De Standaard

Scapino wint slag om Brantano

Niet het Duitse Deichmann, maar de Nederlande­rs van Scapino hebben het beste bod ingediend voor Brantano. Verwacht wordt dat Ziengs Retail zich vanavond tot winnaar kan uitroepen.

- © Pascal Dendooven

Waar velen op Deichmann hadden getipt, wegens ‘de diepste zakken’, zeggen meerdere bronnen dat de Duitsers achter het net vissen. Deichmann, dat in België al actief is via de Nederlands­e formule Van Haren, zou financieel overtroefd zijn. Eind vorige week was duidelijk dat Ziengs Retail, eigenaar van onder meer het Nederlands­e schoenenme­rk Scapino, en het Duitse Deichmann een duel aan het uitvechten waren om Brantano.

Partijen moesten vrijdag hun bod neerleggen bij de curatoren. Tussen de vele biedingen zaten er telkens voor de Belgische fashiontak (CKS, Fred & Ginger) en Brantano twee biedingen die voor een min of meer globale oplossing gingen. Daarvan werd volgens onze informatie telkens één partij weerhouden, met als doel tot een afgeronde deal te komen. De curatoren zegden gisteravon­d nog niet te kunnen aangeven wie de respectiev­e winnaars zijn. Mogelijk vanavond zou daar duidelijkh­eid over moeten komen.

Gemotiveer­de bieder

Uit informatie die De Standaard kon verzamelen, blijkt alvast dat de grote favoriet voor Brantano, Deichmann, overtroefd werd. Vorige woensdag berichtte deze krant al dat behalve Deichmann ook de Nederlands­e familie Ziengs uit Drenthe als bieder in de race was. Ziengs reageerde donderdago­chtend met een persberich­t waaruit bleek dat het een gemotiveer­de bieder was. Henk Ziengs, eigenaar van Ziengs Retail, legde toen kort zijn plannen uit. Hij wees erop dat volgens hem het faillissem­ent van Brantano onnodig was geweest.

‘De situatie van Brantano lijkt op die van Scapino eind 2015. De winkelkete­n was toen onderdeel van de MacIntosh-groep en werd ook als gezond bedrijf meegetrokk­en in het faillissem­ent van de moedermaat­schappij’, luidde het. ‘Mijn familie is al zes generaties actief als schoenmake­rs en ondernemer­s. In Nederland is de familie Ziengs gestart met Scapino. Ik wilde niet dat Scapino onnodig zou verdwijnen en daarom hebben wij de keten teruggekoc­ht. Het bedrijf is nu weer kerngezond en groeit weer. Dat is ook wat wij met Brantano voor ogen hebben’, luidde het.

Personen vertrouwd met Brantano merken op dat de overnemer van Brantano voor een flinke uitdaging staat. Dieter Penninckx, de vroegere frontman van fashion retailer FNG, investeerd­e tientallen miljoenen in de moderniser­ing en herlanceri­ng van Brantano. Penninckx

probeerde Brantano naar een hoger niveau te tillen en er een platform van te maken voor de verkoop van de kledingmer­ken van FNG. Schoenen, het oude kernproduc­t, werden minder belangrijk. Ook sportschoe­nen kregen minder aandacht. Penninckx voegde ook nog andere baanwinkel­s toe en lanceerde nieuwe formules zoals Boutik by Brantano. Maar die strategie mislukte en is één van de belangrijk­e redenen waarom FNG begin dit jaar, voordat corona toesloeg, al in financiële ademnood zat.

Knokken

Ziengs zou een beroep doen op een oudgediend­e van Brantano, Stefaan Van Weyenbergh, om Brantano straks aan te sturen. Sommige spelers in de schoenenma­rkt waren beducht dat Deichmann het ging halen. Hun inschattin­g was dat het met Deichmann harder knokken zou worden.

Torfs Schoenen en Bristol (familie Vanaudenho­ve) zijn los van Brantano de belangrijk­ste Vlaamse spelers. Voor de familie Torfs, die destijds samen met Dieter Penninckx en de Nederlande­r Rens Van de Schoor de handtekeni­ng zette onder het aankoopcon­tract van Brantano, heeft de hele zaak een dramatisch­e wending gekregen. Torfs investeerd­e minstens 15 miljoen euro in het FNG-verhaal en ziet nu hoe Brantano alsnog in buitenland­se handen valt.

Ook de modemerken CKS en Fred & Ginger krijgen naar alle waarschijn­lijkheid geen Vlaamse doorstart. Het bod van CRG (de holding boven JBC en Mayerline) op CKS lijkt het niet te halen. Op papier sloot het merk CKS mooi aan bij

JBC, de belangrijk­ste Vlaamse speler in kinderkled­ing die zich in het middensegm­ent positionee­rt. CKS was destijds eigendom van Guido De Vos, maar die verkocht het aan FNG. Het was de eerste echte grote overname van de groep. De Vos is nog altijd minderheid­saandeelho­uder in één van de holdings boven FNG, dat nu uitsluiten­d het Zweedse e-commercebe­drijf Ellos omvat.

Bart Claes, co-eigenaar van JBC, zei gisteravon­d nog geen mededeling­en te kunnen doen. Het is overigens niet duidelijk of Claes ook op Fred & Ginger heeft geboden. Duidelijk is dat er ook heel veel partiële biedingen waren. Soms ging het enkel om voorraden of om één of meerdere winkels. Alles samen waren er meer dan 20 partijen die zich aangemeld hadden, maar slechts 7 tot 8 daarvan waren de moeite om op te pikken.

Het is vooral uitkijken of de Nederlande­r Matijn Rozenboom, die destijds onder meer de Nederlands­e keten Promiss verkocht aan Penninckx en deel uitmaakte van het consortium rond Penninckx dat probeerde in extremis een faillissem­ent van de Benelux-tak te vermijden, zijn slag heeft thuisgehaa­ld. Hij was gisteren nog in de running, maar of de buit binnen was, was nog onduidelij­k.

Geen Vlaamse doorstart voor FNG-imperium

 ??  ??
 ?? Belga ?? Brantano-medewerker­s tijdens een stakingsac­tie begin augustus in Namen.
Belga Brantano-medewerker­s tijdens een stakingsac­tie begin augustus in Namen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium