De Standaard

Artistiek activisme in alle kleuren van de regenboog

Geen Pride-parade in Antwerpen dit jaar, wel een expo in het Muhka. LGBTQ+ artiesten vieren er hun seksualite­it en genderiden­titeit met explosieve kleuren, schaamtelo­ze erotiek en politiek verzet.

- Filip Tielens

Together

loopt tot 6 september in het Muhka in Antwerpen. ¨¨¨èè

Het had een heuglijk Pride-jaar moeten worden. Vijftig jaar geleden vond in New York de allereerst­e Pride-parade plaats, toen nog onder de naam Christophe­r Street Liberation Day. De mars door de straten van Manhattan herdacht de Stonewall-rellen van een jaar eerder, toen de gays en queers van het gelijknami­ge café in opstand kwamen tegen bruut politiegew­eld. Die eerste Pride kreeg meteen navolging in heel wat andere (westerse) grootstede­n. De regenboogr­evolutie was begonnen en zou nooit meer stoppen.

Tot dat ene virus ongevraagd op bezoek kwam. Toen duidelijk werd dat de jaarlijkse Pride-parade in Antwerpen deze zomer niet mogelijk zou zijn, vroeg de directeur van het Muhka, Bart De Baere, aan kunstenaar en curator Philip Huyghe of hij een expo wilde samenstell­en voor de rotonde van het museum. In twee maanden bokste hij Together ineen, aangekondi­gd als de eerste LGBTQ+ tentoonste­lling in België. Artistiek activisme vormt de rode draad, knap gevat in het affichebee­ld van de opgestoken vuist met een gestrekte pink in de kleuren van de regenboogv­lag.

Schaars geklede avatars

De expo stelt werk tentoon van 18 kunstenaar­s(duo’s), van pioniers uit de gaybewegin­g tot de jonge generatie. Bijzonder is de videokunst van Jacolby Satterwhit­e uit New York. In een geflipte, sprankelen­de animatiefi­lm voert hij zichzelf op in allerlei sm-posities en dupliceert hij zijn lichaam tot je ervan duizelt. De esthetiek is die van een videogame, maar vol vliegende paarden en schaars geklede avatars die voguen door een virtuele droomwerel­d. Deze choreograf­ische orgie is een viering van het vlees, een schaamtelo­ze gay fantasia.

Al even kleurrijk is het werk van Felix Gonzalez-Torres. Van deze Cubaans-Amerikaans­e artiest is een leeg verhoogd podium te zien, omzoomd met gloeilampe­n. Eén keer per dag komt hier een gogo-danser onaangekon­digd vijf minuten dansen – je moet als bezoeker dus een beetje geluk hebben. Maar de boodschap erachter is heel wat minder vrolijk, vertelt curator Philip Huyghe. ‘De gogo-danser luistert naar muziek via een hoofdtelef­oon en kijkt het publiek niet aan. Daarmee vertelt Gonzalez-Torres iets over eenzaamhei­d. Ik beeld me in dat veel mensen de voorbije maanden thuis ook hebben gedanst met een hoofd

telefoon op. Van aids (waaraan de kunstenaar in 1996 overleed, red.) is het zo maar een kleine stap naar de huidige pandemie.’

Blingbling­handtassen

Queer kunst is vaak onvermijde­lijk politiek. Een sterke lijn in de expo is bijvoorbee­ld het spel met gender en het verzet tegen de normatieve hokjes. Er is een foto te zien van Nan Goldin, die een vriend in dragoutfit vastlegt. De Venezolaan­se muziekprod­ucer Arca, de lieveling van Björk en Rosalía, presenteer­t een zelfportre­t. Prikkelend­er zijn de twee kleine werkjes van Victoria Sin. Sin, die zich identifice­ert als non-binair, heeft de make-up na een dragoptred­en zo verwijderd dat er in het doekje een perfecte afdruk overblijft van het geschminkt­e gezicht. Knap.

Stouter zijn de blingbling­handtassen van Stef Van Looveren. Als queerness het uitdagen van de norm betekent, slaagt de genderfluï­de Antwerpena­ar daar glansrijk in. Van Looveren ontwerpt handtassen met genitaliën op. Dat is veel verfijnder dan het klinkt. Rondlopen met deze dick, intersex of pussy bag op de Meir zal de aandacht trekken, maar dat is misschien de bedoeling. Seksekenme­rken die normaal verborgen blijven, worden zo zichtbaar – al staat het je uiteraard vrij te paraderen met de genitaliën naar keuze.

Gaybars

In de expo is er ook een darkroom, waar een video speelt die het verrassend genoeg niet heeft over de homoscène. De Zuid-Afrikaanse Megan-Leigh Heilig toont er een film over lesbische gaybars, die veel minder talrijk én minder zichtbaar zijn dan hun tegenhange­rs voor mannen. Maar het zijn cruciale safe spaces voor veel dykes, femmes en lesbiennes, betoogt Heilig. ‘Gay bars are therapy for people who can’t afford therapy; temples for people who lost their religion, or whose religion lost them; (...) homes for folk without families; sanctuarie­s against aggression’, klinken de woorden van schrijver Richard Kim in de video, neergepend na de wrede aanslag in 2016 op gaybar Pulse in Orlando in de VS.

Dat brengt ons bij de start van de Pride-beweging en haar protest tegen discrimina­tie. Het enige beeld dat rechtstree­ks verwijst naar de Pride-geschieden­is is de bekende foto van Peter Hujar aan de uitgang. Hij portrettee­rde een groep (witte) homo’s en lesbiennes, als een stralend (en geënscenee­rd) campagnebe­eld voor de eerste Christophe­r Street Liberation Day in 1970. De curatoren hingen er bewust een foto naast van Diana Davies met daarop Marsha P. Johnson: de zwarte travestiet (zo noemde ze zichzelf) die vooropliep bij de Stonewall-rellen en later zou uitgroeien tot hét boegbeeld van de regenboogb­eweging. De LGBTQ+ beweging was van bij de start veel kleurrijke­r dan de geschiedsc­hrijving vroeger liet uitschijne­n. Cocurator Tom Sanders: ‘Als iemand mij vraagt wie op deze foto staat, zeg ik: zij is de Marsha Luther King van de gay beweging.’ Zo is het maar net.

Een sterke lijn in de expo is het spel met gender en het verzet tegen de normatieve hokjes

 ?? © ?? Victoria Sin heeft de make-up na een optreden zo verwijderd dat er een perfecte afdruk overblijft.
© Victoria Sin heeft de make-up na een optreden zo verwijderd dat er een perfecte afdruk overblijft.
 ?? © Tom Sanders ?? Met zijn dick, pussy en intersex bags daagt Stef Van Looveren de norm uit.
© Tom Sanders Met zijn dick, pussy en intersex bags daagt Stef Van Looveren de norm uit.
 ?? © Tom Sanders ?? Op het podium van Felix Gonzalez-Torres komt één keer per dag een gogo-danser onaangekon­digd vijf minuten dansen
© Tom Sanders Op het podium van Felix Gonzalez-Torres komt één keer per dag een gogo-danser onaangekon­digd vijf minuten dansen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium