De Standaard

Europese sancties na geweld en fraude

-

De impact van de Europese Unie op de gebeurteni­ssen in WitRusland is beperkt. Nieuwe sancties waarover de 27 het eens werden, zullen daar niet veel aan veranderen. Hongarije zag sancties tegen het regime in Minsk eigenlijk niet zitten. Maar gezien de repressie na de frauduleuz­e verkiezing­suitslag én de druk van het bevriende Polen, verzette Boedapest zich vrijdag toch niet tegen het principebe­sluit om nieuwe sancties te treffen.

Het gaat om het klassieke reisverbod en de bevriezing van tegoeden tegen ‘de verantwoor­delijken van het geweld, de repressie en de vervalsing van de verkiezing­sresultate­n’, liet Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU weten. Diplomaten stellen de lijst op, eind augustus of begin september moeten de sancties van kracht zijn. Tegelijker­tijd biedt de EU het regime van Loekasjenk­o aan te bemiddelen met de oppositie.

Dat er van die sancties niet te veel verwacht moet worden, leert het verleden. De EU kondigde in 2004 gelijkaard­ige sancties af tegen ruim 170 individuen en een

handvol bedrijven wegens de verdwijnin­g van vier opposanten. In 2011 kwam daar een wapenembar­go bij. Het belette Loekasjenk­o niet probleemlo­os aan de macht te blijven. In 2016 werden 170 betrokkene­n weer van de lijst gehaald.

WitRusland maakt ook deel uit van het Oostelijk Partnersch­ap dat de EU in 2009 opzette met zes voormalige Sovjetrepu­blieken, maar veel stelt dat niet voor.

Tussen 2014 en 2017 kreeg het land 91 miljoen euro toegestopt, terwijl privébedri­jven steun kregen in de vorm van leningen en studenten deelnamen aan het Erasmuspro­gramma. Ook dat is te weinig om echt als hefboom te dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium