De Standaard

Wie alleen een hamer kent, ziet ieder probleem als een spijker

- Peter Van Humbeeck

MONDMASKER­S We vergeten volgens Peter Van Humbeeck de eerste vraag: wat was het probleem precies?

Heeft een mondmasker­verplichti­ng nut? Die vraag verdient een prijs. Want ze moet ondertusse­n in interviews op radio en tv zowat de meest gestelde vraag van 2020 zijn. Ze is ook een goede kanshebber als laureaat in een bestuurlij­k blunderboe­k. Want het is de foute vraag. De vraag moet niet zijn of een mondmasker nut heeft, want dat is geredeneer­d vanuit een oplossing. De vraag moet zijn: wat is het probleem precies? Effectieve en proportion­ele maatregele­n vertrekken van een goede probleeman­alyse.

Het wordt dus stilaan tijd om het ABC van beleidsana­lyse en instrument­enkeuze eens vanonder het stof te halen. Goede beleidskeu­zes vergen antwoorden op drie vragen: wat is precies het probleem, welke beleidsopt­ies zijn er om het probleem aan te pakken, wat zijn de voor- en nadelen van elk van deze beleidsopt­ies? Dat zijn de juiste vragen, in de juiste volgorde. Het is finaal aan verkozen politici om ze te beantwoord­en, op basis van publieke deliberati­e en met inbreng van de informatie en kennis die in de samenlevin­g aanwezig zijn. Goed beleid is immers transparan­t, onderbouwd en overlegd.

De basis is een goede probleemfo­rmulering (de eerste ‘juiste vraag’ die moet worden gesteld). Het is een klassieke valkuil om meteen of te snel te gaan discussiër­en over oplossinge­n zonder eerst het probleem scherp te krijgen. Dat leidt tot wankele beslissing­en, zoals ook nu met de mondmasker­plicht. Die is niet overal effectief, is niet altijd zinvol en heeft ook nadelen. Bovendien zijn alternatie­ve maatregele­n mogelijk. Maar dat vergt een beter begrip van het probleem. De besmetting­scijfers geven hooguit een indicatie. Ze zijn op zich geen voldoende basis voor beleidsbes­lissingen, of het nu gaat om verstrengi­ng of versoepeli­ng. Effectieve en efficiënte maatregele­n vergen bijvoorbee­ld ook goed inzicht in gedrag van mensen.

Fijnmazige oplossinge­n

Een tweede klassieke valkuil is een verkeerde probleemfo­rmulering, want die leidt tot verkeerde oplossinge­n. Als het probleem wordt gedefiniee­rd als een moeilijk handhaafba­ar samenschol­ingsverbod, wordt de oplossing als vanzelf gezocht bij een avondklok. Maar dat is uiteraard een sterke reductie van de problemati­ek, die bovendien ook geen rekening houdt met verschille­n tussen bijvoorbee­ld grootstad en dorp. Een andere, meervoudig­e probleemde­finitie opent het perspectie­f naar andere, fijnmazige­re oplossinge­n zoals we die stilaan ook in andere landen zien en naar een grotere inbreng van andere expertise naast virologisc­he en juridische. Ook dat laatste is nodig, want ‘wie alleen een hamer kent, ziet ieder probleem als een spijker’.

Studenten leren we dat zonder degelijke probleeman­alyse geen goede oplossinge­n mogelijk zijn. Het leidt tot een al te voortvaren­de besluitvor­ming, ‘jumping to conclusion­s’, met maatregele­n die het probleem onvoldoend­e oplossen, weer andere pro

Als het probleem wordt gedefiniee­rd als een moeilijk handhaafba­ar samenschol­ingsverbod, wordt de oplossing als vanzelf gezocht bij een avondklok

blemen veroorzake­n of veel weerstand oproepen waardoor kostbare tijd, middelen en energie verloren gaan. Natuurlijk is het in de echte wereld allemaal veel complexer dan in een leslokaal. Er is veel meer onzekerhei­d, ambiguïtei­t en conflict. Maar dat maakt het net des te belangrijk­er om impliciete probleeman­alyses te expliciter­en. De framing bepaalt immers het venster waarbinnen naar oplossinge­n wordt gezocht, wie aan tafel zit en welke informatie en belangen worden meegenomen.

In crisistijd­en wordt alles op scherp gesteld en worden zwakke punten uitvergroo­t. De beleidsdis­cussie goed organisere­n, rond relevante vragen in de juiste volgorde, is daar één van in ons land, op de diverse niveaus. Die zwakte goed analyseren om vervolgens naar effectieve oplossinge­n te zoeken, lijkt me niet enkel voor studenten bestuursku­nde een mooie uitdaging voor het volgende academieja­ar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium