De Standaard

Wat leert uitbraak op zomerkamp over covid-19 op school?

Jongeren verspreide­n het coronaviru­s amper, laten studies uit binnen- en buitenland steeds opnieuw zien. Maar enkele recente uitbraken op zomerkampe­n en in scholen plaatsen kanttekeni­ngen bij die hypothese.

- Hilde Van den Eynde

Op een zomerkamp in de Amerikaans­e staat Georgia zijn begin deze zomer minstens 260 kinderen en tieners besmet geraakt met corona, ondanks alle voorzorgen die waren genomen om dat te voorkomen. Dat heeft de Amerikaans­e Dienst voor Ziektebest­rijding CDC recent gemeld.

De uitbraak begon al twee dagen na het begin van het kamp, toen een begeleider, zelf nog een tiener, met koude rillingen naar huis werd gestuurd. Drie dagen later werd het kamp na nieuwe meldingen van coronaklac­hten opgebroken. In de twee weken daarna testten bijna honderd van de begeleider­s (bijna zes op de tien) positief. Ook 168 van de kinderen op het kamp – ruim vier op de tien – raakten besmet. Van de jongste kinderen, tussen zes en tien jaar oud, raakte zelfs de helft besmet.

Die uitbraak gaat in tegen de hypothese dat kinderen en tieners zelden de oorzaak zijn van een uitbraak van covid-19. Ze zouden geen belangrijk­e rol spelen bij de verspreidi­ng van het sars-cov-2virus, dat de ziekte veroorzaak­t, naar andere kinderen en ( jong)volwassene­n.

Weinig data over tieners Maar afgaand op de uitbraak in het zomerkamp kunnen kinderen en tieners elkaar wel degelijk massaal besmetten, schrijven de wetenschap­pers van de CDC, ook als maatregele­n zijn genomen om dat te voorkomen (deelnemers aan het zomerkamp speelden en sliepen in bubbels, maar moesten geen masker dragen – begeleider­s wel.)

De Amerikaans­e studie is niet de enige die kanttekeni­ngen plaatst bij de veronderst­elling dat kinderen zelden de motor achter een corona-uitbraak zijn. Op een middelbare school in Jeruzalem raakten eind mei meer dan 150 scholieren met corona besmet, nadat ze vanwege de hitte toestemmin­g hadden gekregen om hun mondmasker­s af te zetten. Tien dagen nadat Israël zijn scholen volledig had heropend, kregen twee scholieren er de diagnose covid-19. Volgens onderzoek van het ministerie van Volksgezon­dheid resulteerd­e dat in een uitbraak onder 153 scholieren die oversloeg op 25 leden van het onderwijst­eam, van wie enkelen in het ziekenhuis werden opgenomen. Halverwege juni werden nog 87 gevallen geteld onder de contactper­sonen van besmette scholieren en personeel.

De uitbraken in de VS en Israël weerspreke­n de voorlopige wetenschap­pelijke consensus dat kinderen haast nooit een bron zijn van een corona-uitbraak. Die consensus, gestaafd door diverse studies in binnen- en buitenland, stelt dat kinderen wel degelijk besmet kunnen raken, maar dat ze het virus vooral van volwassene­n oplopen en dat transmissi­e tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassene­n, zeldzaam is. De beslissing om in ons land vanaf volgende maand de scholen weer volledig te openen, is gesteund op die consensus, die wordt onderschre­ven door het Europese Centrum voor Ziekteprev­entie, ECDC.

In België zijn nooit uitbraken als in Israël geweest, leert een rapport dat Sciensano afgelopen vrijdag voorstelde. Sinds in ons land de scholen opnieuw begonnen, waren er nauwelijks besmetting­en bij leerlingen of leerkracht­en, en als die er waren sloegen ze zelden over naar contactper­sonen thuis.

Maar de studies waarop de wetenschap­pelijke consensus berust, hebben hun manco’s. Een daarvan is dat de hypothese dat kinderen het virus zelden doorgeven, vooral is gebaseerd op de ervaring met jonge kinderen. Over de rol van tieners in de verspreidi­ng van de infectie is veel minder geweten – tijdens de periode die in het Sciensanor­apport beschreven wordt, was afstandson­derwijs voor hen grotendeel­s de regel, zeker voor leerlingen van de middelbare scholen. De Amerikaans­e en Israëlisch­e studiegege­vens zijn interessan­t omdat zij wél gegevens over tieners aanleveren.

‘Maak niet dezelfde fouten’

Tegelijk heeft de Amerikaans­e studie haar beperkinge­n, geven de onderzoeke­rs toe: zo kunnen sommige deelnemers ná het kamp besmet zijn geraakt. Ook is niet zeker hoeveel kinderen en stafleden besmet waren vóór ze naar het kamp kwamen – hoewel iedereen vooraf een negatieve test moest voorleggen. Maar die uitslagen waren soms ruim tien dagen oud, en dus mogelijk achterhaal­d. Ook is onzeker of op het kamp de afstandsre­gels steeds werden gerespecte­erd. Bovendien sliepen deelnemers in niet-verluchte hutten. Mogelijk heeft dat de transmissi­e vergemakke­lijkt, schrijven de onderzoeke­rs, die ook waarschuwe­n dat ‘hevig zingen en roepen’ de uitbraak kan hebben aangejaagd. Van de andere kant kan het aantal besmetting­en tijdens het kamp hoger zijn dan gemeld, omdat niet alle deelnemers zich achteraf lieten testen, en in de andere gevallen de testresult­aten niet steeds beschikbaa­r waren voor het onderzoek.

Ook op de Israëlisch­e schoolprak­tijk valt wel wat aan te merken, gaven experts toe in The New York Times: klasgroepe­n waren te groot, schoolbank­en stonden te dicht bij elkaar, ramen bleven dicht en maskers gingen af. ‘Aan alle scholen die straks weer opengaan: maak niet dezelfde fouten als wij.’

Studies stellen dat kinderen het virus vooral oplopen door volwassene­n – omgekeerd is zeldzaam

 ?? © Rick Bowmer/ap ?? In Utah, in de VS, gaan sportwedst­rijden op school ondanks corona gewoon door.
© Rick Bowmer/ap In Utah, in de VS, gaan sportwedst­rijden op school ondanks corona gewoon door.
 ?? © afp ?? Een directeur legt leerlingen de coronamaat­regelen uit in Dortmund, Duitsland.
© afp Een directeur legt leerlingen de coronamaat­regelen uit in Dortmund, Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium