De Standaard

Democraten starten Conventie eensgezind, maar zonder confetti

De Democraten hijsen deze VERKIEZING­EN VS week op hun Conventie – volledig online – officieel Joe Biden op het schild. Het goede nieuws is dat ze deze keer allemaal dikke vrienden zijn, het slechte dat zo’n virtueel feest confetti en ballonnen mist.

- Steven De Foer

Michelle Obama is de meest bewonderde vrouw in de VS volgens een Gallup-peiling, en het dak zou eraf gegaan zijn als ze vanavond de Democratis­che Conventie had toegesprok­en in een volle sporttempe­l in Milwaukee.

Het covid-19-virus besliste er anders over. De voormalige first lady is nog steeds dé ster van de openingsda­g van het vierdaagse partijfees­t, maar van een fysieke bijeenkoms­t met confettire­gen en duizenden ballonnen is er dit jaar geen sprake. De peilingen en de positieve ontvangst van running mate Kamala Harris stemmen de Democraten zeer optimistis­ch, maar toch lijkt het haast onbegonnen werk om van een virtuele conventie een even aandacht slurpend megaevenem­ent te maken als in een normaal jaar.

Of niet? ‘We hielden er al maanden rekening mee dat we hiertoe gedwongen zouden worden’, zei partijvoor­zitter Tom Perez in The New York Times, ‘en we hebben extra ons best gedaan.’

Het ziet ernaar uit dat de Democraten van de nood een deugd maken, door de vele toespraken – normaal achter een microfoon in een evenemente­nhal – te laten uitdijen over heel Amerika.

Dat sluit mooi aan bij het thema van de conventie: Uniting America.Het is een titel die haast absurd naïef klinkt in deze tijden van viscerale haat tussen beide politieke kampen. Met hun boodschap willen de Democraten het contrast in de verf zetten tussen hun partij, die op een verantwoor­de wijze aan een leefbare toekomst van de VS wil werken, en de vijandige loopgraven­stijl van Donald Trump.

Billie Eilish en John Legend Maar hoe organiseer je dat praktisch, zo’n online-conventie? Overdag wordt gepoogd om met onlineconf­erenties van allerlei belangengr­oepen toch nog iets te behouden van de klassieke congressfe­er – een waar mierennest met tienduizen­den vaak bont aangetaffe­lde genodigden. ’s Avonds wordt het publiek voor zijn scherm thuis opgewarmd met optredens – vanuit diverse locaties in de VS – van onder meer Billie Eilish, The Chicks en John Legend. Maar het hoofdbesta­nddeel is een politieke show die vier dagen lang in primetime zo veel mogelijk Amerikanen moet aanspreken.

De hoofdrolsp­elers zijn op maandag Bernie Sanders en Michelle Obama, op dinsdag (als delegeerde­n uit 57 staten en kiesgebied­en hun keuze bekendmake­n) Bill Clinton en Jill Biden, op woensdag Hillary Clinton, Elizabeth Warren, Barack Obama en Kamala Harris. Op donderdag wordt er afgesloten met de plechtige aanvaardin­g van de nominatie door Joe Biden zelf – vanuit zijn villa in Wilmington, Delaware.

Veel meer dan andere jaren zullen ook gewone mensen hun zegje mogen doen, van een predikant uit Nevada tot een buschauffe­ur uit Atlanta, over wat een miserie Trump over de VS heeft gebracht, en wat ze graag anders zouden zien. Opvallend is ook dat de sprekersli­jst zeker niet beperkt blijft tot de cirkel van Bidens gematigde geestesgen­oten. De progressie­ve vleugel van de partij komt ruim aan bod. Zelfs de bij jongeren en latino’s razend populaire linkse Alexandria Ocasio-Cortez krijgt de microfoon – al is het maar voor één minuut. Dat is niet veel, maar het lijkt niettemin een geste van erkenning voor het jongste lid van het Congres.

‘Uniting America’ klinkt utopisch, maar in het sluiten van de eigen rangen lijken de Democraten uitstekend gelukt – nadat ze in het voorjaar nog zo verdeeld leken. Vier jaar geleden trok de partij ruziend de strijd in, omdat Bernie Sanders en zijn progressie­ve aanhang wrok koesterden tegen de partijtop die Hillary Clinton zou hebben bevoordeel­d. Volgens veel politieke waarnemers heeft die onenigheid de Democraten toen het presidents­chap gekost.

Maar een ezel – het symbool van de partij – stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Biden heeft veel meer de hand gereikt naar de progressie­ve vleugel in zijn partij, en ideeën van Sanders en Warren krijgen een plaats in het partijprog­ramma – zoals een verlaging van de leeftijd waarop oudere mensen in aanmerking komen voor de gratis zorg van Medicare, en financiële steun aan afgestudee­rden die gewurgd worden door een astronomis­che studieschu­ld. ‘Er is veel meer openheid voor onze ideeën dan in 2016’, zegt Jeff Weaver, topadviseu­r van Sanders, in The New York Times.

Progressie­ver dan ooit

Het gevolg is dat het programma dat de volgende dagen aan het brede publiek wordt voorgelegd, het meest progressie­ve is waarmee een grote partij in de Verenigde Staten ooit naar de kiezer getrokken is. De klemtoon ligt op eerlijkere belastinge­n, menselijke­re immigratie, betere gezondheid­szorg, een rechtvaard­igere justitie en een groenere economie. Naar Amerikaans­e normen is dat historisch

‘Biden staat veel opener voor onze progressie­ve ideeën dan Hillary deed’

Jeff Weaver

Adviseur van Bernie Sanders

progressie­f – maar zonder echt revolution­aire linksighei­d die centrumkie­zers al te zeer zouden afschrikke­n.

Bestaat dat, zo’n perfect compromis in een zo brede politieke familie als de Democraten? Uiteraard niet. ‘Deze geest van eenheid zal duren tot en met 3 november’, schrijft The Washington Post. ‘Omdat er tot dan maar één prioriteit is: Trump verslaan.’

‘In 2016 stond de wolf voor het kippenhok’, zegt coming man Pete Buttigieg. ‘Vandaag zit de wolf in het hok en vreet hij alle kippen op. Dat is dringender.’

Als Biden in november wint, zal er ongetwijfe­ld een hartig woordje gebakkelei­d worden over hoe ver de hervorming­en mogen gaan, en welk gewicht de linkervleu­gel krijgt in de regering.

Maar deze week valt er dus weinig dissidenti­e te verwachten – al was het maar omdat eventuele ontevreden­en geen fysieke plaats hebben om hun ongenoegen te komen uiten.

‘In 2016 stond de wolf voor het kippenhok, vandaag zit hij erin en vreet hij alle kippen op’

Pete Buttigieg

Coming man

 ?? © afp ?? Joe Biden en Kamala Harris onderteken­en documenten voor hun kandidatuu­r als Democratis­che president en vicepresid­ent.
© afp Joe Biden en Kamala Harris onderteken­en documenten voor hun kandidatuu­r als Democratis­che president en vicepresid­ent.
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium