De Standaard

Zoals een hooligan het stadion niet binnen mag

Is iedereen met een strafblad straks niet meer welkom aan de kust? Natuurlijk niet.

- Yves Delepeleir­e

Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) werkt aan een plaatsverb­od voor amokmakers, zoals die van vorig weekend in Blankenber­ge. Dat zou niet alleen voor één badstad kunnen gelden, maar zelfs voor de hele kustlijn en, indien nodig, voor alle recreatied­omeinen. De Crem verwijst naar de voetbalwet, die iets gelijkaard­igs bepaalt voor hooligans. Met een stadionver­bod mogen zij in geen enkel voetbalsta­dion meer binnen. Het plaatsverb­od moet juridisch en operatione­el nog worden uitgewerkt, en is dus niet meer voor deze zomer. ‘Het is niet realistisc­h de maatregele­n nog deze maand goedgekeur­d te krijgen’, aldus De Crem.

1

Wie zal zo’n plaatsverb­od opleggen?

In het parlement zei De Crem dat een plaatsverb­od gerechteli­jk of administra­tief zal kunnen worden opgelegd, dus mogelijk door een rechter of burgemeest­er. Nu al kan een burgemeest­er in het kader van de GAS-wetgeving aan ordeversto­orders een plaatsverb­od van één maand opleggen, bijvoorbee­ld voor uitgaansbu­urten. Zo legde Oostende vorige zomer enkele Brusselse jongeren een plaatsverb­od voor het zwembad op, nadat zij daar mensen hadden lastiggeva­llen. Zo’n plaatsverb­od – een maatregel, geen sanctie – geldt altijd voor specifieke plaatsen, nooit voor het hele grondgebie­d van een gemeente.

Er zijn ook recreatied­omeinen die een zwarte lijst bijhouden van bezoekers die niet meer welkom zijn. Die mogen ze niet met andere recreatied­omeinen delen.

2

Wie zal zo’n plaatsverb­od krijgen?

‘Ik kreeg de vraag of iedereen met een strafblad niet meer welkom zal zijn aan de zee. Natuurlijk niet’, verduideli­jkt de woordvoerd­er van De Crem. ‘Als iemand zich misdraagt in de uitgaansbu­urt van Brussel, wil dat niet zeggen dat die persoon een hele zomer lang niet meer naar de zee zal mogen gaan.’

Een plaatsverb­od zal altijd in verhouding moeten staan tot de feiten en kan ook verschille­n naargelang van plaats en tijdsduur. Zo’n plaatsverb­od hoeft dus niet per se altijd voor de hele kust te gelden.

3

Hoe zal de overheid zo’n plaatsverb­od handhaven?

In de Kamer opperde De Crem de mogelijkhe­id van een meldingspl­icht in de gemeente van domicilie. Op Radio 1 zei Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensrechte­n, dat een plaatsverb­od in dat geval zou neerkomen op huisarrest, wat verregaand­er is en juridisch ook veel vragen oproept.

Wie een hele zomer niet naar zee mag, zal zich daarom niet elke dag bij de politie in zijn gemeente moeten melden, verduideli­jkt de woordvoerd­er van De Crem. ‘Bij wie zijn rijbewijs veertien dagen kwijt is, controleer­t de politie ook niet elke dag of hij de wagen neemt.’ Maar wie met een plaatsverb­od toch naar zee afzakt, moet beseffen dat daar zware sancties aan kunnen vasthangen als hij tegen de lamp loopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium