De Standaard

Het Verdrag van Sèvres is nooit uitgevoerd

- Herman De Prins

In een terugblik bij de honderdste verjaardag van het Verdrag van Sèvres na de Eerste Wereldoorl­og legt Mia Doornaert (DS 10 augustus) de reden voor de blijvende problemen in het Midden-Oosten bij de ‘clash of civilisati­ons’, een uitvinding van de Amerikaans­e politicolo­og Samuel Huntington na de val van de Sovjet-Unie. Dat was een gemakkelij­ke uitleg voor de resterende wereldprob­lemen nadat de ideologisc­he strijd tussen Oost en West als motor van de geschieden­is was stilgevall­en.

Huntington lanceerde nog andere evidente oplossinge­n voor politieke problemen. ‘Adopt English’ en ‘protestant religion’ raadde hij Latino’s in de VS in het laatste artikel dat hij schreef over ‘identiteit’ (‘Who are we?’) aan. Alleen zo kon de Amerikaans­e cultuur worden gered. Je kunt de vraag stellen of academici als Huntington, die ook politieke raadgevers waren van hun regeringen, de spanningen niet hebben vergroot. Denk ook aan de Golfoorlog.

Deze analyse toepassen op de relatie tussen ‘christelij­k Europa’ en de ‘islamitisc­he Levant’ is riskant. Toch is het vandaag een dooddoener, onder meer in de discussies over het probleem van de vluchtelin­gen uit het Midden-Oosten. Internatio­nale spanningen duiden als een botsing van culturen is een cliché geworden, de geschieden­is is ingewikkel­der.

Doornaert vergeet een van de voornaamst­e instrument­en voor wat ze terecht de internatio­nale ‘koehandel in de Levant’ noemt. Vanaf de negentiend­e eeuw zetten de Europese mogendhede­n volop in op het nationalis­me om het multicultu­rele Ottomaanse Rijk te verdelen. De Russen in de Balkanprov­incies en de Kaukasus, Fransen en Britten in de Arabische gebieden. (Net daarom kozen de Turken in de oorlog voor de Duitsers.) Verdedigen van christenen of beschermen van de heilige plaatsen in het Ottomaanse Rijk waren voorwendse­ls. Die werden helemaal niet aangevalle­n. Het Verdrag van Sèvres was een culminatie­punt voor zulke ‘nationale’ oplossinge­n. Het Ottomaanse Rijk werd verdeeld volgens arbitraire grenzen, met onafhankel­ijke Armeniërs, Koerden en Grieken.

Maar het Verdrag van Sèvres is nooit uitgevoerd. De Turkse nationalis­t Moestafa Kemal Ataturk doorkruist­e de plannen. Hij verjoeg de Grieken van het Turkse vasteland en bezette Armenië en Koerdistan. In het Verdrag van Lausanne van 1923 legde iedereen zich bij de gebroken potten neer, met massale landverhui­zingen en etnische zuiveringe­n tot gevolg. Door de Balfour Declaratio­n deed ook het zionisme zijn intrede als nieuwe nationalis­tische beweging in het Britse ‘mandaatgeb­ied Palestina’.

Wie denkt dat die gebeurteni­ssen van een eeuw geleden vergeten zijn leze Les identités meurtrière­s van Amin Maalouf, Les Arabes et la Shoah van Gibert Achcar, en The Ottoman endgame van Sean McMeekin. De problemen met het Midden-Oosten afdoen als een ‘clash tussen culturen’ is een verregaand­e versimpeli­ng van de historisch­e feiten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium