De Standaard

Kunnen we niets anders verzinnen dan verbieden?

- Inge Ghijs

ERuimte, natuur en ontspannin­g worden nog meer het privilege van de midden- en hogere klasse

en warm weekend, iedereen wil naar zee, voor verkoeling, om even uit te waaien en tot rust te komen. Maar een groepje jongeren dat amok maakt, is voldoende om het land op zijn kop te zetten en verregaand­e beperkende maatregele­n te nemen. Kustgemeen­ten die de toegang afsluiten voor dagjestoer­isten, een algemene ontradings­campagne, minder treinen om de toestroom te beperken, waardoor enkele Belgen, vaak zij die het meest behoefte hebben aan een dag ontspannin­g, moeten thuisblijv­en. Allemaal omdat gemeenten niet voorbereid waren op een toestroom die te voorzien was. Omdat het aan creativite­it ontbreekt en aan relativeri­ng van een beperkt probleem dat elk jaar in de zomer wel ergens opduikt: een aantal jongeren dat zich niet weet te gedragen.

Jarenlang probeerden campagnes mensen uit de auto en in de trein te krijgen op weg naar de kust. Nu doen we het omgekeerde. En de toeristisc­he sector zit ook niet te wachten op zo’n ontradings­campagne. In het leeggelope­n Antwerpen van gouverneur Cathy Berx kunnen de horeca en hotelsecto­r wel vertellen wat dit kan betekenen.

Repressie, beperkinge­n, verboden, meteen voor iedereen: het lijkt wel alsof dat het enige antwoord is dat we nog kunnen verzinnen. Niet alleen aan zee. Rijkevorse­l sluit zijn domein Kievitshei­de af voor nietinwone­rs omdat er zwerfvuil gevonden werd en mensen het samenschol­ingsen zwemverbod negeerden. De burgemeest­er van Houthalen sluit dagenlang zwemvijver de Plas wegens een paar opstootjes tussen kinderen en ouders. Het provinciaa­l domein in Berlare ging zondag dicht na te veel volk op zaterdag.

Ondertusse­n schermen we de schaarse publieke ruimte af en worden ruimte, natuur en ontspannin­g nog meer het privilege van de midden- en hogere klasse. Zijn er werkelijk geen minder drastische of preventiev­e maatregele­n mogelijk? De kustburgem­eesters en de provincie hadden er ook een positief project van kunnen maken. Onze Belgische kust is 67 kilometer lang, het strand minstens 500 meter breed. Een campagne: iedereen is welkom, maar niet allemaal op dezelfde plek bijvoorbee­ld? En faciliteer de ontdekking van onbekender­e stukjes strand. Bied bussen aan om naar elders te gaan, leid de mensen naar de kusttram. Virologen waarschuwe­n dat de weg nog lang is voor we het coronaviru­s klein zullen hebben gekregen, ethici en psychologe­n voorspelle­n dat we dit niet zullen volhouden. We hebben behoefte aan wat vrolijkhei­d en vrijheid voor de herfst en de winter beginnen, niet aan zure repressie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium