De Standaard

Alleen Roetpiet is nog welkom op Facebook

Afbeelding­en en video’s van Zwarte Piet kunnen nu verwijderd worden na een melding op Facebook en Instagram. Dat is het gevolg van nieuwe huisregels die blackface en andere vormen van discrimina­tie verbieden.

-

Facebook voert wereldwijd een update door van zijn huisregels, met als doel beter te kunnen optreden tegen discrimine­rende stereotype­n. De huidige gebruikers­overeenkom­st verbood al ‘aanvallen tegen beschermde persoonske­nmerken’ zoals ras, religie of gender, en onderschei­dde daarin specifieke schendinge­n rond ‘dehumanise­ring’, zoals het vergelijke­n van vrouwen met huishoudob­jecten, van moslims met varkens of van Joodse mensen met ratten. Die lijst wordt nu uitgebreid met ‘discrimine­rende stereotype­n die een historisch­e context hebben van geweld, intimidati­e en buitenslui­ting, zoals blackface en stereotype­n over Joodse mensen die de wereld beheersen’.

Dergelijke berichten waren voorheen ook al in strijd met de Facebook-richtlijne­n rond haatspraak, maar deze update moet het netwerk meer middelen geven voor een ‘voortvaren­de aanpak’: Facebook kan afbeelding­en of video’s verwijdere­n die daartegen zondigen.

Roetpiet mag nog

‘Voor ons is het belangrijk dat de 3 miljard mensen die gebruikmak­en van onze producten zich veilig en welkom voelen’, verklaarde­n woordvoerd­ers van Facebook in een Zoom-gesprek waar de update aangekondi­gd en uitgelegd werd. ‘Bovendien kan online discrimina­tie ook offline gevaarlijk­e gevolgen hebben. Joodse stereotype­n worden gebruikt om antisemiti­sme aan te wakkeren, en blackface past wereldwijd al lang in de methodes om zwarte burgers te ontmenseli­jken en hun burgerrech­ten te ontzeggen.’

Dat laatste verwijst onder andere naar de Amerikaans­e ‘minstrel shows’ van de negentiend­e eeuw, waarin zwarten neergezet werden als lui en primitief, deels om hun opmars op de sociale ladder te belemmeren. Dat besef leidde er onder andere toe dat de BBC en Netflix Little Britain verwijderd­en uit hun streaminga­anbod: acteurs Matt Lucas en David Walliams namen de afgelopen jaren zelf al afstand van de blackfacet­ypetjes die ze in de reeks speelden.

In Nederland en België heeft blackface een specifieke­re verschijni­ngsvorm die vaker als ‘onschuldig’ wordt bepleit, beseft ook Facebook. ‘Deze maatregel betreft ook afbeelding­en van Zwarte Piet: die worden verboden’, klonk het in het Zoom-gesprek. ‘Niet iedereen zal dit waarderen, maar dit is waar we voor staan.’

Facebookwo­ordvoerder

Door de lijn door te trekken geeft Facebook gevolg aan een recente resolutie van het Europees Parlement. Die stelde half juni dat ‘Europese landen moeten breken met racistisch­e en afrofobisc­he tradities zoals blackface’. Guy Verhofstad­t (Open VLD), Kathleen Van Brempt (SP.A) en Petra De Sutter (Groen) steunden dat amendement. De leden van N-VA en Vlaams Belang stemden toen tegen, net als Kris Peeters (CD&V) en Hilde Vautmans (Open VLD).

Maar wat viseert de update precies als ‘blackface’? ‘Afbeelding­en waarbij zwarte schmink wordt gebruikt om de kleur van het gezicht donkerder te maken, in combinatie met andere stereotype­rende kenmerken zoals een pruik met krullen of rode lippen’, verduideli­jkt Facebook. Met andere woorden: Pieten zonder ‘blackfacek­enmerken’, zoals de roetpieten die sinds 2015 de intrede van Sinterklaa­s in Antwerpen begeleiden, blijven toegestaan op Facebook en Instagram. Net als mensen die hun gelaat om andere dan raciale redenen zwart verven. ‘Een referentie naar een raciaal stereotiep is vereist’, klinkt de uitleg.

Om die beoordelin­g in goede banen te leiden, zal Facebook niet ‘proactief’ (via artificiël­e intelligen­tie) foto’s bij het uploaden laten scannen, maar ze ‘reactief’ beoordelen. Gebruikers kunnen berichten rapportere­n die volgens hen de regels overtreden. Die komen terecht bij de ruim 15.000 moderatore­n die Facebook wereldwijd inzet. Zij moeten beoordelen of het bericht de regels schendt, en kunnen de post verwijdere­n. Bij ‘herhaalde overtredin­g’ kunnen ook accounts geschrapt worden.

‘De vrijheid van meningsuit­ing is een belangrijk recht, maar het is niet absoluut. De veiligheid van individuen is ook belangrijk voor ons’

Advertenti­eboycot

Voor die ‘menselijke aanpak’ wordt gekozen omdat niet elke foto met stereotype­ringen automatisc­h verwijderd zal worden, zegt Facebook. Want wat bijvoorbee­ld met nieuwsberi­chten over de Sinterklaa­s-aankomst in Halle (waar bij de intocht afgelopen november werd vastgehoud­en aan volledig zwarte Pieten) of een verslag over Aalst Carnaval? ‘Neutraal verslaggev­en over iets dat gebeurt zal toegestaan blijven, net als posts waarbij de praktijk veroordeel­d wordt. Maar posts zonder context of die

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium