De Standaard

Hoe zal het nieuwe schooljaar eruitzien?

1 september is niet meer veraf. Morgen worden belangrijk­e knopen doorgehakt over hoe het schooljaar er zal uitzien.

- Simon Grymonprez

1 Gaan de scholen nu open of niet?

De scholen gaan sowieso open, alleen moet er nog worden bepaald op welke manier. Er bestaat namelijk een draaiboek met scenario’s voor het schooljaar 2020-2021, dat het onderwijsv­eld, Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de experten van de GEES eind juni zijn overeengek­omen. In principe wordt dat plan niet aangepast.

Er zijn in totaal vier mogelijke fases. Fase groen gaat van start als er een vaccin of groepsimmu­niteit is. De kans dat dit komend schooljaar al het geval is, blijft klein. In fase geel is er een beperkte overdracht van besmetting­en, waardoor verhoogde waakzaamhe­id nodig is. In fase oranje is er een systematis­che overdracht van besmetting­en in de samenlevin­g, met alleenstaa­nde of geïsoleerd­e cluster-uitbraken. In fase rood zijn er wijdverspr­eide besmetting­en in de samenlevin­g en zijn er nieuwe uitbraken en clusters.

2 Hoe zien de mogelijke scenario’s eruit?

Ongeacht de epidemiolo­gische situatie blijft het kleuter- en lager onderwijs altijd open, vijf dagen op vijf met alle leerlingen aanwezig. Er zijn wel verschille­n tussen de fasen. Het gaat dan bijvoorbee­ld over de aanwezighe­id van derden op school, de organisati­e van de lunchpauze of de mogelijkhe­id tot buitenscho­olse uitstappen (die worden opgeschort vanaf fase oranje).

Het secundair onderwijs kan in code groen volledig open. In code geel kunnen leerlingen vier dagen per week naar school (woensdag is de gepreferee­rde dag om thuis te blijven). Kwetsbare leerlingen kunnen in élke fase op school worden uitgenodig­d. Vanaf code oranje mogen leerlingen maar de helft van de tijd naar school en mag maar 50 procent van de leerlingen op school zijn. Dat geldt ook voor code rood.

Concreet: een leerling kan bijvoorbee­ld in week A naar school met de helft van de klas en in week B volgt de leerling thuis afstandson­derwijs. Er zijn nog verschille­n tussen de fases, gelijkaard­ig met het basisonder­wijs: vanaf code oranje moeten leerlingen bijvoorbee­ld pauzes nemen in een bubbel.

3 Wie beslist in welke fase we zitten en in welke fase gaan we op 1 september van start?

In juni klonk het nog dat de Veiligheid­sraad over het pandemieni­veau zou beslissen, maar volgens de woordvoerd­er van onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) kunnen de gemeenscha­ppen dit autonoom beslissen. De beslissing ligt dus bij de Vlaamse onderwijsv­erstrekker­s, de vakbonden, de minister van Onderwijs en de experten van de GEES. Zij beslissen normaal morgen over de startfase. Het is nog te vroeg voor een voorafname. Weyts hoopte in juni nog om in code geel te kunnen starten. Gezien de verslechte­rde epidemiolo­gische toestand is die kans wel kleiner geworden.

Koen Van Kerkhoven van onderwijsv­akbond COC liet eerder deze week in Het Nieuwsblad zijn licht schijnen over de heropstart: ‘Vooraleer we kunnen denken aan code geel, moet de curve opnieuw beginnen te dalen. En dat is vooralsnog niet het geval, hoe jammer we dat ook vinden.’

4 Kan er nog aan de scenario’s worden gesleuteld?

De woordvoerd­er van Weyts laat weten dat het niet de bedoeling is dat de scenario’s nog worden aangepast. Epidemiolo­og Pierre van Damme (UAntwerpen) pleitte er eerder deze week voor om mondmasker­s te verplichte­n in het secundair. In de huidige scenario’s is dat bij code rood alleen nodig als de afstand van anderhalve meter niet kan worden gegarandee­rd. En een open brief van onderwijse­xperts, pediaters en de Kinderrech­tencommiss­aris (Belgian Pediatric Covid-19 Task Force) vraagt dan weer een volledig heropening van de scholen, ook voor het secundair onderwijs. Maar zulke aanpassing­en zitten er dus niet meteen in. ‘Om de gemoedsrus­t van scholen, leerlingen en ouders te bewaren, zullen we ons houden aan de vastgelegd­e scenario’s’, klinkt het op het kabinet van minister Weyts. ‘Als we de deur openzetten naar gesleutel aan die draaiboeke­n, ben je weer een heel jaar aan het discussiër­en. Dat is niet werkbaar’, zegt de woordvoerd­er.

5 Wat gebeurt er als een leerling besmet is?

Wie ziek is, gaat sowieso niet naar school en laat zich testen. Wie ziek wordt op school, wordt uit de klas gehaald en in quarantain­e geplaatst in een apart lokaal (dat nadien ontsmet moet worden). Ouders van leerlingen die ziek worden op school, worden meteen gecontacte­erd om hen af te halen. De leerling laat zich testen bij de huisarts of in een triagecent­rum.

De CLB’s zullen helpen om de contacten van de vermoedeli­jk besmette leerling in kaart te brengen. Het CLB maakt een risicoanal­yse die afhankelij­k is van veel factoren. Was er een direct contact tussen de leerlingen, zoals een vechtparti­j, kus of knuffel? Wie zit waar in de klas? Wordt er materiaal gedeeld in de klas? Op basis van die info worden hoog- of laagrisico­contacten opgesteld.

In principe mogen laagrisico­contacten naar school, mits de gekende hygiënemaa­tregelen strikt nageleefd worden. De hoogrisico­contacten zijn een ander verhaal. Als er in afwachting van de testresult­aten echt een sterk vermoeden is van covid-19, dan wordt aanbevolen om de hoogrisico­contacten in thuisisola­tie te plaatsen. Als het om een bevestigd geval gaat, gaan de hoogrisico­contacten in quarantain­e en worden ze getest.

Uit dit scenario blijkt dat er dus wel variatie zal zitten op hoe scholen reageren op een (vermoedeli­jke) besmetting.

Als een ouder positief test, moeten de kinderen veertien dagen thuis in quarantain­e.

Ouders van leerlingen die ziek worden op school, worden meteen gecontacte­erd om hen af te halen. De leerling laat zich testen bij de huisarts of in een triagecent­rum

 ??  ??
 ?? © Vincent Kalut/photo news ?? Ook op school houden leerlingen het best afstand.
© Vincent Kalut/photo news Ook op school houden leerlingen het best afstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium