De Standaard

NMBS overweegt fietsparki­ngs betalend te maken

De NMBS denkt eraan een vergoeding te vragen aan wie zijn fiets langer dan 24 uur achterlaat in een fietsensta­lling aan het station.

- ©

De NMBS creëert tegen 2025 zo’n 50.000 extra plaatsen voor fietsen. ‘Op dit moment is de visie van de NMBS dat fietsensta­llingen gratis blijven’, zei de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een antwoord op een parlementa­ire vraag. Om er onmiddelli­jk aan toe te voegen dat er waarschijn­lijk wel gewerkt zal worden met een maximale duur van het gratis parkeren.

‘24 uur, bijvoorbee­ld. Als die maximale duur overschred­en wordt, wordt het parkeren betalend. Het gaat om het model van de Nederlands­e Spoorwegen (NS). De NMBS moet nog onderzoeke­n of ze dat model in zijn geheel kan overnemen. De spoorwegma­atschappij vraagt alleen dat er betaald wordt voor fietsensta­llingen met toegangsco­ntrole. De klant betaalt dus alleen voor de extra dienstverl­ening.’

Verhoogde veiligheid

Via haar dochterond­erneming B-Parking werkt de NMBS tegelijk aan de uitrol van een nieuw systeem voor de toegangsco­ntrole. Dat systeem werkt met de MoBiB-kaart. De klant kan op die manier met dezelfde kaart betalen voor zijn treinticke­t en fietsparki­ng. ‘Met de invoering van het toegangsco­ntrolesyst­eem wil de NMBS de fietsers een gegarandee­rde stallingpl­aats en een verhoogde veiligheid aanbieden.

Het zal worden uitgerold in samenwerki­ng met de lokale besturen.’

Vlaams volksverte­genwoordig­er en gemeenscha­pssenator Annick Lambrecht (SP.A) betreurt het dat fietsparke­ren betalend zou worden. ‘De overheid moet de combinatie van fiets en trein net stimuleren. Wie zich verplaatst met fiets en trein, veroorzaak­t minder auto’s op onze wegen. In plaats van hen te belonen, bestraffen we hen. Het lijkt wel

Annick Lambrecht alsof de NMBS op allerlei manieren meer geld uit de zakken van de reizigers probeert te kloppen, terwijl een fietsparki­ng en een plaatsje voor je fiets puur bij de dienstverl­ening hoort.’

Lambrecht hoopt dat ook de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), zich zal verzetten tegen het plan.

Kusttoeris­me: van veel te druk naar veel te kalm

TOERISME Het kan verkeren. Na de rellen van een week geleden in Blankenber­ge en de oproep om niet naar de kust af te zakken, is het vorig weekend aan de kust kalm gebleven. De druktebaro­meter bleef het hele weekend overal aan de kust groen. Volgens Westtoer zakten zo’n 125.000 dagjestoer­isten af naar de zee. Een week eerder waren dat er nog 250.000. De treinen zaten niet voor de helft vol.

‘Vooral voor onze handelaars is dit erg’, zegt Daphné Dumery, burgemeest­er van Blankenber­ge. ‘Het is veilig om van onze stad te genieten.’ Vorige week zei ze nog dat haar stad een ‘time-out’ nodig had.

Brusselse jongeren waren als stewards in Blankenber­ge om de politie te helpen, maar alles bleef rustig. Zaterdag pakte de politie van Blankenber­ge wel vier beschonken voetbalsup­porters op, die zeiden dat ze de politie ‘kwamen helpen met de problemen met allochtone­n’.

‘Het lijkt wel alsof de NMBS op alle manieren geld uit de zakken van reizigers wil kloppen’

Vlaams volksverte­genwoordig­er SP.A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium