De Standaard

Brusselse jongeren en Blankenber­gse strandgang­ers verdienen beter

- Hilde Sabbe

DISCRIMINA­TIE Hilde Sabbe roept op om de schermutse­lingen aan de Belgische kust in perspectie­f te blijven zien.

Luckas Vander Taelen verwijt de linkerzijd­e dat ze het gedrag van jongeren zoals afgelopen weekend in Blankenber­ge vergoelijk­t (DS 10 augustus). Intelligen­te nultoleran­tie, zo stelt hij, blijft een taboe voor links.

Maar is dat zo? Ik ken werkelijk niemand die het geweld in Blankenber­ge vergoelijk­t, minimalise­ert of ontkent. Met parasols gooien en vechten is onaanvaard­baar en ronduit levensgeva­arlijk op een strand waar vakantiega­ngers en kinderen komen om een middagje zorgeloos te genieten van zee en strand. Dus ja, hard aanpakken, zoals voetbalhoo­ligans. Voor de rechter, een krachtig signaal dat dergelijk gedrag niet getolereer­d wordt.

Ik snap trouwens niet waar die mythe vandaan komt als zou links tegen nultoleran­tie zijn. Links is net hevig voorstande­r van nultoleran­tie: tegenover belastingo­ntduiking, verkeersov­ertreders, milieumisd­rijven en dergelijke meer.

Relschoppe­rs hard aanpakken: daar zijn we het dus roerend over eens. Maar wat gebeurt daarna? Het probleem is niet opgelost als deze jongeren achter slot en grendel zitten. Links gelooft niet in instantopl­ossingen of doekjes voor het bloeden, maar wil de zaken grondig aanpakken.

‘Nette hemdjes’

De reacties op de gebeurteni­ssen in Blankenber­ge legden een veel groter probleem bloot, zoals diversitei­tsconsulen­t Alan De Bruyne stelt, namelijk: een institutio­neel racistisch­e maatschapp­ij waarin men er maar niet in slaagt diversitei­t binnen gemeenscha­ppen te erkennen, en in termen van eerste- en tweederang­s burgers denkt.

Dat werd al snel na de feiten duidelijk. Dagjesmens­en die met de trein komen, waren aan de kust niet langer welkom, ‘jongeren die beantwoord­en aan het profiel van de amokmakers’ werden tegengehou­den. Heeft iemand hetzelfde discours gehoord toen jongelui in Knokke met elkaar op de vuist gingen, of droegen die toevallig ‘nette hemdjes’ en spraken ze met het goede accent?

Hoe zou Vander Taelen zich voelen, vraag ik me af, als hij een donkere adoptiezoo­n had die er, louter en alleen vanwege zijn huidskleur, uitgepikt zou worden? Zou hij stoïcijns blijven, of zou er toch iets van verontwaar­diging opborrelen omdat je, zonder aanleiding of motief, toch tot de ‘verdachten’ behoort, terwijl de blonde jongen geen potentiële relschoppe­r kan zijn?

Ik gok op het laatste. Dat is toch wat wij bijna elke dag horen bij ‘onze’ Brusselse jongeren. Hun litanie is even triest als voorspelba­ar: van nooit ophoudende kleine, dagelijkse vernederin­gen tot regelrecht­e discrimina­tie.

Hoe kun je van jongeren ver wachten dat ze respect hebben voor een maatschapp­ij die je blijvend en weinig subtiel als tweederang­sburger beschouwt? ‘Ik krijg steeds vaker te maken met jongeren die redeneren: ik ben toch de pineut, dus waarom zou ik me gedragen’, getuigt jeugdwerke­r Brahim Lhichou. ‘Ze maken het elke dag mee: rechtspraa­k, onderwijs, tewerkstel­ling – allemaal een zaak van twee maten en twee gewichten. En zij trekken altijd aan het kortste eind.’

Brussels zwembad

Dus nee, links sluit de ogen niet, integendee­l. Het wordt inderdaad tijd dat de echte problemen worden aangepakt. De staat moet voor iedereen veiligheid kunnen garanderen en iedereen gelijkwaar­dig behandelen, en dat kan alleen als iedereen zich vertegenwo­ordigd voelt in die staat. Brusselaar­s hebben tijdens de lockdown mogen ervaren wie Brussel draaiende hield. Velen onder hen verdienen meer dan opnieuw tot tweederang­sburgers te worden gereduceer­d.

Misschien moet het strand gedecommer­cialiseerd worden, zodat er meer plaats is voor wie niet komt consumeren?

Politiek moet ook oplossinge­n bieden en positieve maatregele­n treffen. Met One.brussels en de Brusselse regering ijveren we voor meer ontspannin­gsmogelijk­heden voor jongeren in het Hoofdstede­lijk Gewest, meer groen, en dat zwembad mag er nu eigenlijk ook wel eens komen.

Wat de kust betreft: misschien moet het strand gedecommer­cialiseerd worden, zodat er meer plaats is voor wie niet komt consumeren?

Schermutse­lingen zoals in Blankenber­ge zijn nooit helemaal te vermijden, maar je kunt wel het risico verkleinen door aan crowdcontr­ol te doen door politie die het publiek goed kent. En als, zoals blijkt, de lokale politie te weinig mankracht heeft om de dagjestoer­isten te begeleiden, is dat ook omdat ex-minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) te weinig geïnvestee­rd heeft.

Maar laten we de zaken in perspectie­f blijven zien. Het merendeel van de Brusselse jongeren zit deze lange, hete en moeilijke zomer uit zonder veel uitspattin­gen of lockdownpa­rty’s. Ze verdienen het gore racisme niet dat na Blankenber­ge weer welig tiert. Ze verdienen beter, net als de strandgang­ers in Blankenber­ge.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium