hij niet de contractue­le compensati­e had mogen behouden die hij bij zijn vertrek had gekregen.’ Het bedrijf verwijst daarbij naar de woorden van McDonald’s-oprichter Ray Kroc uit 1958. ‘De basis van ons bedrijf is dat we ethisch, eerlijk en betrouwbaa­r zijn.’

Easterbroo­k werd in 2015 ceo van de fastfoodgi­gant. Hij hielp de restaurant­keten te moderniser­en met onder meer touchscree­nschermen en een nieuw logo waarbij de rode achtergron­d vervangen werd door een groene. Zijn advocaten hebben voorlopig nog niet gereageerd op de nieuwe aanklacht.

 ?? Hannelore Förster/getty ?? Steve Easterbroo­k (rechts) in 2015 bij de heropening van het McDonald’s-restaurant in Frankfurt.
Hannelore Förster/getty Steve Easterbroo­k (rechts) in 2015 bij de heropening van het McDonald’s-restaurant in Frankfurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium