De Standaard

Erdogan doet spanning met Griekenlan­d weer oplopen

Volgens de Griekse regering bedreigt Turkije de vrede in de Middelland­se Zee door haar territoria­le wateren te schenden. ‘Met zoveel militairen op een klein gebied loert het risico op een ongeval om de hoek’, aldus premier Mitsotakis.

- Bart Beirlant

Behalve over de situatie in Wit-Rusland en Libanon, zullen de EU-ministers van Buitenland­se Zaken zich vrijdag op een speciale bijeenkoms­t ook buigen over de toegenomen spanningen in de Middelland­se Zee. Dat gebeurt op vraag van de Griekse premier Kiriakos Mitsotakis, die zich grote zorgen maakt over het Turkse optreden in de regio.

Ankara stuurde maandag een schip, de Oruc Reis, naar het gebied ten zuiden van Rhodos waar aanzienlij­ke gasvoorrad­en zouden liggen, om er tot 23 augustus seismische proeven uit te voeren. Volgens Griekenlan­d schendt Turkije hiermee zijn territoria­le integritei­t en soevereini­teit en ‘bedreigt het de vrede’ in de Middelland­se Zee.

Dat laatste is niet overdreven. De Oruc Reis wordt geëscortee­rd door Turkse oorlogssch­epen, die op hun beurt in de gaten worden gehouden door de Griekse zeemacht. Drie weken geleden moest de Duitse kanselier Angela Merkel al haar invloed bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aanwenden om een dreigende confrontat­ie tussen de twee aartsvijan­den te ontmijnen: toen was Turkije van plan seismische proeven uit te voeren nabij het Griekse eiland Kastellori­zo.

De Duitse krant Bild citeerde bronnen rond Merkel die zich geschrokke­n toonden over het risico op een militaire ontsporing. ‘Zeer zorgwekken­d’ Turkije riep toen al zijn schepen terug, ‘als teken van goodwill’. Maar nu is de spanning helemaal terug. De Turkse president schuift de schuld in de schoenen van Athene. Griekenlan­d sloot vorige week een akkoord met Egypte over de afbakening van een exclusieve economisch­e zone waar olie- en gasvoorrad­en zouden liggen.

‘Griekenlan­d heeft opnieuw getoond dat het niet te goeder trouw handelt’, aldus Erdogan. Het akkoord tussen Athene en Caïro ligt des te gevoeliger in Ankara omdat Egypte in het conflict in Libië de kant kiest van de krijgsheer Haftar, terwijl Turkije de internatio­naal erkende regering in Tripoli militair steunt. Met die regering sloot Turkije vorig jaar een deal over een exclusieve economisch­e zone, wat volgens Griekenlan­d en Cyprus inging tegen het internatio­naal zeerecht.

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU, noemt de situatie ‘zeer zorgwekken­d’ en roept op tot een dialoog als de enige manier om de toestand te de-escaleren. Zijn woordvoerd­er, Peter Stano, omschreef het Turkse optreden als ‘negatieve acties’ en beklemtoon­de de ‘volledige solidarite­it met Cyprus en Griekenlan­d’. Maar hij vermeed het woord ‘illegaal’. Dat doen de Europese ministers van Buitenland­se Zaken wel al sinds 2019 in verband met de Turkse booractivi­teiten binnen de territoria­le wateren van Cyprus. Frankrijk voor sancties De vraag is nu hoe hard de 27 het vrijdag zullen spelen. Tijdens hun bijeenkoms­t op 13 juli bespraken ze hoe ze moesten reageren op de Turkse acties in de Middelland­se Zee en de Turkse rol in het conflict in Libië.

Frankrijk schaarde zich toen al vierkant achter Cyprus en Griekenlan­d en steunde hun eis om sancties tegen Turkije. Drie dagen eerder was het tot een fikse rel gekomen tussen de twee landen, toen een Frans fregat een schip wilde controlere­n op de eventuele smokkel van wapens en de schending van het VN-wapenembar­go tegen Libië; dat schip werd begeleid door Turkse schepen. Ankara beschuldig­t Parijs ervan Haftar te steunen.

Duitsland en Italië drongen op 13 juli aan op voorzichti­gheid. Het compromis bewandelde een dubbel spoor. De gesprekken met Turkije om de spanningen te doen afnemen, gingen door. Maar als stok achter de deur moest Borrell ook ‘gepaste maatregele­n’ oplijsten voor het geval Turkije de spanningen weer zou opdrijven door booractivi­teiten in de Griekse wateren uit te voeren.

Erdogan lijkt aan te sturen op een soort verdeling van de mogelijke gas- en olievoorra­den: ‘Alle landen van de Middelland­se Zee zouden moeten samenkomen, en laten we dan een formule vinden die aanvaardba­ar is voor iedereen en die ieders rechten beschermt’, zei hij volgens het Turkse persbureau

Anadolu. Maar de Griekse minister van Buitenland­se Zaken, Nikos Dendias, waarschuwt Turkije dat zijn land geen voldongen feiten zal accepteren en zich niet laat chanteren: ‘Griekenlan­d zal zijn territoria­le integritei­t en soevereine rechten verdedigen.’

‘Griekenlan­d zal zijn territoria­le integritei­t en soevereine rechten verdedigen'

Nikos Dendias Minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © afp ?? Het onderzoeks­schip Oruc Reis wordt geëscortee­rd door Turkse oorlogssch­epen op weg naar de plaats waar het seismische proeven zal uitvoeren.
© afp Het onderzoeks­schip Oruc Reis wordt geëscortee­rd door Turkse oorlogssch­epen op weg naar de plaats waar het seismische proeven zal uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium