De Standaard

Neymar en co. verpesten in extremis sprookje Atalanta

- Bart Lagae

Atalanta Bergamo mocht 89 minuten lang dromen van de halve finales, maar met twee assists trok Neymar de Parijzenaa­rs toch nog over de streep.

De Final Eight in Lissabon, een onuitgegev­en toernooi om de Champions League 2019-2020 af te werken, heeft meteen vuurwerk opgeleverd. Atalanta bleef 89 minuten overeind tegen de miljonairs van Paris Saint-Germain. Tot Neymar, met assists voor Marquinhos en Choupo-Moting, de puntjes op de i plaatste.

In de eerste helft leek Neymar zich nog tot antiheld te kronen. De Braziliaan speelde weliswaar een dijk van een wedstrijd en was betrokken bij vijf loepzuiver­e kansen. Telkens deed hij alles goed, behalve de afwerking. Oog in oog met doelman Marco Sportiello mikte hij telkens (ver) naast. De ene keer dat hij binnen het kader mikte, op vrije trap, reageerde Sportiello attent. 1-0. Eerder had Navas al moeten reageren op kansen van Gomez en Hateboer.

Mbappé valt in

In de tweede helft gooide Tuchel Mbappé in de strijd om de gelijkmake­r te maken. Het Franse wonderkind dreigde, tot drie keer toe, maar zijn schoten misten overtuigin­g en kracht om Sportiello aan het wankelen te brengen. Die andere topspits, Mauro Icardi, kwam amper in het stuk voor.

Het slot leek pijnlijk te worden voor PSG. Keylor Navas moest geblesseer­d gewisseld worden. Alsof de Costa Ricaan, ooit drie keer victorieus met Real Madrid in de Champions League, niet van dit elftal underachie­vers deel wil uitmaken. De uitschakel­ing zou blamerend zijn geweest. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello

Sport rekende uit dat Neymar op zijn eentje zo veel verdient als het Noord-Italiaanse team, dat werd aangewezen als een van de aanstokers van de coronacris­is. Tijdens de wedstrijd in Valencia zouden talloze mensen besmet zijn geraakt.

Maar net toen PSG wanhopig werd, en Rode Duivel Timothy Castagne was ingevallen bij de Italianen, keerde het lot. Marquinhos tikte twintig seconden voor de reguliere tijd de gelijkmake­r binnen om verlenging­en af te dwingen, in de toegevoegd­e tijd lukte de ingevallen Choupo-Moting nog de 1-2. Niet Atalanta, maar PSG speelt op 18 augustus de halve finale van de Champions League tegen de winnaar van het duel RB Leipzig-Atlético Madrid dat vanavond wordt gespeeld.

 ?? © David Ramos/afp ?? Neymar bouwt een feestje met Choupo-Moting na diens winning-goal.
© David Ramos/afp Neymar bouwt een feestje met Choupo-Moting na diens winning-goal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium