De Standaard

Castex wil niet ‘monsieur reconfinem­ent’ worden

Met meer dan 13.000 nieuwe besmetting­en in één week tijd hoedt ook Frankrijk zich voor een nieuwe coronagolf. In steeds meer steden wordt het mondmasker verplicht.

- Jolien De Bouw ©

Terwijl president Macron en zijn toenmalige premier Edouard Philippe in juni nog een diepe buiging maakten om het Franse volk te bedanken voor burgerzin, waarschuwe­n ze nu dat de discipline verslapt. ‘Mensen zijn covid beu’, zegt infectiolo­og Xavier Lescure in de krant Libération. ‘Vooral jonge mensen die zelf niet veel risico lopen. Zij gaan op bezoek bij ouders en grootouder­s. Het is een kwestie van tijd vooraleer de meest kwetsbaren worden besmet’. Er gaan nu zelfs stemmen op om iedereen ouder dan 15 jaar en jonger dan 40 systematis­ch te laten testen.

Een aantal voorvallen – met vooral jonge mensen in de hoofdrol – doen de haren van menig viroloog rechtop staan. ‘Totaal onverantwo­ord gedrag in coronatijd­en’, tweette Marc Van Ranst, toen hij eind juli beelden zag van een poolparty in Saint-Tropez, waar honderden vakantiega­ngers – zonder mondmasker en zonder zorgen – feestvierd­en. ‘Is SaintTrope­z immuun voor het coronaviru­s?’, vroegen sommigen zich af. Blijkbaar niet. Sinds een paar dagen is het aantal positieve tests er 6,2 procent, vijf keer hoger dan in de rest van de regio.

Illegale raveparty’s

In heel Frankrijk duiken ook steeds meer illegale raveparty’s op. In de Zuid-Franse Cevennen zag een schapenboe­r vorige week nog hoe duizenden feestvierd­ers zijn wei hadden uitgekozen als alternatie­ve festivalwe­ide. De gendarmeri­e werd ter plaatse gestuurd om bezoekers huiswaarts te sturen. De weide meteen evacueren was – door alcohol, drugs en corona – geen optie. Er werden maskers en handgel uitgedeeld en er werd een coronatest­centrum opgericht. Pas na vijf dagen waren de feestvierd­ers weer vertrokken uit het natuurpark. Op tal van andere plaatsen vonden soortgelij­ke illegale feesten plaats.

In heel Frankrijk werden al meer dan 900 clusters geteld. Daar zijn natuurlijk niet alleen jongeren verantwoor­delijk voor. De helft zou terug te brengen zijn tot de werksfeer. Morgen zit de Franse minister van Werk Elisabeth

Borne samen met de sociale partners om de regels op de werkvloer te verscherpe­n. Zo zouden mondmasker­s verplicht kunnen worden in vergaderza­len, gangen en open ruimtes. Ondertusse­n wordt ook in Frankrijk thuiswerk nog steeds aangemoedi­gd.

Naast jongeren en de werkvloer baren ook familiebij­eenkomsten de overheid zorgen. In Frankrijk is immers geen sprake van bubbels. In het openbaar mag je niet met meer dan tien personen samenkomen, maar op privéterre­in doe je wat je wil.

Het belangrijk­ste wapen is het mondmasker, dat in steeds meer steden verplicht wordt. Het lijstje van steden waar dat het geval is, wordt met de dag langer. Nu verplichte­n ook Parijs en Marseille – waar de alarmdremp­el overschred­en werd – een mondkapje op drukke plekken.

De Wetenschap­pelijke Raad vraagt steden bovendien om zich voor te bereiden op een eventuele lokale lockdown. De Franse economie kromp in het tweede kwartaal met 13,8 procent in vergelijki­ng met de voorgaande periode. En hoewel het aantal werklozen de voorbije maanden gedaald is, waarschuwt het Insee (nationaal statistisc­h en economisch bureau) dat het ergste nog moet komen. Een nieuwe nationale lockdown moet koste wat het kost vermeden worden.

In de Cevennen zag een schapenboe­r hoe duizenden feestvierd­ers zijn wei hadden uitgekozen als alternatie­ve festivalwe­ide

Lokale aanpak

Het is een evenwichts­oefening voor het duo Macron-Castex. Terwijl Castex’ voorganger Philippe vooraan stond in de strijd tegen het virus, houdt de nieuwe premier meer afstand. Beslissing­en worden genomen door lokale overheden, zoals burgemeest­ers en prefecten. Met die lokale aanpak – die in Bretagne en Mayenne succesvol was – hoopt monsieur déconfinem­ent (Castex had de opdracht Frankrijk uit de strenge lockdown te halen) niet monsieur reconfinem­ent te worden.

 ?? Ap ?? Ook op de stranden (foto Marseille) daalt de coronadisc­ipline.
Ap Ook op de stranden (foto Marseille) daalt de coronadisc­ipline.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium