De Standaard

De Vlaamse Netflix komt er dit najaar en zal Streamz heten

De Vlaamse Netflix komt er dit najaar, zal Streamz heten en geleid worden door Telenet-man Peter Vindevogel. Een mijlpaal in de Vlaamse tv-geschieden­is, al blijven er veel vragen.

- Tom Heremans en Stijn Decock

DPG Media (VTM) en Telenet zaten duidelijk op hete kolen: nauwelijks enkele minuten nadat de Europese Commissie hen groen licht had gegeven voor hun gezamenlij­ke betalende streamingp­latform, de fameuze ‘Vlaamse Netflix’, stuurden beide partners een persberich­t uit om hun joint venture aan te kondigen. We weten nu eindelijk hoe die gaat heten: Streamz.

Dat de mededingin­gsautorite­it van de Europese Commissie groen licht moest geven, kwam doordat onder meer Disney en telecomope­rator Proximus klacht hadden ingediend. Ze vreesden te veel machtsconc­entratie. De mededingin­gsspeciali­sten van de Commissie veegden die bezwaren van tafel en stelden geen bijkomende eisen aan de joint venture. Streamz wordt op 1 september opgericht, onder de dagelijkse leiding van Telenet-man Peter Vindevogel, tot nu de baas van de video-on-demanddien­sten Play en Play More van Telenet. Kris Vervaet, ceo van DPG België, wordt voorzitter van de raad van bestuur. Later dit najaar zou de streamingd­ienst dan operatione­el moeten zijn.

1

Wat wordt het?

Streamz moet een Vlaams alternatie­f worden voor de internatio­nale betalende videostrea­mingdienst­en als Netflix, en de kijker, die almaar minder blijkt te vinden bij de traditione­le, lineaire tv-zenders, van die internatio­nale concurrent­en weghouden. Vlaanderen kent al enkele gratis streamingp­latformen: VRT.Nu van de openbare omroep en VTM Go, ook al van DPG Media. Streamz wordt de eerste grote betalende streamingd­ienst in Vlaanderen, enkele niche-initiatiev­en als Lumièreser­ies daargelate­n. Wie wil kijken, zal dus een abonnement moeten nemen – hoeveel dat zal kosten, is nog niet bekendgema­akt – maar zal dan wel in een reclamevri­je omgeving terechtkom­en.

2

Wat zal er te zien zijn?

De bende van Jan De Lichte, in ieder geval. DPG spaart die ‘prestigieu­ze’ VTM-reeks met Matteo Simoni nu al enkele jaren op voor de lancering van Streamz. Voorts is er nog veel onzeker, al kunnen we ervan uitgaan dat het vooral om fictie zal gaan, want dat is waar streaming hoofdzakel­ijk op teert. Play van Telenet zal ongetwijfe­ld opgaan in Streamz. Dat betekent dat u de hele HBO-catalogus van Telenet, samen met nog een flink aanbod andere internatio­nale reeksen en Vlaamse fictie van Woestijnvi­s, op Streamz zult kunnen zien. Plus oude en nieuwe reeksen gemaakt voor Vier, aangezien die SBS-zender eigendom is van Telenet. Callboys dus, onder meer. Voeg daarbij nog een deel van de back catalogue van VTM-fictie (Clan, Amateurs, Studio Tarara, gokken we) en je bent al ergens. Maar nog lang niet ver genoeg. Om ver genoeg te raken, heb je de VRT nodig. De Vlaamse regering eist van de openbare omroep dat hij meewerkt aan de Vlaamse Netflix – excuus, Streamz. Hoe dat moet gebeuren, maakt deel uit van de onderhande­lingen over de nieuwe beheersove­reenkomst, die volop aan de gang zijn. DPG-woordvoers­ter Sara Vercautere­n bevestigt dat de VRT ‘zeker welkom is om content te leveren’. Wat de strategie van Frederik Delaplace, de nieuwe gedelegeer­d bestuurder van de VRT, ten aanzien van Streamz wordt, is niet duidelijk. In ieder geval zijn er vragen te stellen bij met belastingg­eld gemaakte programma’s die achter de betaalmuur van een privéonder­neming zouden verdwijnen. Zal de Canvas-kijker zich zijn geliefde programma’s door de neus geboord zien, omdat de VRT ze telkens eerst aan Streamz moet afstaan? (Zoals de Canvas-reeks Albatros nu al op Play staat, en pas volgend jaar op Canvas komt, omdat Telenet ze mee financierd­e). Hoe worden de inkomsten dan verdeeld? En wat moet er dan met VRT.Nu gebeuren?

3

Wie zal dat allemaal maken?

Een betalende streamingd­ienst kan alleen werken als je fictie van topkwalite­it kunt aanbieden, programma’s die over de tongen gaan en uitgroeien tot hypes. Denk veeleer aan Stranger things dan aan Lily & Marleen. Bovendien moet er voortduren­d vernieuwin­g zijn, of mensen haken snel af. Dat klinkt als uitstekend nieuws voor de Vlaamse productieh­uizen, die hun opdrachten weleens fiks de hoogte zouden kunnen zien ingaan. Alleen is de vraag of er geen oververhit­ting zal optreden, waardoor de kwaliteit van nieuw aanbod snel daalt, en of de opdrachtge­ver, Streamz, niet zo’n groot marktoverw­icht krijgt dat hij de tarieven naar zijn hand kan zetten, waardoor de productieh­uizen net in de problemen komen, in plaats van te floreren.

4

Wie zal er kijken?

Dat is natuurlijk de hamvraag. DPG wedt voorlopig op drie paarden door nu Streamz te lanceren, maar tegelijk de gratis streamingd­ienst VTM Go danig te pushen, en door begin deze week nog zijn lineaire tv-zenders te herpositio­neren

(DS 11 augustus). Dirk Lodewyckx, algemeen directeur tv, radio en streaming bij DPG, zei bij die gelegenhei­d absoluut niet te geloven in het einde van traditione­le tv: ‘Mensen kijken misschien minder live, maar ze blijven wel massaal naar de zenders kijken.’

Kun je hen dan overtuigen te betalen voor een nieuwe Vlaamse streamingd­ienst, waarop een back catalogue staat van oude reeksen die iedereen wel al eens gezien heeft, en waarop het aanbod van onvergetel­ijke nieuwe fictie geen zekerheid is? Terwijl die mensen ook al betalen voor Netflix en/of Amazon Prime, Apple TV+, en vanaf half september Disney+? Streamz heeft het voordeel aan de startlijn te komen met 400.000 abonnees van Telenet Play, maar zullen die blij zijn als hun geliefde HBOreeksen verzuipen in een ruimer, maar minder aanlokkeli­jk aanbod?

Misschien hopen ze bij DPG en Telenet wel stiekem op een nieuwe coronagolf, vergezeld van een tweede lockdown, op het moment dat ze Streamz lanceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium