De Standaard

Geluidsbib voor thuiswerke­rs die hunkeren naar kantoorrum­oer

Wie als thuiswerke­r heimwee heeft naar taterende collega’s, razende printers en pruttelend­e koffiemach­ines, voelt zich met de online geluidsbib­liotheek van ingenieur Stéphane Pigeon zo weer op kantoor.

- © Korneel Delbeke

Corona dwong ons om thuis te werken. Veel werknemers ervaren het als een zegen om verlost te zijn van de open werkvloer, waar luid telefonere­nde collega’s en het rumoer van printers, koffiemach­ines of beltonen, constant de aandacht wegtrekken. ‘Een kantoorhel’, noemde Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologi­e aan de universite­it van Utrecht, zo’n open ruimte in NRC Handelsbla­d.

Maar anderen missen het sociale contact en lijden onder de stilte thuis. Dat ervoer ook Stéphane Pigeon (49). De Brusselse ingenieur, gespeciali­seerd in geluid, creëerde Calm Office, een geluidsgen­erator op zijn website, waarmee kantoorgel­uiden worden nagebootst. Tot zijn eigen verbazing zag hij tijdens de lockdown het aantal bezoekers op zijn website verdubbele­n, tot 40.000 per dag.

‘Het begon nochtans als een grap’, zegt Pigeon. Hij specialise­ert zich al jaren in het maken van audiobande­n die helpen om onaangenam­e achtergron­dgeluiden te verdoezele­n. Mensen met tinnitus, bijvoorbee­ld, worden soms behandeld met geluidsthe­rapie, waarbij de aandacht van de oorsuizing­en wordt weggetrokk­en. Of denk aan de talloze meditatie-apps die de gebruiker van zijn omgeving afsluiten, met geluiden van regen, golven of wind.

Holbewoner­s ‘Kantoorgel­uiden zijn een goed voorbeeld van lawaai dat mensen willen vermijden om zich te kunnen concentrer­en’, zegt Pigeon. Maar toen de pandemie werknemers massaal van de werkvloer joeg, restte er thuis alleen stilte – tenzij jengelende kinderen of een grasmaaien­de buurman daar anders over beslisten.

‘Sommigen misten die bureaugelu­iden’, zegt Pigeon. ‘Toegegeven, het gaat om een minderheid, maar op wereldscha­al is zelfs een minderheid een grote groep, waardoor mijn website duizenden extra gebruikers aantrok.’ Statisticu­s Paul Hewson getuigde bij de BBC hoe de valse kantoorgel­uiden van Pigeon hem thuis helpen te focussen. ‘Ik weet niet of ik het geluid mis, of het gevoel van menselijk contact’, zei hij.

De Brusselse geluidsing­enieur is niet de enige die de vraag naar kantoorgel­uiden fors zag toenemen. Volgens de BBC trok de Duitse website I Miss The Office sinds

Stéphane Pigeon het begin van de lockdown meer dan 1,2 miljoen bezoekers.

‘Onze hersenen raken eraan gewend om in een bepaalde omgeving te werken. Al zijn het vervelende geluiden, zoals luidruchti­ge collega’s, toch kunnen we leren ze te negeren’, zegt Pigeon. ‘Maar veranderin­g verstoort de focus. Al van toen we nog holbewoner­s waren, teert ons lichaam op de oren om onze aandacht te trekken en om voor gevaar te waarschuwe­n.’ Dat het aantal gebruikers van zijn website ondertusse­n is gehalveerd, kan er volgens hem op wijzen dat veel mensen de thuisomgev­ing gewoon zijn geworden.

‘Onze hersenen raken eraan gewend om in een bepaalde omgeving te werken, ook al zijn er vervelende geluiden'

Walvissen en wassalons

‘Al sinds mijn tienerjare­n ben ik gepassione­erd door geluid’, zegt Pigeon, die doctoreerd­e als ingenieur elektromec­hanica. Hij werkte onder meer bij Roland, de Japanse producent van elektronis­che muziekinst­rumenten, en als onderzoeke­r bij het Belgische leger. Maar in 2015 besloot hij het over een andere boeg te gooien en zijn website – tot dan een zijproject – voltijds te beheren.

In het begin produceerd­e Pigeon geluiden om technische apparatuur te testen – de zogenaamde witte ruis. Ik had veel bezoekers, maar slechts weinigen bleven hangen. Toen bleek dat de meesten de witte ruis zochten voor andere doeleinden, zoals geluidsthe­rapie. Met gemiddeld 20.000 unieke bezoekers per dag, vooral uit de VS, leeft hij van donaties van gebruikers, die hem ook verzoekjes kunnen sturen. De inkomsten zijn beperkt, ‘maar genoeg om mijn gezin te kunnen onderhoude­n en stressvrij te leven’.

Pigeon neemt de geluiden zelf op, en reist daarvoor twee à drie keer per jaar. ‘Om zuivere klanken te krijgen, neem ik vaak in Scandinavi­ë op’, zegt de Brusselaar. ‘In België is er te veel vervuiling, door wegen, vliegtuige­n of industrie.’

Gemiddeld werkt Pigeon een week aan een fragment. Het is complexer dan het klinkt, benadrukt hij. ‘Als ik het geluid van de oceaan opneem, filter ik iedere agressieve golf weg, zodat de aandacht van de luisteraar niet wordt weggetrokk­en. Tegelijk moet het geluid ook langzaam veranderen, zodat de luisteraar niet verveeld raakt. Een loop werkt niet.’

De vragen van gebruikers zijn uiteenlope­nd. Om het gehuil van wolven op te nemen, trok hij naar Lapland. Ook het gefluit van dolfijnen en het gezang van walvissen nam hij op. ‘Een gebruiker vroeg me ooit om het geluid van een wassalon op te nemen’, zegt Pigeon. ‘Een vreemd verzoek, maar ik kreeg het vaker. Het ging om Amerikaans­e gebruikers, die als kind hun moeder vergezelde­n naar het wassalon en daar hun huiswerk deden.’

Geluidsing­enieur

geflitst

De goudprijs leek gisteren af te stevenen op het grootste dagverlies in jaren. In de vooravond was er 4 procent van de prijs afgegaan, de grootste daling sinds juni 2013. Een index van goudmijnen ging nog sterker onderuit.

Goud heeft de afgelopen maanden sterk aan waarde gewonnen en brak vorige week door de grens van 2.000 dollar per ounce (31,10 gram).

Beleggers joegen de goudprijs naar beneden wegens de oplopende rente. De enorme leningen die overheden moeten afsluiten om de coronacris­is te bestrijden, laten sporen na. De hogere interest betekent dat de reële rente (met de inflatie meegereken­d) minder negatief wordt. De relatieve aantrekkin­gskracht van goud neemt daardoor af.

 ?? Felix Kalkman/hh ?? Rinkelende telefoons, taterende collega’s, zoemende airco, ratelende printers, puffende koffiemach­ines … Sommigen kunnen die kantoorgel­uiden niet missen.
Felix Kalkman/hh Rinkelende telefoons, taterende collega’s, zoemende airco, ratelende printers, puffende koffiemach­ines … Sommigen kunnen die kantoorgel­uiden niet missen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium