De Standaard

Populisten laten zich niet rechts voorbijste­ken, weet Caroline de Gruyter

- Caroline De Gruyter

POPULISME Hoe de CSU van strategie veranderde tegenover de AfD, strekt tot voorbeeld, schrijft Caroline De Gruyter.

Het eerste wat Horst Seehofer deed toen hij in maart 2018 Duits minister van Binnenland­se Zaken werd, was het ministerie een nieuwe naam geven. In plaats van Bundesinne­nministeri­um moest iedereen ineens Heimatmini­sterium zeggen. Seehofer, van de rechts-conservati­eve CSU in het Zuid-Duitse Beieren, kreeg meteen de bijnaam ‘Heimathors­t’.

Zijn staf bestond uit zes mannen in pak. Die hielpen hem scherp rechtsaf te slaan inzake migratie, zoals CSUleider Markus Söder dat in Beieren deed. Zij schreven de drafts voor ongrondwet­telijke pleidooien voor christelij­ke kruisen in schoolloka­len, ‘een fundamente­el symbool van de Beierse identiteit en manier van leven’. Ze lobbyden tegen Europese sancties tegen Rusland. Ze regelden ontvangste­n met de Hongaarse premier Viktor Orban.

Maar nu is Seehofer 180 graden gedraaid. En Söder ook, die intussen minister-president van Beieren is. Hun U-turn is interessan­t, ook voor Nederland. En voor heel Europa.

Seehofer kat niet meer op migranten. Hij probeert als EU-voorzitter zelfs een serieus Europees migratiebe­leid op te tuigen met legale migratie en al. Hij zegt niet langer dat de islam ‘niet in Duitsland hoort’. En Söder steunt het grote Europese corona-steunpakke­t en praat over de groene economie en vrouwenrec­hten. Beide mannen zijn gestopt met het rituele afzeiken van Angela Merkel.

De reden voor deze draai is niet alleen dat Söder Merkel wil opvolgen als bondskanse­lier, als ze komend jaar afzwaait. Er zit meer achter. Lees vooral het interview met de huidige secretaris-generaal van de CSU, Markus Blume, in juni in Die Zeit. Het stond een beetje weggepropt in de krant. Zonde, iedereen zou het moeten lezen.

Eerste vraag van de journalist: wat is er met de CSU gebeurd? Blume antwoordt dat hij zich de verwarring best kan voorstelle­n. De CSU lijkt inderdaad wel twee partijen, zegt hij: een tijdens de migratiecr­isis van 20152016 en eentje nu. Die eerste partij, de oude CSU, kopieerde alles wat de AfD deed, de grote radicaal-rechtse rivaal in Beieren. En de tweede, de nieuwe CSU, stopte daarmee. Want, zegt Blume, ‘du kannst ein Stinktier nicht überstinke­n’.

De CSU, vertelt hij, heeft alles geprobeerd met de AfD. Negeren hielp niet. De partij heeft eigen media en bereikt met constant provoceren en polarisere­n veel mensen. Tijdens de migratiecr­isis draaide die machine op volle toeren. Proberen de AfD na te doen of zelfs rechts in te halen, wat

‘De Duitse conservati­even maakten begin jaren 30 een fatale misrekenin­g door een ruk naar rechts te maken en te proberen allianties te sluiten met Hitler'

Söder en Seehofer lang deden, werkte evenmin. Populisten laten zich niet rechts inhalen. Ze bewegen gewoon verder naar rechts, zegt Blume, en dan moet jij ook verder naar rechts. Zo maak je het gedachtego­ed van radicaal-rechts, een politieke stroming met antidemocr­atische tendensen, langzaam mainstream. ‘Aan het eind word je de donkere kant ingetrokke­n.’

Dit overkwam de Amerikaans­e Republikei­nen. Jarenlang rolden die de rode loper uit voor extreme stromingen als de Tea Party, tot ze er zelf door verzwolgen werden. Sinds Donald Trump de partij overnam, is klassiekre­chts ongeveer opgehouden te bestaan.

In het boek Conservati­ve Parties and the Birth of Democracy schrijft Daniel Ziblatt, politicolo­og aan Harvard, dat je ook de Europese geschieden­is niet kunt begrijpen zonder studie van conservati­eve partijen. De manier waarop zij op veranderin­gen reageren, bepaalt volgens hem of een democratie overleeft of niet. Zo maakten de Duitse conservati­even begin jaren dertig de fatale misrekenin­g door een ruk naar rechts te maken en te proberen allianties te sluiten met Hitler en de nazi’s.

Daarom gingen Söder en Seehofer eind 2018 terug naar het politieke midden: omdat daar anders niemand meer is. Zij werden gematigd. Zij begonnen de AfD tegen te spreken. De CDU-CSU heeft nu bijna 40 procent in de peilingen. De Beierse AfD is, ook met dank aan corona, praktisch gehalveerd.

Je wenst een heleboel centrumrec­htse partijen in Europa hetzelfde inzicht toe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium