De Standaard

De tijdbom die blijft tikken

- Geel hesje © Gilles Michiels

door Het Nieuwstede­lijk. Tot 30/8 op Kade Ecowerf (Leuven), op tournee tot 12/12.¨¨¨¨è

RECENSIE MUZIEKTHEA­TER Ze houden auto’s tegen, want in het sociale verkeer zijn zij de zwakke weggebruik­ers. Stijn Devillé vat de oorsprong en strijd van de gele hesjes in prikkelend locatiethe­ater. ‘Ik wil gezien worden!’, schreeuwt Priscilla (Aïcha Cissé) uit. Het is de boodschap die achter veel slogans van de gele hesjes ligt. De voornameli­jk Franse beweging, die sinds eind 2018 protesteer­t tegen de hoge brandstofp­rijzen en daarvoor kruispunte­n en tankstatio­ns blokkeert, roept al twee jaar om zichtbaarh­eid in de politiek. Wie Geel hesje van Het Nieuwstede­lijk ziet, begrijpt waarom hun roep om sociale rechtvaard­igheid ook vandaag nog klinkt.

Bij de voorstelli­ng zitten de toeschouwe­rs tegenover elkaar op een groot buitenterr­ein waar doorgaans afval wordt verwerkt. Het stuk begint wanneer een truckchauf­feur (Sara Vertongen) een geel hesje aanrijdt – een plotlijn gebaseerd op een dodelijk ongeval begin 2019 in Visé. Zijn vriend Ripper (Kris Cuppens) zint op wraak, wat tot een clash leidt waarbij ook partner Priscilla en zoon Kevin (Pieter-Jan De Wyngaert), een politieage­nt, betrokken raken.

Elders vliegt een auto in de fik en valt het land zonder brandstof.

Glashelder­e lijn

Zoals steeds weet Devillé via enkele personages een compleet politiek spanningsv­eld op te roepen. De één combineert drie baantjes om rond te komen, de ander dreigt door haar job als chauffeur haar kinderen te verliezen. Hun sociale strijd is dezelfde, maar de woede ondermijnt empathie. Hun kruising wordt bovendien gesitueerd op een verkiezing­sdag: tussen alle chaos door bespreken nieuwsanke­rs de electorale vlucht naar extreemlin­ks en -rechts.

Die concentrat­ie aan grote gebeurteni­ssen drukt soms op het verhaal, maar wat Geel hesje daarin doet, is niet gering. In twee uur theater trekt het stuk een glashelder­e lijn tussen het sociale protest van de gele hesjes, de onvrede van hun critici én de overheid en media die hen uit elkaar spelen.

Knap is ook hoe Het Nieuwstede­lijk daarbij de coronabepe­rkingen omzeilt, want via de klank door de hoofdtelef­oons overbrugge­n de acteurs soms tientallen meters. Dankzij de stomende soundtrack van Geert Waegeman en zangeres Prisca Agnes Nishimwe waan je je zelfs in een thriller, terwijl het terrein zich met gekleurde rookpluime­n vult en een drone langszoeft. Geel hesje mag dan wel fysieke én sociale blokkades zichtbaar maken, het overstijgt die zelf met verve.

Woede ondermijnt empathie, ook onder mensen die dezelfde sociale strijd voeren

 ?? Bart Van Merode ?? Kris Cuppens, vol wrok in ‘Geel hesje’.
Bart Van Merode Kris Cuppens, vol wrok in ‘Geel hesje’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium