De Standaard

De kroonprins­es van Joe Biden wordt Kamala Harris

Kamala Harris wordt de running mate van de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden. Zo is ze meteen ook de favoriet om in 2024 de eerste vrouwelijk­e president van de VS te worden.

- Steven De Foer

Kamala Harris (55), senator uit Californië, wordt de running mate van Joe Biden bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in november. De rijkelijk late keuze – luttele dagen voor de aanvang van de Democratis­che Conventie – is hoegenaamd geen verrassing, en toch ook weer wel een beetje. Géén verrassing omdat Harris al maandenlan­g de favoriete was, en omdat uit peilingen ook blijkt dat zij net zoals Biden in staat zou zijn Donald Trump te verslaan als zij zelf kandidate voor het hoogste ambt was. Wat kan er logischer zijn dan een tandem van de twee meest populaire kandidaten? Bovendien was al geweten dat de running mate sowieso een vrouw zou zijn, en hoogstwaar­schijnlijk een nietblanke.

Harris is van gemengd IndiaasJam­aicaanse afkomst, en komt daarmee volledig tegemoet aan de groeiende roep – zeker na de dood van George Floyd en de daaropvolg­ende eis dat gekleurde mensen in de VS meer au sérieux genomen moeten worden – om een toppolitie­k die de raciale variatie in de VS beter weerspiege­lt. Ze is relatief jong en kan jongeren aanspreken die Biden te oud en te saai vinden. Ze is ook een vrouw, zoals alle andere kandidaten die Biden de jongste weken liet onderzoeke­n en in lange gesprekken op de rooster legde. Vrouwen en gekleurde mensen zijn al decennia zulke belangrijk­e steunberen van de Democratis­che Partij, dat het nauwelijks nog politiek haalbaar leek om een blanke vrouw zoals Elizabeth Warren of Gretchen Whitmer te kiezen.

Frontale aanval

Toch bleef het koffiedik kijken, omdat Joe Biden zelf toch in de eerste plaats de beslissing nam, en er voor hem één criterium boven alle andere uittorende: hij wilde in de eerste plaats een steun en toeverlaat, met wie hij close kan zijn zoals Barack Obama ook acht jaar lang 100 procent op hém kon vertrouwen.

Dat plaatste toch wat vraagteken­s bij Bidens keuze. Zou die Harris kunnen vergeven dat zij hem tijdens een debat in de voorverkie­zingen frontaal aanviel op zijn politieke verleden – meer bepaald de periode in de jaren zeventig toen hij geregeld samenwerkt­e met openlijk racistisch­e zuidelijke politici? Het is niet onmogelijk dat die episode er mee toe geleid heeft dat Biden zo lang aarzelde, temeer daar Bidens vrouw Jill het er moeilijk mee had.

Maar kennelijk hebben de twee elkaar tijdens de gesprekken toch gevonden. Het feit dat Harris en Bidens gestorven zoon Beau tegelijker­tijd procureur-generaal waren en met elkaar bevriend waren, zou ook meegespeel­d hebben.

Harris is pas de derde vrouwelijk­e running mate in de geschieden­is van de VS, na de Democrate Geraldine Ferraro in 1984 en de Republikei­nse Sarah Palin in 2008, en ze is de eerste gekleurde. Ze heeft charisma en ervaring, en eiste de jongste tijd een leidende rol op namens de Democraten in het Congres. Charisma heeft ze meer dan genoeg, ervaring ook, en politiek ligt ze precies waar de Democratis­che partijtop de running mate het liefst heeft: een beetje links van Biden, die voor progressie­ve kiezers echt te veel een man van het centrum is, maar ook weer niet te links om er gematigde kiezers mee af te schrikken. Anders genoeg om te charmeren, maar niet om te choqueren – vergeleken met Elizabeth Warren die te oud, te blank en té progressie­f was om deze race te kunnen winnen.

Te ambitieus?

Twee dingen leken de voorbije weken tégen Harris te spelen. Zo was ze in haar periode als procureurg­eneraal in Californië behoorlijk streng, zo streng dat het haar niet bij alle kiezers even populair maakte. Uiteindeli­jk gaf die overweging niet de doorslag, wellicht ook omdat Biden Harris’ ‘flinkheid’ nog kan aanwenden als zijn Republikei­nse tegenstand­er Donald Trump hem een gebrek aan daadkracht tegen het straatprot­est verwijt.

Ook werd Harris her en der verweten te ambitieus te zijn, wat meteen ook kritiek uitlokte over seksisme. Zoals Valerie Jarrett, een ex-topadviseu­r van Obama, zei: ‘Ooit een vicepresid­ent gekend die niet ambitieus was?’

Voor immigrante­ndochter Kamala Harris betekent deze keuze in ieder geval een buitengewo­ne kans. Biden wordt dit jaar 78. De pogingen van de Republikei­nen om hem voor te stellen als dement slaan nergens op, maar niettemin oogt hij zijn leeftijd. In vier jaar tijd kan veel gebeuren. De Amerikanen hebben dus een vicepresid­ent nodig op wie ze kunnen vertrouwen om van de ene dag op de andere het land te leiden. Bovendien is de kans klein dat Biden president wil blijven tot zijn 86ste. De term ‘one term president’ lijkt hem op het lijf geschreven. Dat maakt van zijn vicepresid­ent de topfavorie­t om de kandidatuu­r op te eisen in 2024. En dus is dit voor Harris een springplan­k om de eerste vrouwelijk­e president te worden.

Maar dat is allemaal toekomstmu­ziek. Op de korte termijn vertrouwt Biden er duidelijk op dat de vechtersme­ntaliteit en politieke ervaring van Harris hem zullen helpen Trump te verslaan, en dat ze de eerstvolge­nde jaren een trouwe medewerkst­er zal worden. Vandaag treden Biden en Harris voor het eerst als kandidaat en running mate samen op in Delaware, Bidens thuisstaat.

Harris, van gemengd Indiaas-Jamaicaans­e afkomst, komt volledig tegemoet aan de groeiende roep om een toppolitie­k die meer de raciale variatie in de VS weerspiege­lt

 ??  ??
 ?? © afp ?? Kamala Harris is pas de derde vrouwelijk­e running mate in de geschieden­is van de VS, en de eerste gekleurde.
© afp Kamala Harris is pas de derde vrouwelijk­e running mate in de geschieden­is van de VS, en de eerste gekleurde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium