De Standaard

Hoe vet kan de vis gebakken worden?

-

De omslag naar een andere staatsstru­ctuur kan alleen via een grondwetsw­ijziging.

Zonder herziening daarvan blijven de gemeenscha­ppen, gewesten en provincies intact, net als de vele regeringen en parlemente­n. Ook aan de rol van de monarchie en het kiessystee­m kan niet getornd worden zonder aan de grondwet te raken. Een federale kieskring of vormen van burgerpart­icipatie zijn voorlopig niet mogelijk, net als nieuwe formatiere­gels zoals nieuwe verkiezing­en als een akkoord uitblijft of de deelstaten die de federale regering vormen. Om de grondwet te wijzigen, moeten de regering en een meerderhei­d van het parlement een lijst opmaken van te wijzigen artikels. Na verkiezing­en kunnen de artikels pas herschreve­n worden met een tweederdem­eerderheid.

Iets anders is de overdracht van bevoegdhed­en. Daarbij kan erg veel via bijzondere wetten, die een tweederdem­eerderheid in het federaal parlement en een meerderhei­d in elke taalgroep vereisen: van mobiliteit over energie tot fiscalitei­t, maar ook de sociale zekerheid. Bevoegdhed­en die in de grondwet aan het federale niveau zijn toegewezen, zoals justitie, liggen moeilijker. Maar daarvan kunnen wel minstens onderdelen afgesplits­t worden, wat eerder al gebeurde. Ook de volledige splitsing van de politie ligt moeilijker.

Met een gewone meerderhei­d is er veel minder mogelijk om de staat te hervormen. Wel realiseerb­aar zijn wijziginge­n van de kieskringe­n of samenvalle­nde verkiezing­en vermijden. En dus ook voorlopige defederali­seringen zijn mogelijk. (mv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium