De Standaard

Russische dreiging schrikt betogers niet af

In Wit-Rusland zijn gisteren honderddui­zenden mensen op straat gekomen om het vertrek van president Loekasjenk­o te eisen. Voor het eerst in 26 jaar waren ze met zo veel en klonken ze zo luid.

- Corry Hancké

President Aleksandr Loekasjenk­o had zijn aanhangers gisteren opgeroepen om hun sympathie met het regime te betuigen. Een kleine groep mensen daagde op, die volgens de websites van de oppositie bestond uit ambtenaren die met bussen waren aangebrach­t.

Het contrast met de honderddui­zenden mensen die later op de dag bijeenkwam­en, kon niet groter zijn. Nooit eerder in de 26 jaar dat Loekasjenk­o aan de macht is, hebben zoveel Wit-Russen hun onvrede met het systeem op zo’n duidelijke wijze getoond. Niet alleen in Minsk, maar in veel steden verzamelde de oppositie zich achter haar wit-rood-witte vlag – de vlag die in de geschieden­is van het land een paar keer na een regimewiss­el werd bovengehaa­ld. Nu moet ze Loekasjenk­o van de macht verdrijven.

Ordedienst­en aan de zijlijn

De laatste dictator van Europa wankelt duidelijk op zijn voetstuk. Sinds eind vorige week verlaten de werknemers in vele staatsbedr­ijven hun werkplek om mee te stappen in de spontane marsen. Ze waren daartoe opgeroepen door oppositiek­andidaat Svetlana Tichanovsk­aja, die in een videoboods­chap had gevraagd om in elke stad in opstand te komen. Als zij volgens de officiële kiesresult­aten een pijnlijke nederlaag heeft geleden, dan tonen de straatbeel­den van gisteren haar overwinnin­g.

De ordedienst­en bleven dit weekend aan de zijlijn staan. Sinds vorige vrijdag, toen bekend werd hoe brutaal zij in de cellen de opgepakte mensen hebben behandeld

(zie bladzijde 21), hebben ze zich afzijdig gehouden. Optimisten lezen daarin dat zij aan de kant van het volk zijn gaan staan, realisten vermoeden dat ze de opdracht hebben gekregen om zich gedeisd te houden. De regering heeft zelfs een onderzoek beloofd naar de dood van een ongewapend­e betoger die vrijdag van dichtbij werd neergescho­ten.

Is het mogelijk dat Loekasjenk­o en zijn ordedienst­en de taaiheid van de betogers hebben onderschat en na vier dagen keiharde repressie hebben vastgestel­d dat de betogers telkens weer en telkens met meer de straat opkomen? Welke opties heeft de onpopulair­e president nog? De uitgestoke­n hand van Polen en de Baltische staten, die voorgestel­d hebben om te bemiddelen, heeft hij afgewezen. Daarmee heeft hij de afstand tot de Europese Unie, die al beslist heeft om extra sancties in te voeren (zie hiernaast), alleen maar groter gemaakt.

Steun van Poetin?

Dit weekeinde heeft Loekasjenk­o twee keer met de Russische president Vladimir Poetin gebeld. Daarin zou hij geargument­eerd hebben dat ook in Rusland volksopsta­nden dreigen, als de opstand in WitRusland niet beëindigd wordt. In Loekasjenk­o’s retoriek maakt WitRusland nu zijn Maidan mee, de volksopsta­nd die in 2013/2014 de Oekraïense president Janoekovit­sj verjoeg.

Het Kremlin zou beloofd hebben Loekasjenk­o te steunen, als hij daarom vraagt. Maar betekent dat echt dat Rusland de belaagde president te hulp zou komen? Dit is immers geen Maidan: je ziet in Minsk

Dit is geen Maidan. Het lijkt voor Moskou beter om met gekruiste armen toe te kijken hoe Loekasjenk­o crasht

geen enkele Europese vlag, laat staan EU-politici die het volk aanmoedige­n. De strijd in Wit-Rusland gaat niet over de keuze tussen Europa of Rusland, nee, de betogers willen gewoon eerlijke verkiezing­en.

Waarom zou Moskou militair tussenkome­n in Wit-Rusland? Daarmee zou het zich de woede van de internatio­nale gemeenscha­p op de hals halen en nog meer geïsoleerd worden. Dan lijkt het veel beter om met gekruiste armen toe te kijken hoe Loekasjenk­o crasht, om daarna een kandidaat te steunen die iets meegaander is dan de WitRussisc­he alfaman.

Maar zoals altijd met het Kremlin weet niemand wat de strategie en de beweegrede­nen van Poetin zijn. Een ding is zeker: de betogers in Wit-Rusland laten zich niet afschrikke­n door de dreigende woorden over een mogelijke Russische interventi­e.

 ??  ?? Niet alleen in Minsk, maar in veel steden verzamelde de oppositie zich met duizenden achter de wit-rood-witte vlag.
Niet alleen in Minsk, maar in veel steden verzamelde de oppositie zich met duizenden achter de wit-rood-witte vlag.
 ?? © rtr, afp ??
© rtr, afp
 ?? © ap ?? Aleksandr Loekasjenk­o groet zijn aanhangers. De laatste dictator van Europa wankelt op zijn voetstuk.
© ap Aleksandr Loekasjenk­o groet zijn aanhangers. De laatste dictator van Europa wankelt op zijn voetstuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium