De Standaard

De clou van de formatie

- Karel Verhoeven

In al zijn gebrek aan spektakel was het bericht op de voorpagina van De Standaard donderdag best sensatione­el. Dat de socialisti­sche vakbondsto­p vervroegd uit vakantie terugkeert om een schot voor de boeg te lossen bij de federale formatie, vooral wegens wat communauta­ir op tafel ligt, opent een vorm van inhoudelij­ke discussie waar de regeringsv­orming nog niet aan toegekomen was. Niet dat we nu in een beslissend­e fase zitten, de hoop op paars-groen is niet overal uitgeroeid. Maar de manoeuvres, nu zelfs met een gezamenlij­k persberich­t van groenen en liberalen, verkrijgen een mate van ernst.

Zonder zorgen over het budget en met consensus over extra sociale uitgaven krijgen de PS en de N-VA een historisch­e kans. Wie wil nog roet in het eten gooien, vroeg een radioprese­ntatrice donderdagm­orgen aan de socialisti­sche vakbondsvr­ouw. Laat ze nu toch gewoon doen, is de ondertoon in meer beschouwin­gen. Dat ze regeren, whatever.

Maar leek hun wederzijds­e aversie, waarop hun politiek kapitaal is gebouwd, de allerbelan­grijkste struikelbl­ok in de formatie, dan jaagt een nakende deal nu andere partijen op stang. Rode trofeeën in ruil voor communauta­ire sprongen. Vooral die institutio­nele plannen wekken groene en blauwe achterdoch­t.

De coronacris­is mag veel veranderen, de kernkwesti­e van de Belgische federale politiek wordt er alleen maar prangender door. Elke nieuwe coalitie, met of zonder de N-VA, zal de staat herinricht­en. In de balans ligt een verlangen naar meer efficiënti­e, dan wel meer autonomie, of een langdurige solidarite­it. In het hart staat de strijd voor financieri­ng op lange termijn, vooral van de sociale zekerheid. Dat brengt niet alleen de vakbonden in staat van alarm. Het komt op tafel als de clou van de formatie.

Maar in welke gedaante? De N-VA moet het koste wat het wil die staatsherv­orming domineren maar is wettelijk onvoorbere­id en blijft diep wantrouwen opwekken. Zweeds laten vallen over Marrakech was al een electorale flater, het blijkt nu een existentië­le vergissing. Omdat de grondwet niet voor herziening verklaard is, moet de N-VA in volle onderhande­lingen via communauta­ire spitstechn­ologie iets in elkaar knutselen over gezondheid­szorg, arbeidsmar­ktbeleid en binnenland­se zaken. Veel zal er morsig uitzien, toont een analyse in deze krant. Het kan grote omwentelin­gen teweegbren­gen. Als het intussen niet verzandt.

Het kaartenhui­sje van De Wever en Magnette staat dus op zwakke funderinge­n. Misschien verbergt het een andere constructi­e die alles zal overschadu­wen. Of blijkt het een koterij. Voor Open VLD of Groen is dat een extra risico. Hoe de vorige regering viel, blijft de volgende hypotheker­en.

Het kaartenhui­sje van De Wever en Magnette verbergt misschien een andere constructi­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium