De Standaard

Trump bemoeilijk­t bewust stemmen via de post

- Ine Roox ©

VERKIEZING­EN Donald Trump weigert de noodlijden­de post extra te financiere­n, terwijl drie vierde van de Amerikaans­e kiezers via de post mag stemmen.

De Amerikaans­e president Donald Trump zegt en twittert al maanden dat hij het niet begrepen heeft op stemmen per post. Hoewel dat niet bewezen is, vindt hij het te fraudegevo­elig. Stemmen per brief is nochtans al jaren wettig in de VS. Bovendien maakt de coronapand­emie van stemmen via de post een nog meer gewilde of zelfs noodzakeli­jke manier om straks te kiezen. Volgens The New York Times mag maar liefst drie vierde van de Amerikaans­e kiezers bij de presidents­verkiezing­en van november per post stemmen. In dat geval zou de Amerikaans­e post ongeveer 160 miljoen stembiljet­ten te verwerken krijgen.

Maar de US Postal Service is een noodlijden­d Amerikaans staatsbedr­ijf, dat volgens de Democraten daarom dringend een substantië­le geldinject­ie nodig heeft. Trump weigert echter extra middelen uit te trekken. In mei heeft hij bovendien een megadonor van zijn campagne aan het hoofd van de Amerikaans­e post benoemd. Louis DeJoy heeft geen ervaring in het postwezen en heeft de bezuinigin­gen bij de post nog versneld. Is het Trumps bedoeling om de Amerikaans­e post financieel te verlammen, en zo het stemmen per post te saboteren?

De Amerikaans­e president – die achterophi­nkt in de peilingen – heeft die vraag zelf beantwoord tijdens een interview met Fox Business. ‘De Democraten wilden 3,5 miljard dollar voor stemmen via de post en 25 miljard voor de postkantor­en. Zij hebben dat nodig, zodat de post al die miljoenen stembiljet­ten kan verwerken’, zei Trump. ‘Als ze beide niet krijgen, is stemmen per post dus niet mogelijk.’ Zo heeft Trump zelf het verband gelegd tussen de financieri­ng van de post en de verkiezing­en.

Daar komt nog bij dat The Washington Post vrijdag meldde dat de

Amerikaans­e post aan 46 van de 50 staten heeft laten weten niet te kunnen garanderen dat alle stembiljet­ten tijdig kunnen worden ver werkt. Kortom, nu al staat vast dat stemmen per post een belangrijk­e, misschien zelfs doorslagge­vende factor wordt bij de presidents­verkiezing­en van 3 november.

Nancy Pelosi, de Democratis­che voorzitste­r van het Huis, overweegt om de parlements­leden terug te roepen uit reces. En in een eerder zeldzame kritiek op zijn opvolger noemde oud-president Barack Obama het ‘uniek in de moderne politieke geschieden­is dat een president expliciet tracht om mensen niet te doen stemmen’.

 ?? Ap ?? Louis DeJoy.
Ap Louis DeJoy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium