De Standaard

De klimaatopw­arming verhit de gemoederen

Pieter Boussemaer­e kijkt met grote ogen naar hoe we zo drastisch reageren op de coronacris­is, maar wel onze kop in het zand steken voor de klimaatuit­daging.

- Pieter Boussemaer­e

Het is al dagen bloedheet en ’s nachts koelt het nauwelijks af. Dat leidt niet alleen tot meer doden, vooral dan onder ouderen en zwakkeren. Hittestres­s maakt ons ook prikkelbaa­rder, agressieve­r en vermindert positieve gevoelens zoals vreugde en geluk. De hitte verhoogt onze hartslag en bloeddruk, de huid gaat zweten en de ademhaling wordt zwaarder. En voor wetenschap­pers is het duidelijk: naarmate de temperatuu­r stijgt, nemen agressie en geweld toe. In de eerste plaats bij mannen.

Zo is er ten eerste het verband tussen geweld en de plaats waar je woont. Als vuistregel geldt: hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe gewelddadi­ger het wordt. Op de 100.000 mensen vinden er bijvoorbee­ld 26 moorden plaats in Centraal-Amerika, 18 in CentraalAf­rika, en 5 in Europa en Noord-Amerika. En deze tendens speelt lang niet alleen tussen werelddele­n. Hetzelfde patroon geldt evenzeer binnen één en hetzelfde land. Zo liggen de misdaadcij­fers in de warmere steden van de Verenigde Staten hoger dan in koele steden, zelfs wanneer je rekening houdt met sociale en culturele factoren.

Naast temperatuu­rverschill­en tussen regio’s, is er ten tweede het verband tussen geweld en de tijd van het jaar. Zo vinden de meeste gewelddade­n plaats tijdens de zomermaand­en. En een Amerikaans onderzoek over een periode van 45 jaar stelde een duidelijke toename vast van het aantal moorden en gewelddadi­ge aanvallen tijdens de heetste jaren en seizoenen van de onderzocht­e periode. Daarnaast is er bewijs dat ook het fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen toeneemt tijdens warme dagen.

Let wel, dit verband tussen geweld en hoge temperatur­en staat nooit op zichzelf. De mate van geweld is tegelijk afhankelij­k van factoren als wapenbezit, ongelijkhe­id tussen mannen en vrouwen, drugsgebru­ik en sociaal-economisch­e kwetsbaarh­eid. Zo ziet men dat het verband tussen hoge temperatur­en en geweld aanzienlij­k sterker is in de gebieden met de grootste sociale achterstan­d. Verhoogde temperatur­en alleen zijn dus zelden een verklaring voor verhoogde niveaus van geweld, maar ze laten het potje wel sneller overkoken. Hogere temperatur­en zijn als het ware de laatste druppel die bepaalde emmers doet overlopen.

Doden door hittestres­s

Onder meer op basis van deze gegevens gaan de meeste waarnemers er dus vanuit dat naarmate de klimaatopw­arming zich doorzet, ook intermense­lijk geweld en moord zullen toenemen. Sommige studies hebben het over een stijging van het aantal moorden met 6 procent per extra graad opwarming. Geen prettig vooruitzic­ht, vooral als je weet dat de klimaatopw­arming ook het risico op georganise­erde gewapende conflicten sterk vergroot. De klimaatopw­arming heeft namelijk een impact op de landbouwpr­oductie en op de economie in het algemeen, en op ongelijkhe­den binnen groepen. Die factoren kunnen de bestaande balans tussen bepaalde groepen verstoren, wat het risico op geweld doet toenemen.

Een internatio­nale studie die vorig jaar in het vakblad Nature verscheen, schat dat in een scenario van 4°C opwarming de invloed van het klimaat op gewapende conflicten tussen georganise­erde groepen toeneemt met een factor vijf. Zelfs in een scenario van 2°C opwarming boven pre-industriël­e niveaus – het doel van de Parijsakko­orden – is er meer dan een verdubbeli­ng van de invloed van klimaat op gewapende conflicten.

En naast dit alles zijn er natuurlijk nog de doden door de hittestres­s zelf. Het Climate

Impact Lab, een samenwerki­ngsverband van toonaangev­ende klimaatwet­enschapper­s over de hele wereld, becijferde deze maand nog dat – bij ongewijzig­d beleid – de toegenomen hittestres­s tijdens de tweede helft van deze eeuw meer doden per 100.000 inwoners zal maken dan de coronapand­emie op dit moment, zelfs al houden we rekening met de uitrol van extra beschermen­de maatregele­n zoals aircosyste­men.

Ongrijpbar­e bedreiging?

Hier word ik stil van. Vooral omdat deze ruwe indicatore­n ons uiteindeli­jk maar een fractie van de harde klimaatrea­liteit voorspiege­len. Zo hebben we het bijvoorbee­ld nog niet gehad over klimaatvlu­chtelingen, werklooshe­id, het enorme verlies aan biodiversi­teit of toenemende geopolitie­ke spanningen ten gevolge van een doorgedrev­en klimaatopw­arming. Ik kijk met grote ogen naar de manier waarop we enerzijds zo snel en drastisch reageren op de coronacris­is, en anderzijds zo makkelijk onze kop in het zand steken – en al zeker onze belangrijk­ste politici – voor de klimaatuit­daging. Vooral als je bedenkt dat de gevolgen van de klimaatcri­sis zo onnoemelij­k veel groter en de nodige maatregele­n om die te vermijden, zoveel verteerbaa­rder zijn.

Ik weet het: de corona- en de klimaatcri­sis spelen zich af over andere tijdschale­n, waarbij het gevaar van de klimaatopw­arming door velen niet erkend wordt omdat het een ongrijpbar­e bedreiging lijkt die pas binnen vele decennia zal toeslaan. Maar laat dat nu net dé grote vergissing zijn: we hebben het hier wel over het overlijden­srisico van onze kinderen en kleinkinde­ren. Vergeet niet dat ieder kind dat nu geboren wordt, amper 40 jaar oud is in 2060. Of om de vorige Amerikaans­e president te parafraser­en: ‘Wij zijn de eerste generatie die iets van de klimaatimp­act voelt, en de laatste om er tijdig iets aan te doen.’

Verhoogde temperatur­en zijn zelden een verklaring voor verhoogde niveaus van geweld, maar ze laten het potje wel sneller overkoken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium