De Standaard

Tweede golf deed Belgen meer op vakantie vertrekken

- Kristof Simoens

REIZEN Staycation? Nee hoor. We zijn deze maand net meer op vakantie naar het buitenland vertrokken, vooral met de auto naar Frankrijk.

Toen de Veiligheid­sraad eind juli een flink aantal versoepeli­ngen terugdraai­de in de hoop een tweede golf te voorkomen, stelde de VAB vast dat heel wat Belgen hun reisplanne­n naar het buitenland in de koelkast stopten. Begin augustus zei de woordvoers­ter van de VAB nog dat minder Vlamingen op vakantie vertrokken dan in juli. Maar het tweede weekend van augustus, waarin normaal gezien meer Belgen terugkeren van vakantie, zijn zelfs meer landgenote­n nog snel met de auto op reis vertrokken. Verklaring­en heeft de VAB niet.

Net als in juli bleef Frankrijk ook in de eerste helft van augustus de topbestemm­ing. ‘De eerste en tweede zaterdag van augustus waren “zwarte” dagen, met alles samen 1.580 kilometer file op de Franse wegen. De tweede zaterdag was zelfs voor het eerst in jaren drukker dan de eerste’, zegt VAB-woordvoers­ter Joni Junes.

Dat deze zomer negen op de tien Fransen voor een vakantie in eigen land kozen, speelt mee. ‘Maar er stonden wel degelijk ook meer Belgen in die files dan vorig jaar, leren onze cijfers tot half augustus: 53 procent van de dossiers voor pech en 33 procent van de medische dossiers voor ziekte of ongevallen speelden zich af in Frankrijk. Vorig jaar was dat 42 en 11 procent.’

Intussen keren de vakantiega­ngers stilaan terug naar huis. ‘Dit weekend is het aantal dossiers voor terugkeerd­ers groter dan voor vertrekker­s. Wellicht nemen mensen het zekere voor het onzekere: als ze met hun kinderen veertien dagen in quarantain­e zouden moeten, komt de terugkeer naar school niet in het gedrang.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium