De Standaard

Is de culturele achtergron­d van Kamala Harris ‘zwart genoeg’?

Als iemand haar ‘zwart zijn’ in twijfel trekt, verwijst de ‘running mate’ van de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden naar haar studiejare­n aan Howard University, een historisch ‘zwart college’.

- Ine Roox

Barack Obama kan ervan meespreken. Toen hij in 2008 werd gekozen als Amerika’s eerste zwarte president, vroegen sommige tegenstand­ers zich ook al af of hij wel ‘zwart genoeg’ was: hij had toch een witte moeder? Eerder dan over de huidskleur was dat een manier om twijfel te zaaien over het milieu en de klasse waarin Obama was opgegroeid. Was hij niet eerder geprivileg­ieerd? En kon hij dan wel voeling hebben met de achterstel­ling en discrimina­tie van zoveel zwarte Amerikanen? ‘Toen ik in Chicago een taxi probeerde te nemen, was ik duidelijk wél zwart genoeg voor al die taxichauff­eurs die niet voor mij wilden stoppen’, reageerde Obama boos.

Kamala Harris (55), geboren in Oakland (Californië), als dochter van een Jamaicaans­e vader en een Indiase moeder, mag hetzelfde verwachten. Ze groeide samen met zus Maya op in een gezin van academici – hun vader was docent economie aan Stanford, hun moeder kankeronde­rzoekster aan Berkeley en burgerrech­tenactivis­te – en ging als kind vrijwel exclusief naar witte scholen met beter onderwijs.

‘Ze speelde het kleine, arme zwarte meisje, terwijl ze gewoon in de verf had moeten zetten dat ze een intelligen­te zwarte vrouw is die naar eliteschol­en kon gaan en altijd keihard heeft gewerkt, en ook keihard zal blijven werken voor het Amerikaans­e volk’, postte een lezer van The Washington Post op het lezersforu­m, na het eerste Democratis­che voorverkie­zingsdebat. Kamala Harris kreeg toen al het verwijt de ‘rassenkaar­t’ te hebben getrokken.

Zichtbaar emotioneel

Alsof het niet mogelijk is om goed onder wijs te genieten en carrière te maken, én je tegelijk te blijven herinneren hoe intimidere­nd het was om op de lagere school per bus vanuit je bescheiden, gekleurde wijk naar een witte school in een welvarende witte wijk te worden gevoerd.

Kamala Harris maakte die verplichte desegregat­ie van de Amerikaans­e scholen als kind aan den lijve mee. Tijdens het voorverkie­zingsdebat viel ze Joe Biden op dat punt frontaal aan, omdat die zich in de Senaat in de jaren 70 en 80 tegen die maatregel had verzet. Harris werd tijdens het debat zichtbaar emotioneel toen ze sprak over een maatregel die ze weliswaar omarmt, maar die als kind confronter­end moet zijn geweest.

Als iemand in twijfel trekt of haar culturele achtergron­d wel genoeg is, dan kan Harris met twee letters antwoorden: ‘H-U’. Vlak na de middelbare school trok Kamala Harris naar Howard University, een historisch­e zwarte universite­it in de hoofdstad Washington D.C. waar ze voor het eerst nu eens níét tot een minderheid behoorde. Aan Of Kamala Harris straks zoveel méér zwarte kiezers naar de Democraten zal lokken, is hoogst onzeker Howard waren Afro-Amerikaans­e studies niet zomaar een aparte studierich­ting, het hele ‘college’ ademde historisch en sociaal bewustzijn. Harris’ vier academieja­ren aan H.U. zouden bepalend worden voor haar vorming en engagement.

Aan Howard University werd de studenten meegegeven dat ‘white folks’ Amerika dan wel besturen, maar daarom niet bezitten. En dat ze het systeem van binnenin konden veranderen. Toen ze na haar rechtenstu­die carrière besloot te maken in het justitieap­paraat van Californië – Harris werd procureur van San Francisco en procureurg­eneraal van Amerika’s volkrijkst­e staat Californië – was dat dan ook haar voornaamst­e drijfveer.

Black Lives Matter

Maar als aanklager draaide ze wel degelijk mee in een strafrecht­systeem dat minderhede­n veel harder aanpakt. Ze trad hard op tegen kleinere criminelen en bestrafte ouders wegens hun spijbelend­e kinderen. De Britse rechts-populistis­che tabloid The Daily Mail meent dat Harris in december de brui gaf aan haar eigen Democratis­che presidents­campagne, omdat de kritiek op haar carrière bij Justitie te snijdend werd. Maar toen ze begreep een goede kans te maken als Bidens ‘running mate’, aldus de

Mail, omarmde Harris snel de Black Lives Matter-beweging en ging ze mee protestere­n na de dood van George Floyd, slachtoffe­r van wit politiegew­eld. De krant suggereert dus dat Kamala Harris alleen ‘zwart’ is wanneer het haar goed uitkomt.

Maar of Harris straks zoveel méér zwarte kiezers naar de Demo‘zwart’ craten zal lokken, is juist hoogst onzeker. Tijdens de voorverkie­zingen kozen oudere zwarten al massaal voor Joe Biden, en gaven jongere Afro-Amerikanen de voorkeur aan de veel linksere Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Voorts stemmen zwarten sowieso al overwegend voor de Democraten en is de ‘running mate’ bij een presidents­verkiezing van beperkt belang – de mensen kiezen toch vooral hun nummer één.

Al hebben de VS sinds Floyds dramatisch­e dood erg tumultueuz­e maanden achter de rug. De publieke steunbetui­ging aan Kamala Harris van Ben Crump, de burgerrech­tenadvocaa­t die Floyds nabestaand­en vertegenwo­ordigt, is voor Harris én de Democraten een politiek godsgesche­nk.

En wat dat zwart zijn betreft: Harris omarmt ook voluit haar Aziatische roots. Behalve over haar liefde voor de Indiase keuken vertelt ze ook graag over haar grootvader, een prominente Indiase regeringsf­unctionari­s die nog voor de onafhankel­ijkheid streed. Trots zijn op je origine betekent nog niet dat je sowieso je kleur uitspeelt.

 ??  ??
 ?? © ap ?? Kamala Harris (l.) in januari 1970 met haar zus Maya en haar moeder. Rechtsbove­n: met medestuden­te Gwen Whitfield (l.) in november 1982 tijdens een anti-apartheids­betoging aan Howard University in Washington. Onderaan: met haar vader in april 1965.
© ap Kamala Harris (l.) in januari 1970 met haar zus Maya en haar moeder. Rechtsbove­n: met medestuden­te Gwen Whitfield (l.) in november 1982 tijdens een anti-apartheids­betoging aan Howard University in Washington. Onderaan: met haar vader in april 1965.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium