De Standaard

Liever nuchtere analyse dan opbod in krachtdadi­gheid

-

Het was een van de lessen die deskundige­n eind mei trokken na de lockdown: houd de scholen zoveel mogelijk open. ‘School is meer dan leren. Het draait ook om sociale contacten, met leeftijdsg­enoten en met de leerkracht­en’, zei de Vlaamse kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens destijds. Dat de Vlaamse regering dit advies niet in de wind slaat, ook al lopen de besmetting­scijfers weer op, is verstandig en bemoedigen­d.

Er is al veel gezegd en geschreven over het lastige evenwicht tussen enerzijds het afremmen van het virus en anderzijds het voorkomen van negatieve maatschapp­elijke gevolgen. Het is niet altijd eenvoudig om dat evenwicht te vinden. Veel eigenschap­pen van het virus zijn nog niet helemaal doorgrond en maatregele­n hebben vaak onvoorspel­bare effecten. Maar wat het onderwijs betreft lijkt de situatie vrij helder. De afgelopen weken kwamen er steeds meer indicaties dat scholen geen broeihaard­en van besmetting­en zijn. Virologen vermoedden dat al vanaf het begin, maar het voorzorgsp­rincipe kreeg het afgelopen voorjaar voorrang. Nu heeft Sciensano de vermoedens bevestigd. Uit de cijfers blijkt duidelijk dat er in scholen nauwelijks besmetting­en optreden. In die omstandigh­eden is er geen enkele reden om de angst voor het virus voorrang te geven op het belang van goed onderwijs voor iedereen.

Ook de keuze om, als het toch nodig is, de beperkende maatregele­n lokaal te organisere­n, is terecht. Algemene maatregele­n mogen dan het voordeel van de duidelijkh­eid hebben, ze treffen vaak veel meer mensen dan nodig is. Een gerichte aanpak, aangepast aan de lokale omstandigh­eden, is in veel gevallen te verkiezen.

Nu duidelijk is dat het virus minder makkelijk te onderdrukk­en is dan we dachten, moeten we bij het coronabele­id wellicht meer elementen in overweging gaan nemen dan we tot nu toe gedaan hebben. De besmetting­en treffen meer jongeren, voor wie de ziekte een minder ernstig verloop kent dan voor de ouderen die tijdens de piekperiod­e vooral getroffen werden. Het openhouden van de scholen is ingegeven door een nuchtere analyse aan de hand van cijfers en wetenschap­pelijke gegevens. Dat kan niet van alle maatregele­n van de afgelopen weken gezegd worden. Een afgewogen evidence-based aanpak verdient de voorkeur boven een opbod van maatregele­n dat vooral lijkt ingeven door de drang om maar niet voor elkaar onder te doen in krachtdadi­gheid.

Een gerichte aanpak, aangepast aan de lokale omstandigh­eden, is in veel gevallen te verkiezen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium