De Standaard

Chatgroep met 600 leden roept op holebi’s ‘af te slachten’

Jonge holebi’s in elkaar slaan en de beelden ervan delen: de chatgroep ‘Criminal System’ op de berichtend­ienst Telegram verheerlij­kt homofoob geweld. Leden krijgen zelfs geld aangeboden om homo’s af te tuigen.

- Pieter Huyberecht­s, Hannelore Smitz

De voorbije dagen werd een schokkend filmpje verspreid op het internet. Op de beelden is te zien hoe in de Leuvense deelgemeen­te Kessel-Lo een jongen achterna wordt gezeten, tegen de grond wordt gewerkt en in elkaar wordt geslagen. Het slachtoffe­r krijgt ook een trap tegen het achterhoof­d. Finaal moet de jongen onder bedreiging zijn excuses aanbieden ‘omdat hij homo is’. De feiten dateren van 12 augustus. ‘De Leuvense recherche werkt op de zaak’, zegt parketwoor­dvoerster Julie Plevoets. ‘We hopen de betrokkene­n zo snel mogelijk te identifice­ren.’

Het filmpje blijkt deel uit te maken van een groter netwerk: het is oorspronke­lijk verspreid via een groep in het chatprogra­mma Telegram die ‘Criminal System’ heet. Een blik op de chatbox, die intussen offline is gehaald, leert dat de groep meer dan zeshonderd leden telt, die zich collectief vrolijk maken over geweld tegen holebi’s. Niemand die op de rem gaat staan. Het aantal gedeelde filmpjes waarin ze expliciet geweld verheerlij­ken, is niet te tellen.

Meer nog, er wordt ook geld geboden om vermeende homo’s thuis te gaan ‘afslachten’. Zo wordt de foto en het gsm-nummer van iemand uit het Mechelse gedeeld, met daarbij het aanbod: ‘Wie hem aanpakt: 100 euro.’

De leden van de groep speuren actief op Tiktok – ‘alle mannen op

Tiktok zijn janetten’ – naar contactgeg­evens en foto’s van holebi’s. Vermeende homo’s krijgen een uitnodigin­g voor een gesprek, waarna hun contactgeg­evens worden buitgemaak­t en gretig verspreid via ‘Criminal System’. Ook ‘negers’ moeten het systematis­ch ontgelden.

Buitenland­se roots, veelal minderjari­g

Vrijwel alle leden opereren anoniem. Velen in de chatbox lijken Tsjetsjeen­se roots te hebben en zijn minderjari­g. Ook de Instagramp­agina van de groep puilt uit van de gewelddadi­ge filmpjes, al blijft de echt ranzige taal daar achterwege.

De ene keer zie je jongeren op de Antwerpse Meir op de vuist gaan, de andere keer bendes uit Aalst en Gent die elkaar bekampen of het ‘laf’ op een lopen zetten, of filmpjes van de rellen in Blankenber­ge. De meeste filmpjes lijken geplukt van het internet en nadien van de nodige commentaar voorzien.

Julie Plevoets

Vooral boksvideo’s en zijn in trek.

Meerdere politici en organisati­e lieten afgelopen weekend hun afschuw over de chatbox blijken. De Leuvense recherche zoekt intussen uit in hoeverre de jongeren uit de chatbox zelf actief deelnamen aan de afranselin­gen en gevechten. ‘Dit is voor ons een absolute prioriteit’, klinkt het bij het Leuvense parket. ‘We gaan zoveel mogelijk leden identifice­ren, maar dat zal tijd in beslag nemen. Het lijkt logisch dat ook andere parketten hierbij betrokken zullen worden. Wat in die chatbox gebeurt, is niet te tolereren.’ straatgeve­chten

‘Dit is voor ons een absolute prioriteit. We gaan zoveel mogelijk leden identifice­ren’

Woordvoers­ter Leuvens parket

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium