De Standaard

Georges-Louis Bouchez spreekt de Vlamingen toe

Met zijn eerste Nederlands­talige filmpje mikt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op Vlaamse steun en federale regeringsd­eelname. Geen van beide is makkelijk te verwerven.

- © JanFrederi­k Abbeloos

‘MR maakt het verschil. Ook voor Vlaanderen.’ Een breed glimlachen­de Georges-Louis Bouchez sprak gisteren de Vlamingen toe op Twitter. Niet strak in het pak, maar wat aimabeler in een polo. En bovenal: in het Nederlands. ‘Met ondertitel­s, om zeker te zijn’, grapte de MR-voorzitter. En ook: ‘Je eerste keer vergeet je nooit.’

Niet dat Bouchez wereldscho­kkende zaken te vertellen heeft. ‘De MR is al meer dan twintig jaar een stabiele en loyale partner in de federale regering’, klinkt het. ‘Het is tijd voor een sterke regering met een meerderhei­d in het parlement, tot het einde van de rit. Een regering die de gevolgen van de coronacris­is volop kan aanpakken, economisch en sociaal.’

Weinig mensen die hem zullen tegensprek­en, al valt de expliciete vermelding om ‘de rit helemaal uit te doen’ wel op. De onderhande­lingen focussen momenteel op een korte bestuurspe­riode van zo’n twee jaar en niet tot 2024. Dat ziet Bouchez – en ook Open VLD vernam De Standaard – ondertusse­n anders.

Liberale alarmen

Het filmpje moet dus charmeren, eerder dan informeren. Twee weken geleden gingen wel degelijk de liberale alarmen af toen preformate­ur Bart De Wever (N-VA) openlijk Bouchez de wacht aanzegde bij

VTM Nieuws. ‘Ik denk dat niemand nog voorstande­r is van de MR’, stelde hij onomwonden. Het is niet dat ik mijnheer Bouchez niet vertrouw ... Ik vertrouw hem honderd procent om het te doen mislukken.’

Het leek een aansporing voor Open VLD om zonder de MR te beginnen aan onderhande­lingen met de ‘bubbel van vijf’, zijnde N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH. De andere preformate­ur, Paul Magnette (PS), sprak De Wever niet tegen. Zonder de MR stijgt de macht van de PS binnen de regering significan­t en is ook het beeld weg dat ze de Zweedse ‘MR-N-VAregering’ aan het depanneren is. Voor de N-VA is het beeld dan weg dat ze de klassieke tripartite van socialiste­n, liberalen en christende­mocraten zou depanneren.

Aan elkaar geklonken

De sortie van De Wever had het omgekeerde effect. De liberalen klonken zich nog sterker aan elkaar vast. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert beseft dat hij zonder de MR weinig kan wegen op de federale agenda. Maar tegelijk groeide wel het besef dat Bouchez aan Vlaamse kant met een imagoprobl­eem kampt. Want ook met SP.A-voorzitter Conner Rousseau en CD&V-voorzitter Joachim Coens kwam de MR-voorzitter al fors in aanvaring. Hoe hij Coens vernederde in het abortusdos­sier, nota bene tijdens een gezamenlij­ke formatieop­dracht, deed veel vertrouwen wegsmelten. Terwijl Bouchez hoe dan ook de SP.A en CD&V nodig heeft, ook wanneer een regering zonder de N-VA opnieuw op tafel zou komen.

Het voedt sindsdien de idee dat Bouchez zich helemaal niet focust op het slagen van de formatie. Hij heeft er immers alleen maar bij te

GeorgesLou­is Bouchez

Voorzitter MR

verliezen. Vandaag levert de MR de premier en maar liefst zes andere ministers in de minderheid­sregering-Wilmès. De paradox is dat een succesvoll­e formatie een lastige sanering in de MR-kabinetten betekent. Maar een formatie zonder de MR is natuurlijk een totale nachtmerri­e voor Bouchez.

In samenspraa­k met Open VLDvoorzit­ter Lachaert probeert Bouchez daarom al enkele weken het beeld van opruier bij te stellen. Door zelf wat uit de media weg te blijven, door meer aaibare MRexcellen­ties als minister Philippe Goffin naar de Vlaamse media te sturen. Zelfs Europees commissari­s Didier Reynders zou zijn Vlaamse contacten aangeschre­ven hebben. En nu is er dus die Nederlands­talige video.

‘De MR is al meer dan twintig jaar een stabiele en loyale partner in de federale regering’

Weinig effect

Het filmpje lijkt weinig indruk te maken. Het werd alvast schouderop­halend onthaald bij een aantal onderhande­laars. Dat Denis Ducarme (MR) ongeveer tegelijk in La Dernière Heure waarschuwd­e dat de voorstelle­n die voorliggen het confederal­isme inluiden, deed opnieuw twijfelen aan de opstelling van de MR (zie inzet). De PS en de SP.A laten begaan. Doordat Open VLD de MR niet laat vallen, komen de groenen in beeld als alternatie­f. Meteen lonkt een linkser regeerakko­ord. De liberalen geloven niet dat de N-VA dat wil slikken, louter om de MR uit de formatie te houden. De groene kritiek op de institutio­nele voorstelle­n loopt bovendien gelijk met de liberale kritiek, dus ook daar wint de N-VA weinig. De N-VA zou tot slot met Open VLD een Vlaamse coalitiepa­rtner in de oppositie duwen die haar kan bestoken op de socio-economisch­e flank.

 ??  ??
 ?? Rr ?? Breed glimlachen­d spreekt Georges-Louis Bouchez de Vlamingen toe. In het Nederlands, maar met ondertitel­s voor de zekerheid.
Rr Breed glimlachen­d spreekt Georges-Louis Bouchez de Vlamingen toe. In het Nederlands, maar met ondertitel­s voor de zekerheid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium